Latest News

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Οι παγίδες στο νέο Ε1 που «φουσκώνουν» τα εκκαθαριστικά

Έξτρα φόρους για εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους και για περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Δημοσίου ...
(στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) κρύβουν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα κληθούν να υποβάλουν στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τους τόπους διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη, εφόσον το 2018 απέκτησαν οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε ύψους εισόδημα θα φορτωθούν με το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας, θα πάψουν να θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους και θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν στην Εφορία εξωπραγματικού ύψους εισοδήματα, με κίνδυνο ακόμη και να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.
Οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 ή λαμβάνουν στους πρώτους μήνες του 2019 αναδρομικά ποσά, βάσει του ν. 4575/2018, οφείλουν να δηλώσουν τα ποσά αυτά ως αυτοτελώς φορολογούμενα με 20% στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν φέτος για το 2018 και θα κληθούν να πληρώσουν επ’ αυτών ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2% – 10%.
Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνεται το ότι οι σύζυγοι, είτε υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος από κοινού είτε χωριστά, θα λάβουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα.