Latest News

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Νίνα Κασιμάτη: Αυτοί οι βουλευτές φωτογράφισαν το ψηφοδέλτιό μου - Είχαν πολιτικά & σεξιστικά κίνητρα

Στην αντεπίθεση πέρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Πειραιώς Νίνα Κασιμάτη, αποκαλύπτοντας τρεις βουλευτές, στους οποίους... αποδίδει πολιτικά αλλά και σεξιστικά κίνητρα, και ζητά να παραπεμφθεί το ζήτημα στη Επιτροπή Δεοντολογίας με αφορμή τη διαρροή της ψήφου της κατά την πρώτη ψηφοφορία για το Σύνταγμα. 

Ειδικότερα από το βήμα της Βουλής η Νίνα Κασιμάτη επανήλθε στο θέμα και ζήτησε να υπάρξει δημόσια μομφή εναντίον των τριών βουλευτών, μελών της εφορευτικής επιτροπής, που φωτογράφισαν το ψηφοδέλτιο της, κατά την πρώτη ψηφοφορία Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, η Νίνα Κασιμάτη ενέταξε το περιστατικό στη διάκριση φύλου και στην παραβίαση της δεοντολογίας, λέγοντας πάντως πως είναι περιστατικό που είχε πολιτικά κίνητρα.
Η βουλευτής είπε ότι οι τρεις άνδρες βουλευτές αποφάσισαν να παραβιάσουν την εντολή που είχαν να διασφαλίσουν το κύρος μιας ψηφοφορίας, λειτουργώντας σε βάρος μιας γυναίκας συναδέλφου τους, και τόνισε ότι πρέπει το θέμα να παραπεμφθεί από το ίδιο το Προεδρείο της Βουλής, στην επιτροπή δεοντολογίας, ώστε να επιστρέψουν οι τρεις συνάδελφοί της βουλευτές στη θέση και το ύψος που τους αναλογεί.
«Τρεις βουλευτές πήραν το ψηφοδέλτιο γυναίκας συναδέλφου τους, είτε επειδή διαφωνούσαν με το περιεχόμενο της ψήφου της, είτε επειδή θεώρησαν ότι μπορούν να το κάνουν, και ενώ τους είχε εμπιστευθεί το Σώμα να διαφυλάξουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας, αποφάσισαν να το φωτογραφίσουν και να το διαρρεύσουν στα ΜΜΕ αφήνοντας εντυπώσεις για το πρόσωπο της βουλευτού», είπε η Νίνα Κασιμάτη και πρόσθεσε ότι μόνο ο ένας εκ των τριών βουλευτών, ο Ιάσων Φωτήλας, την πλησίασε και της είπε ότι δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να διαφωνήσει με τον κ. Καραγιαννίδη.

Φωτήλας, Καραγιαννίδης και Μπαξεβανάκης οι «ένοχοι»

Τελικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατονόμασε τους κ.κ. Φωτήλα, Καραγιαννίδη και Μπαξεβανάκη ως τους πρωταγωνιστές του περιστατικού και είπε ότι κανείς από τους τρεις δεν έχει ζητήσει συγνώμη ακόμη.
«Υπάρχει μεγάλη υποχρέωση από εμάς, εκτός από το να νομοθετούμε, να δίνουμε και το παράδειγμα. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να υποβαθμίζονται κορυφαίες διαδικασίες που εν τέλει δεν έχουν ως αποτέλεσμα μόνο την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης, αλλά υποβαθμίζεται συνολικά μια κορυφαία διαδικασία», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, πρόσθεσε, αλλά είναι ζήτημα που έχει να κάνει και με την παραβίαση του έμφυλου δικαιώματος και φαίνεται πως όταν η Βουλή αποφασίζει ποσοστώσεις, υπάρχουν βουλευτές που επιχειρούν ιδεολογικούς καταναγκασμούς, οι οποίοι στην περίπτωσή της, δεν βρίσκουν έδαφος.
Η Νίνα Κασιμάτη είπε ότι η Βουλή πρέπει να επιβάλει κυρώσεις ώστε «να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα τα οποία όταν συμβαίνουν μέσα στη Βουλή, γίνεται κατανοητό τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες».
«Θα πρέπει είτε πρόκειται για κακία είτε για βλακεία, να τύχει το περιστατικό δημόσιας μομφής ώστε να γνωρίζουν οι γυναίκες του μόχθου που υφίστανται τις διακρίσεις τι γίνεται», είπε η κ. Κασιμάτη σημειώνοντας πάντως ότι η μεγαλύτερη βία σε βάρος των γυναικών είναι η οικονομική βία.
«Το περιστατικό αφορά συνολικά την τήρηση της δεοντολογίας και αφορά και τα δύο φύλα, αφορά όλους τους βουλευτές», σχολίασε λίγο μετά ο γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου και εξέφρασε την άποψη ότι το περιστατικό δεν εντάσσεται στη διάκριση φύλου.
«Δεν νομίζω ότι το περιστατικό συνέβη επειδή επρόκειτο για ψηφοδέλτιο γυναίκας βουλευτού. Ήταν έλλειψη σεβασμού στη δεοντολογία η οποία έλεγε ότι ο ψηφολέκτης έχει συγκεκριμένη δουλειά και πρέπει να τη σεβαστεί», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.