Latest News

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Άντε πάλι με το κινητό; Τι είναι το phubbing που υπονομεύει τις διαπροσωπικές σου σχέσεις

Σίγουρα σας έχει τύχει να βγείτε ένα ραντεβού ή να πάτε για καφέ με κάποιο φίλο σας και η παρέα σας να σας αγνοεί επιδεικτικά για να στείλει sms, να ανεβάσει φωτογραφίες και να διαβάσει νέα στο Facebook ή να μιλήσει...

στο τηλέφωνο.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές περιγράφονται στο σύνολό τους με τον όρο phubbing (phone snubbing). Με απλά λόγια, phubbing είναι η συνήθεια να αγνοούμε κάποιον επειδή ασχολούμαστε με το κινητό.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Computers in Human Behavior έρχεται να επισημάνει ότι το phubbing εξελίσσεται σε μάστιγα, με σοβαρό αντίκτυπο στις καθημερινές διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραμέληση των φίλων ή του ερωτικού συντρόφου λόγω του phubbing μπορεί να καλλιεργήσει ακόμη και καταθλιπτικά συμπτώματα ή να εντείνει το αίσθημα χαμηλής ικανοποίησης από τη ζωή.

Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπέιλορ πραγματοποίησαν δύο πειράματα, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 453 άτομα. Στο πρώτο πείραμα, ζητήθηκε από 308 άτομα να αναφέρουν συμπεριφορές που σχετίζονται με το phubbing –π.χ. εάν ο σύντροφός τους συνηθίζει να τοποθετεί το κινητό του σε εμφανές σημείο ώστε να μπορεί να το τσεκάρει συχνά ή εάν ο σύντροφός του ασχολείται συχνά με το κινητό του. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων βοήθησαν του ερευνητές να σχεδιάσουν μια κλίμακα που αξιολογεί τις τάσεις του ατόμου όσον αφορά το phubbing.

Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 145 ενήλικες και στόχος ήταν να ερευνηθούν οι βαθύτερες συνέπειες του phubbing. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν ποιες συμπεριφορές που αφορούν στο phubbing έχει υιοθετήσει ο σύντροφός τους και κατά πόσο ένιωθαν ασφαλείς στη σχέση τους και εάν βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη λόγω της συμπεριφοράς του συντρόφου τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το phubbing συσχετίζεται με διαπληκτισμούς στη σχέση, καταθλιπτικά συμπτώματα και γενικότερα χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση.

Η μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη εκτενή όγκο ερευνητικών δεδομένων που υπογραμμίζουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει ο εθισμός στο κινητό στην καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.