Latest News

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Το πρώτο τεστ ανίχνευσης για «μπόμπες» από Έλληνα χημικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλοι έχουμε βρεθεί στην δυσάρεστη θέση κατά την διάρκεια μιας νυχτερινής εξόδου να καταναλώσουμε ένα ποτό, το οποίο...
δεν είναι και τόσο «καθαρό» και να μας δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες. 

Σε αυτό το μεγάλο θέμα ήρθε ένας Έλληνας χημικός να δώσει λύση. Πρόκειται για ένα οικονομικό τέστ ανίχνευσης νοθευμένου ποτού το οποίο μπορούν να διαθέτουν μαζί τους οι πελάτες και να δοκιμάζουν εάν ένα μαγαζί σερβίρει «μπόμπες» ποτά.
Η λογική είναι πολύ απλή, το τεστ αποτελείται από έναν αντιδραστήρα και έναν ανιχνευτή. Στον αντιδραστήρα η μεθανόλη μετατρέπεται σε θερμό διοξείδιο του άνθρακα, ενώ όλες οι άλλες ουσίες του δείγματος μετατρέπονται σε υγρά προϊόντα. Ο ανιχνευτής ανιχνεύει με χρώμα το διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι σε περίπτωση που τεστάρουμε ένα καθαρό ποτό, το αρχικό ροζ χρώμα του ανιχνευτή παραμένει. Εάν όμως τεστάρουμε ένα νοθευμένο ποτό το αρχικά ροζ διάλυμα του ανιχνευτή αποχρωματίζεται και γίνεται διαυγές σαν νερό.
Η δημιουργία ανήκει στον Ραφαήλ Κουρμουλάκη, ο οποίος εφηύρε την συγκεκριμένη μέθοδο εξαιτίας μιας εξόδου του σε ένα μπαρ στην Πάτρα. Ο κ. Κουρλουμάκης κατανάλωσε ένα μισό ποτήρι βότκας και δηλητηριάστηκε, παθαίνοντας ίλιγγο, θολή όραση και ναυτία. Την αποκάλυψη την έκανε στην εκπομπή της Ελεονόρα Μελέτη και υπογράμμισε ότι μετά από εκείνο το περιστατικό έβαλε σαν προσωπικό του στόχο την δημιουργία ενός τέτοιου τεστ. Να υπογραμμίσουμε ότι η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου τεστ είναι ότι απευθύνεται στο ευρύ κοινό και είναι άμεσο.