Latest News

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ψυχρός πόλεμος Αθήνας – Μόσχας: Απελαύνονται Ρώσοι διπλωμάτες - Σκληρή απάντηση από τον Πούτιν

Στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας προχωρά...
η Αθήνα. 
Δημοσίευμα της «Καθημερινής», που επικαλείται υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν απάντηση της Αθήνας σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. 
Μεταξύ άλλων η Αθήνα κατηγορεί τους Ρώσους διπλωμάτες για απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υπόθεση αυτή φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα τα τελευταία δύο χρόνια για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. 
Η κίνηση αυτή από ελληνικής πλευράς έρχεται ως απάντηση σε συντονισμένες προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα μας και ένα μήνυμα προς τη Μόσχα ότι όλες αυτές οι προσπάθειες δε θα μείνουν αναπάντητες. 
Ωστόσο, οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη διατήρηση των καλών σχέσεων με τη Ρωσία και προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών. Όμως, όπως διευκρινίζουν, αυτό πρέπει να γίνει στη βάση της ισοτιμίας, με αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών. 
Υπογραμμίζουν ακόμα ότι η Αθήνα ήταν πάντα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων και καταγγέλλουν ότι παρά τις προσπάθειες από ελληνικής πλευράς να διατηρηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε καλό επίπεδο, διάφοροι μηχανισμοί που συνδέονται με ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα, επιχειρούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. 
Συγκεκριμένα, οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι μέσω χρηματισμού, επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Όρος, ενώ τόνισαν ότι κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία απέτυχε. 
Τέλος καταγγέλλεται η προσπάθεια παρέμβασης της Μόσχας σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Διευκρινίζεται επίσης ότι η απόφαση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών αφορά αποκλειστικά στη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι στη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας. 
Άμεση απάντηση από το Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα διώξουμε και εμείς Ελληνες διπλωμάτες
Άμεση ήταν η απάντηση της ρωσικής πλευράς στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών στην οποία προχώρησαν οι ελληνικές αρχές. Όπως ανακοίνωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο IFAX, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «θα απαντήσουμε στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».
Όπως αναφέρει το Reuters, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άμεσος σχολιασμός για το θέμα από τις ελληνικές αρχές.