Latest News

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Έσκασε η προεκλογική "φούσκα" με τον Πύργο Πειραιά

Από τον Κύρο Παληκάρη 

Έσκασε η προεκλογική "φούσκα" για την αξιοποίηση του ΠΎΡΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, όπως είχε προαγγείλει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια  ο απερχόμενος Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ...
πριν τις εκλογές του 2014 είχε δεσμευτεί ότι θα γκρεμίσει άμεσα το κτήριο -σήμα κατατεθέν στο λιμάνι. 
Χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε ομόφωνα την διενεργεία διεθνή πλειοδιοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ΠΎΡΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ που παρέμενε ”φάντασμα” για πάνω από 45 χρόνια.
Εφόσον ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός είναι επιτυχής θα γίνει παραχώρηση της αξιοποίησης σε ιδιώτη ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει για 99 χρόνια εξ ολοκλήρου την κατασκευή και αποπεράτωση του κτιρίου, τη χρηματοδότηση και διαχείριση του,- εκτός της λειτουργίας  οργανωμένου εμπορικού κέντρου, τύπου Mall- ενώ θα καταβάλλει και οικονομικό αντάλλαγμα στο Δήμο που θα ξεπερνά τις 900.000 € ετησίως.
Η εκτιμώμενη αγοραία αξία του ακινήτου στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, ανέρχεται σε 15.700.000 ευρώ περίπου, ενώ η αντικειμενική αξία αυτού, που προκύπτει από το Taxis, ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ περίπου.

@ Δεν είναι πρώτη φορά που οι  Δημοτικές Αρχές Πειραιά χρησιμοποιούν την αξιοποίηση του Πύργου για επικοινωνιακούς λόγους και τώρα μάλιστα λίγους μήνες πριν τις επερχόμενες εκλογές στην εκπνοή μιας πενταετής θητείας.
Πάντως, από τα πρώτα στοιχεία κάνουν εντύπωση η μεγάλη διάρκεια παραχώρησης του κτηρίου (τα 99 χρόνια παραπέμπουν σε διαδικασίες ξε-πουλήματος αλά ΤΑΙΠΕΔ), το σχετικά χαμηλό μίσθωμα (περί τις 900.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 75.000 το μήνα, ενώ άλλο ακίνητο στο 1/3 της έκτασης και όχι επί του παραλιακού μετώπου του λιμανιού, μισθώθηκε έναντι 110.000 ευρώ το μήνα), ενώ εμφανίζεται να είναι "φουσκωμένο " το κόστος αποπεράτωσης του Πύργου (περί τα 2.000 ευρώ το τ.μ.)!
Αυτά στην περίπτωση που προχωρήσει οδιεθνής διαγωνισμός (μετά τις εκλογές) και δεν υπάρξουν ενστάσεις με δεδομένο ότι ο Δήμαρχος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη δημόσια ότι έχει βρει ανάδοχο πριν ακόμα βγει στον αέρα η προκήρυξη που μένει να δούμε εάν είναι φωτογραφική ή όχι...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


 Περίεργα πράγματα στο Δήμο Πειραιά με τον Πύργο: Έχουν βρει τον ανάδοχο, πριν γίνει καν ο διαγωνισμός! - REPORTAZ NET 



 Πειραιάς: Ψηλά ο πήχης για την αξιοποίηση του Πύργου - REPORTAZ NET