Latest News

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ούτε ένα ευρώ ΔΕΝ έπεσε ακόμα από την ΟΧΕ - Τα παράπονα και τα προβλήματα των επιχειρηματιών

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πέσει ακόμα στον Πειραιά από πακέτο των 80 εκατομμυρίων της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), καθώς οι πρώτοι διαγωνισμοί αναμένονται να ξεκινήσουν μέσα το...
Νοέμβριο!

Παράλληλα, τα μείζονα ζητήματα συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα για τον εμπορικό κόσμο του Πειραιά, μεταξύ των οποίων, η καθαριότητα και ο φωτισμός, η έξαρση των φαινομένων του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, το Κυριακάτικο Παζάρι, το κυκλοφοριακό, η επιμέλεια των πεζοδρομίων και της ασφαλτόστρωσης σε ορισμένους εμπορικούς δρόμους, η απομάκρυνση των κλειστών περιπτέρων κα. 

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία του Δήμου Πειραιά, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) και τα σχετικά έργα πνοής που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή, οι παθογένειες του παρελθόντος στον Δήμο, οι ανείσπρακτες βεβαιωμένες οφειλές, τα ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά προβλήματα, οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των έργων και ο λανθασμένος τρόπος λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα, αποτέλεσαν τα κεντρικά θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια της τακτικής Συνεδρίασης των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018.

Αρχικά, ο κ. Ι. Μώραλης, στην ομιλία του, εξέφρασε την μεγάλη αγωνία και τον έντονο προβληματισμό του, σχετικά με τις στρεβλώσεις τις οποίες αντιμετωπίζει καθημερινά στο έργο του και υποστήριξε ότι, «δουλεύουμε έντιμα και έχουμε στρατηγικό σχέδιο, που πρέπει να ολοκληρώσουμε».

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π, έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμαρχο να εκφράσει τα «παράπονά» του στον επιχειρηματικό κόσμο, αντί να συμβεί το αντίθετο, ως είθισται, ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιτευχθούν οι στόχοι και οι εξαγγελίες του και τόνισε επίσης πως, το Επιμελητήριο έχει σταθεί αρωγός σε κάθε Δημοτική Αρχή, προσπαθώντας να βοηθήσει το έργο της. 

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι ο Πειραιάς έχει ήδη προχωρήσει σε ένα Επιχειρησιακό
Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περίοδο 2018-2024, που όμως αφορά στην εξέλιξη και
την  ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα 25 χρόνια.
Χαίρομαι, λοιπόν, που ανήκω σε αυτή την άτυπη, αλλά και ουσιαστική Ομάδα Διοίκησης του Έργου της Ο.Χ.Ε. Πειραιά. Στόχος της Ο.Δ.Ε., δεν είναι να μην χαθεί, ούτε ένα ευρώ από τα 80 εκατ. ευρώ, αλλά να πιάσει τόπο κάθε ευρώ για την πόλη, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση».

Ούτε ευρώ ακόμα από την ΟΧΕ

Στη συζήτηση, σημαντική παρέμβαση έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κ. Γ. Γαβρίλης, ο οποίος ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων της Ο.Χ.Ε., με τους πρώτους διαγωνισμούς να ξεκινούν μέσα στον Νοέμβριο, των έργων του Μετρό και του Τραμ, καθώς επίσης και της δημιουργίας της Ιπποδάμειας Αγοράς.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: « ο Δήμος Πειραιά πρέπει να αναμετρηθεί με τον εαυτό του, να αποκτήσει νέες δομές και διαχειριστική επάρκεια. Η Ο.Χ.Ε. χαρακτηρίζεται από ένα συνεκτικό σχέδιο ».  Aκόμη, επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου, ιδιαίτερα στην περιοχή του Περάματος.

Τα προβλήματα των εμπόρων 

Τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο, μεταξύ των οποίων η καθαριότητα και ο φωτισμός, η έξαρση των φαινομένων του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, το Κυριακάτικο Παζάρι, το κυκλοφοριακό, η επιμέλεια των πεζοδρομίων και της ασφαλτόστρωσης σε ορισμένους εμπορικούς δρόμους, η απομάκρυνση των κλειστών περιπτέρων, τα μειωμένα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις, που πλήττονται από τα έργα του Μετρό και Τραμ, τα οποία θα πρέπει να έχουν καθολική ισχύ, αλλά και το νέο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην πόλη,  μετέφερε στον Δήμαρχο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς και Οικονομικός Επόπτης του Ε.Β.Ε.Π., κ. Ν. Μανεσιώτης.

Οι επιχειρηματίες – μέλη του Ε.Β.Ε.Π. έθεσαν στον Δήμαρχο μία σειρά θεμάτων, όπως, η επιβεβλημένη ανάπτυξη των city logistics,  η έλλειψη προσωπικού στην Δημοτική Αστυνομία, το sponsoring στα γήπεδα, προτείνοντας παράλληλα να δοθούν κίνητρα για την οικιακή κομποστοποίηση και την ανταποδοτική ανακύκλωση.