Latest News

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Πλήρης εγκατάλειψη της ΔΙΑΣ στον Πειραιά: Χωρίς κράνη και μοτοσικλέτες με γραφεία μέσα σε κοντέινερ!

Χωρίς κράνη και μοτοσικλέτες με γραφεία μέσα σε κοντέινερ έχει εγκαταληφθεί πλήρως η ομάδα της ΔΙΑΣ στον Πειραιά...

Το θέμα της ΔΙΑΣ Πειραιά φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του, η ομάδα ΔΙΑΣ έχει εγκαταλειφθεί εντελώς. Η υπηρεσία δε διαθέτει καν γραφεία, με ένα μεγάλο μέρος νευραλγικών υπηρεσιών της να στεγάζονται σε ένα κοντέινερ. Το δε κοντέινερ βρίσκεται κάτω από μια γέφυρα, στο λιμάνι του Πειραιά, ετοιμόρροπη -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που εγκυμονεί.
Τραγική είναι η κατάσταση και με τα οχήματα και τις μοτοσικλέτες: από τις 143 μοτοσικλέτες που έχει στο δυναμικό της, μόνο οι 60 είναι λειτουργικές, με αποτέλεσμα να διπλοχρεώνονται καθημερινά οι υπάρχουσες για να βγουν οι ομάδες. Περιπολικά, αντί για τρία, διαθέτει μόνο ένα κι αυτό πάρα πολύ παλιό.
Είναι δε είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η υπηρεσία επιλέγει να δαπανά πάνω από 3000€ τον χρόνο για κόστη συντήρησης για το μοναδικό περιπολικό, τη στιγμή που στην αγορά, σαν μεταχειρισμένο δεν κοστίζει παραπάνω από 1500€.
Ο Βουλευτής κάνει λόγο και για τον ελλιπή εξοπλισμό των αστυνομικών της ΔΙΑΣ. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία δεν διαθέτει επαρκή αριθμό με κράνη και όσα υπάρχουν είναι ήδη πάρα πολύ παλιά.


Καταλήγοντας ρωτά την αρμόδια Υπουργό:
  1. Τι πρόκειται να πράξει, ώστε να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της υπηρεσίας ΔΙΑΣ Πειραιά;
  2. Τι πρόκειται να πράξει, ώστε άμεσα να ενισχυθεί η ομάδα ΔΙΑΣ Πειραιά με καινούριες μοτοσικλέτες και περιπολικά στολές και κράνη;


Η Ερώτηση του Κ. Κατσαφάδου, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, έχει ως εξής:


Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η   Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς:   Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


Θέμα: Απογοητευτική η κατάσταση στη ΔΙΑΣ Πειραιά
Η ομάδα ΔΙΑΣ είναι η υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που από την ίδρυσή της, τον Μάρτιο του 2010, έχει γράψει στο «βιογραφικό» της πάνω από 4.000.000 ελέγχους προσώπων, 2.000.000 ελέγχους οχημάτων και 75.000 συλλήψεις. Αντίστοιχα, η ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά απαριθμεί 283 άτομα προσωπικό, ενώ από το 2010 έχει καταγράψει εκατομμύρια ελέγχων ατόμων, εκατοντάδες ελέγχους οχημάτων και χιλιάδες συλλήψεις δραστών.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, η ομάδα αυτή, έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό. Η κατάσταση είναι απογοητευτική: Η υπηρεσία δε διαθέτει καν γραφεία, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος νευραλγικών υπηρεσιών της να στεγάζονται σε ένα κοντέινερ. Επιπλέον το κοντέινερ αυτό βρίσκεται κάτω από μια γέφυρα, στο λιμάνι του Πειραιά, ετοιμόρροπη -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που εγκυμονεί- και ο χώρος βάλλεται από παντού.
Στον ίδιο χώρο, στο λιμάνι φυλάσσονται οι λιγοστές μοτοσικλέτες που έχει στη διάθεσή της και το ένα όχημα και λόγω της εγγύτητας με τη θάλασσα, η αλμύρα καταστρέφει κάθε μεταλλικό κομμάτι των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών της υπηρεσίας. Και δεν είναι μόνο αυτά. Από τις 143 μοτοσικλέτες που έχει στο δυναμικό της, μόνο οι 60 είναι λειτουργικές, με αποτέλεσμα να διπλοχρεώνονται καθημερινά οι υπάρχουσες για να βγουν οι ομάδες.
Όσο για τα περιπολικά, αντί για τρία, διαθέτει μόνο ένα κι αυτό πάρα πολύ παλιό. Μάλιστα, είναι απορίας άξιο γιατί η υπηρεσία επιλέγει να δαπανά πάνω από 3000€ κόστος συντήρησης το χρόνο για καθένα από αυτά, τη στιγμή που στην αγορά, σαν μεταχειρισμένα δεν κοστίζουν παραπάνω από 1500€. Τέλος, ο εξοπλισμός των αστυνομικών της ΔΙΑΣ είναι εξαιρετικά ελλιπής. Συγκεκριμένα, δύσκολα και μετά μόνο από δωρεές θα φτάσουν σε αστυνομικούς μικρός αριθμός στολών με προστατευτικά και κράνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν αστυνομικοί της υπηρεσίας που χρεώθηκαν κράνος το 2010 και μέχρι σήμερα έχουν το ίδιο κράνος με όλες τις φθορές που μπορεί να έχει αυτό. Σημαντικότερο όμως είναι ότι τους τελευταίους δύο μήνες η υπηρεσία δεν διαθέτει κανένα κράνος στους αστυνομικούς διότι δεν διαθέτει ούτε μεταχειρισμένο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αστυνομικοί που μεταβαίνουν στις μηχανές χωρίς κράνος.
Επειδή η ομάδα ΔΙΑΣ είναι στην πρώτη γραμμή και οφείλει να διαθέτει έναν σύγχρονο εξοπλισμό για την προστασία του πολίτη,  
Επειδή οι συνθήκες που υπηρετούν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είναι άθλιες, απαράδεκτες αλλά και επικίνδυνες για τους ίδιους και την υπηρεσία,  
Ερωτάται η κα Υπουργός:
  1. Τι πρόκειται να πράξει, ώστε να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της υπηρεσίας ΔΙΑΣ Πειραιά;
  2. Τι πρόκειται να πράξει, ώστε άμεσα να ενισχυθεί η ομάδα ΔΙΑΣ Πειραιά με καινούριες μοτοσικλέτες και περιπολικά στολές και κράνη;
        
Πειραιάς, 7 Φεβρουαρίου 2019
Ο Ερωτών Βουλευτής,
Κώστας Κατσαφάδος     
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων