Latest News

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Καμπάνα στον Πολάκη: Δικαιώθηκε μετά θάνατον ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπεσκένης

Ένοχο για εξύβριση έκρινε το δικαστήριο τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει και χρηματική αποζημίωση  στην οικογένεια του εκλιπόντος δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη...

Αποζημίωση ύψους 18.000 ευρώ για ηθική βλάβη καλείται να καταβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης στην οικογένεια του δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη.
Με την υπ’αριθμ. 272/2019 απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε πως ο δημοσιογράφος που έχασε πρόωρα τη ζωή του τον Δεκέμβριο του 2017, δυσφημίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας τόσο μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και μέσω Facebook, υποστηρίζοντας ότι συγκαταλεγόταν σε «ύποπτες προσλήψεις» από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε πως υπήρξε προσβολή προσωπικότητας και δυσφήμιση ως προς το πρόσωπο του δημοσιογράφου, από τους ισχυρισμούς του Π. Πολάκη στην Ολομέλεια της Βουλής το Μάρτιο του 2017. Κατά την απόφαση, οι δηλώσεις συνέδεαν του δημοσιογράφο με αδιαφανή πρόσληψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, σε συγκεκριμένη θέση και τον ενέπλεκαν σε σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Όπως αναφέρεται, ο αναπλ. υπουργός δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά τον Απρίλιο του 2017 προέβη σε ανάρτηση στο δημόσιο και ανοιχτό λογαριασμό του στο Facebook, στην οποία περιείχε τους αναφερόμενους διαφημιστικούς ισχυρισμούς και εξυβριστικές εκφράσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, η ανάρτηση είχε ως εξής: «Για να έχουμε μια εικόνα ποιος ειναι ο κυριος Μπεσκένης που σήμερα το πρωί από το βοθροκάναλο του ΣΚΑΙ καλούσε σε βιαιοπραγίες εναντιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Έχασαν «αέρα» λεφτά και μπόνους το παράσιτο και λυσσάει για να ξανάρθουν στα πράγματα».
Στο σκεπτικό τους οι δικαστικοί λειτουργοί υποστηρίζουν πως η επιλογή του εναγόμενου παρά το ότι υπήρχε μία λίστα 25 προσώπων, να εκθέσει τον ενάγοντα μόνο σε δημόσια ανυποληψία «δεν υπαγορευόταν από κάποιο νομικό λόγο ούτε συνοδεύονταν οι αιτιάσεις του από ιδιαίτερη αποδεικτική θεμελίωση, ώστε να δικαιολογείται η δημοσία αρνητική προβολή, την οποίας έτσι μοναδική λογική εξήγηση απομένει ο παρεμπίπτων συνειρμικός συσχετισμός της προσβολής του ενάγοντος με το πρόσωπο του αναφερόμενου ως εργοδότη του (του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη)». Επισημαίνει δε το δικαστήριο πως πριν τις δηλώσεις Πολάκη, ο Αναπλ. υπουργός δεν είχε προχωρήσει σε κάποιο έλεγχο για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «ο εναγόμενος σε ουδεμία έρευνα προέβη ως προς την ουσιαστική βασιμότητα των χαρακτηρισμών και των πράξεων που απέδιδε στον αρχικώς ενάγοντα, μολονότι λόγω της θέσης του ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε την εξουσία και τη δυνατότητα να ζητήσει από το νομικό πρόσωπο το οποίο επόπτευε και με το οποίο φερόταν ο αρχικώς ενάγων να συνδέεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας (ΚΕΕΛΠΝΟ) αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία θα προέκυπτε η σχέση».