Latest News

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Πρώτη συνάντηση για τον αρχαιολογικό χώρο Πειραιά: Συμφώνησαν απλά να συνεχίσουν τη διαβούλευση!

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι κατέληξε η πρώτη συνάντηση για το θέμα της επαναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά που...
συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς όλες οι πλευρά συμφώνησαν μόνο για να συνεχίσουν τη διαβούλευση! 

Η συνάντηση έγινε με τη συμμετοχή της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, του αναπληρωτή υπουργού Κ. Στρατή, της γενικής γραμματέως Μ. Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πειραιά Στ. Χρυσουλάκη, του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη κι άλλων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Αττικής σταθερά και αταλάντευτα αναγνωρίζει και στηρίζει, εμπράκτως, την ανάγκη προστασίας, προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. 
Παράλληλα, όμως, ανέφερε τον προβληματισμό του για την έκταση των νέων ορίων, σημειώνοντας ότι αυτή πρέπει να συνάδει με τα ανασκαφικά ευρήματα, την πυκνότητά τους και την σημασία τους, για να μην οδηγηθούμε στη διαμόρφωση ενός δύσκαμπτου θεσμικού πλαισίου, που θα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα επιλύει.
Τελικά, όπως έγινε γνωστό, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η διαβούλευση επί της πρότασης του υπουργείου για την επαναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:
"Εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του Κ.Α.Σ., εκφράσαμε την απορία μας, γιατί θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο του Δήμου, όπου από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πληθώρα σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων.Θέσαμε τους προβληματισμούς μας, σε κάποια ζητήματα πήραμε απαντήσεις, σε άλλα μένει να ξανασυζητήσουμε και να εμβαθύνουμε, καθώς δεν είναι μια απλή υπόθεση.Στην κατεύθυνση αυτή και εν όψει του επικείμενου Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου έχω την υποχρέωση να ενημερώσω το Σώμα, αλλά και τους φορείς της πόλης, η διαβούλευση θα συνεχιστεί για τα αρκετά επιμέρους ζητήματα, τα οποία χρίζουν περαιτέρω διευκρινήσεων».
Υπενθυμίζεται πως αντιδράσεις στον Δήμο και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά είχε προκαλέσει συζήτηση που είχε προγραμματιστεί – και τελικά αναβλήθηκε – στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με την «Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι», Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».