Latest News

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνει η παραίτηση Καμμένου - «Κυβερνητική κρίση λόγω ΠΓΔΜ»

Εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα κάνουν κορυφαία διεθνή ΜΜΕ, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η παραίτηση Καμμένου...

Τι γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, γράφει η Γαλλική Le Monde. H εφημερίδα τονίζει ότι «ο Π.Καμμενος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία που τερμάτισε τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και "Μακεδονίας" για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε την Παρασκευή (11 Ιανουαρίου) την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, η οποία γίνεται τώρα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τη συμφωνία που είχε συναφθεί τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Πάνος Καμμένος είναι ο ιδρυτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος το οποίο στήριζε την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Τσίπρα από το 2015. Ποτέ δεν έχει κρύψει την εχθρότητα του για τη συμφωνία με τη «Μακεδονία», θεωρώντας ότι αυτό το όνομα πυροδοτεί αξιώσεις για ελληνικό έδαφος» γράφει η Le Monde.
«Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα ζητήσει αμέσως από το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του» τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει ότι «Το θέμα της ονομασίας της "Μακεδονίας" είχε ήδη οδηγήσει τον Οκτώβριο στην παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αρχιτέκτονα της συμφωνίας, ο οποίος θεώρησε ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον Τσίπρα στις κακές σχέσεις του με τον Καμμένο. Από εδώ και πέρα, η αποχώρηση από την κυβέρνηση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο».
Liberation
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ανακοινώνει την παραίτησή του πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας με την πΓΔΜ γράφει η Liberation. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας ζήτησε από την ελληνική Βουλή να προχωρήσει «άμεσα» σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας του, που είναι ένθερμος αντίπαλος του νέου ονόματος της «Μακεδονίας», γράφει η γαλλική εφημερίδα
«Οι βουλευτές στην "Μακεδονία" συμφώνησαν την Παρασκευή, με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, να μετονομάσουν τη χώρα τους σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Τώρα εναπόκειται στους Έλληνες βουλευτές να αποφασίσουν για το νέο αυτό όνομα, σύμφωνα με τη συμφωνία Πρεσπών. Ο Π. Καμμένος, ο οποίος είναι αντίθετος με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα για ιστορικούς λόγους, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδος - ΠΓΔΜ, την οποία θεωρεί "αντισυνταγματική". Ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές» γράφει η Liberation.
Τα βρετανικά ΜΜΕ
Στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού. «Ο Έλληνας υπ. Άμυνας παραιτείται για την συμφωνία ονομασίας της "Μακεδονίας"» γράφει στον τίτλο της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η συμφωνία βάζει τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη της «Μακεδονίας» για την ονομασία, αλλά η παραίτηση του κ. Καμμένου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επισκιάζει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού, μήνες πριν τις εθνικές εκλογές.
Ακόμη παραθέτει δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό, στις οποίες επεσήμανε ότι «το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας… δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την θέση του υπουργού» και ότι θα αποσύρει έξι ακόμη υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση.
«Ο κ. Καμμένος έχει χαρακτηρίσει την συμφωνία εθνικό ξεπούλημα και έχει απειλήσει επανειλημμένα με αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν έρθει προς επικύρωση στη βουλή, όπως αναμένεται αυτό το μήνα» γράφει.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι λίγο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεν είναι ακόμη σαφείς οι επιπτώσεις της παραίτησης, στην κυβέρνηση συνασπισμού του Τσίπρα με 153 έδρες, εκ των οποίων οι 145 από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, γράφει ότι η Ελλάδα «ανέτρεπε» τις φιλοδοξίες της «Μακεδονίας» για σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία.
Ακόμη εξηγεί τη θέση του κ. Καμμένου ότι οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ως ονομασία για τη Βαλκανική χώρα, είναι απαράδεκτη καθώς το όνομα σχετίζεται με τον ελληνικό πολιτισμό και τον γεωγραφικό προσδιορισμό του βόρειου τμήματος της χώρας. Επίσης, αναφέρει ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαμάχη για το θέμα προκάλεσε την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, τον Οκτώβριο, ο οποίος «ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας, αλλά αποχώρησε επειδή ένιωσε ότι υποστηρίζεται ανεπαρκώς από τον πρωθυπουργό στη διαμάχη με τον Καμμένο».
Telegraph
«O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσπιράς ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή «άμεσα» ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, λόγω της διαφωνίας του στη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της "Μακεδονίας"» γράφει η Telegraph.
«Θα προχωρήσουμε αμέσως στην ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας από το κοινοβούλιο προκειμένου να προχωρήσουμε τα σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τσίπρας που αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος είναι επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων» προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.
Η Telegraph γράφει ότι «Ο κ. Κάμενος απειλούσε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν θα ερχόταν στη Βουλή για έγκριση η συμφωνία για το ονοματολογικό που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Ιούνιο με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε την Παρασκευή για τη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά η συμφωνία χρειάζεται τώρα την έγκριση της και από την ελληνική Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί από τους 145 βουλευτές του κόμματος της αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από τις ψήφους του μικρού φιλοευρωπαϊκου κόμματος To Ποτάμι και από ορισμένους βουλεύτες των ΑΝΕΛ που διαφωνούν με τη θέση του κ. Καμμένου» εκτιμά η Telegraph.
Τι λένε στη Ρωσία
Η παραίτηση του Έλληνα ΥΠΑΜ Πάνου Καμένου και η ανακοίνωση του ίδιου για έξοδο από την κυβέρνηση δεν σημαίνει πτώση της κυβέρνησης, αφού άλλα κυβερνητικά μέλη των ΑΝΕΛ θα παραμείνουν σε αυτή. Η παραίτηση Καμένου δε σημαίνει απαραίτητα και διενέργεια πρόωρων εκλογών, αναφέρει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το πρακτορείο ΝΟΒΟΣΤΙ. Ο Τσίπρας μπορεί να εξασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων για να επικυρώσει η ελληνική Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ. Η ηλεκτρονική «Γκαζέτα» αναφέρει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση ότι θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης: είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρώσει την τετραετία το Φθινόπωρο του 2019.
Πρώτο θέμα στην Κύπρο
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Το κρατικό ραδιόφωνο ΡΙΚ άρχισε το μεσημβρινό του δελτίο με την δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι αποδέχτηκε την παραίτηση Καμμένου και ότι θα αποδεχθεί και κάθε άλλη παραίτηση από τους ΑΝΕΛ. Οι τίτλοι του δελτίου ήταν: «Ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει ο Τσίπρας. Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Καμμένος αποχώρησε από την κυβέρνηση- Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης».
Στην είδηση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνησή του θέλει καθαρές λύσεις γι' αυτό και επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
«Ο Φιλελεύθερος» στην ηλεκτρονική του έκδοση έχει τίτλο: «Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης-Νέος ΥΠΑΜ ο Ναύαρχος Αποστολάκης». Η εφημερίδα έχει αναρτήσει το βίντεο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Π. Καμμένος: Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο «Πολίτης» γράφει: «Ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση».
Η «Καθημερινή» Κύπρου προβάλλει τις εξελίξεις με τους τίτλους: «Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης-Νέος ΥΠΑΜ ο Ναύαρχος Αποστολάκης -Π. Καμμένος: Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Αποχώρηση ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση».
Επίσης, οι εξελίξεις στην Ελλάδα προβάλλονται ειδησεογραφικά και από τις ιστοσελίδες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.