Latest News

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Μην πηγαίνετε στη Σαντορίνη: Κινδυνεύει η υγεία σας από τα φουγάρα των κρουαζιερόπλοιων!

Σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία εγκυμονούν οι εκπομπές καυσαερίων από τα φουγάρα των κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με την...
 βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Το δημοσίευμα επικαλείται έρευνα ειδικού στην ατμοσφαιρική ρύπανση που υποστηρίχθηκε από την ελληνική Ορθινολογική Εταιρεία και από την γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση NABU.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκπομπές αερίων βρέθηκαν να είναι έως και 17 φορές υψηλότερες σε σχέση με ό,τι θα περίμενε κανείς ακόμα και σε έναν πολυσύχναστο δρόμο με αυτοκίνητα.

«Βρήκαμε συγκεντρώσεις της τάξης των 340.000 μικροσωματιδίων ανά κυβικό εκατοστό, όταν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο θα βρίσκαμε 20.000-30.000 μικροσωματίδια ανά κυβικό μέτρο» δηλώνει ο Άλεξ Φρίντριχ επικαλούμενος μετρήσεις που έγιναν επί δύο συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα που μας πέρασε.

Ο Φρίτνριχ αποδίδει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στα κρουαζιερόπλοια τα οποία μπορούν νόμιμα να καίνει βαρύ πετρέλαιο χωρίς να διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος των εξατμίσεων.

Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου 50.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τις ζωές τους από τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα πλοία.

Η γερμανική ΜΚΟ υποσρτηρίζει σε προηγούμενη έρευνά της ότι οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων μπορεί να εισπνέουν έως και 60 φορές περισσότερα επιβλαβή στοιχεία από ό,τι θα έκαναν σε συνθήκες φυσικού αέρα.

Η ίδια ΜΚΟ υποστηρίζει ότι μολονότι υπάρχουν και άλλα λιμάνια στη Μεσόγιο με αντίστοιχα υψηλού επιπέδου εκπομπές αερίων, η Σαντορίνη είναι το χειρότερο εξ αυτών.

«Εγώ δεν θα πήγαίνα εκεί. Είναι απειλή για την υγεία σας» δηλώνει στην Telegraph εκπρόσωπος της γερμανικής NABU.