Latest News

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Β. Κορκίδης: Τα "συν" και "πλην" του προϋπολογισμού 2019

Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει τη μη περικοπή των συντάξεων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019, ωστόσο...
υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα στη βάση της επιβράβευσης της υγιούς, συνεπούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Λαμβάνοντας υπόψη πως, βρισκόμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ο πρώτος μεταμνημονιακός, όπως αναφέρεται, Προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του Α.Ε.Π., που, όμως,  πρέπει να επισημάνουμε, ότι προέρχεται από την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Επίσης, προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9% αύξηση των εξαγωγών κατά 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%, καθώς και μείωση της ανεργίας στο 16,7% από 18,3% φέτος.
Όσον αφορά στο ‘’πακέτο’’ των θετικών μέτρων, που περιλαμβάνονται στον εν λόγω Προϋπολογισμό και ειδικότερα  η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 177 εκατ. ευρώ και η επιδότηση των εισφορών των νέων εργαζομένων με 51 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, παρόλο που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν επαρκούν για να καλύψουν το "business drain", που έχει προκληθεί στον τόπο μας, λόγω της πολυετούς ύφεσης.
Άρα, πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα στη βάση της επιβράβευσης της υγιούς, συνεπούς και καινοτόμου  επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, η μη περικοπή των συντάξεων, αν και πρόκειται για μία απόφαση με έντονη προεκλογική χροιά, είναι καλοδεχούμενη, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, είναι γεγονός πως, θα στερούσε από την αγορά 2,06 δις ευρώ».