Latest News

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Αυτά είπαν Τσίπρας-Πούτιν στο Κρεμλίνο

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντηση που...
είχαν στο Κρεμλίνο.
«Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε ως «Επίκαιρη» από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι τις δυο χώρες ενώνουν πολλές προοπτικές με αφορμή και τα 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας. Στην συνέχεια υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.
Στην συνέχεια ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο διμερές εμπόριο, το οποίο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια καθώς επίσης και σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:
«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία»
Στην συνέχεια συμπλήρωσε «Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν»
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της.Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή.
Ο κ. Πούτιν από την άλλη μεριά αναφέρθηκε στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών λέγοντας:
«Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε στη βάση που έγιναν οι απελάσεις. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ρωσία κάνει κάποια συνωμοσία, έχει παίξει μαύρα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες»
Παρόλα αυτά όμως ξεκαθάρισε ότι το γεγονός αυτό δεν έχει επηρεάσει τη σχέση των δύο κρατών.