Latest News

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας με 40άρια – Πότε ξεκινά και πού θα «χτυπήσει»

Τον πρώτο πραγματικό καύσωνα περιμένουμε από την Κυριακή με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τοπικά τους...
40 βαθμούς.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο δεν θα είναι ακραίος, θα είναι μέτριας έντασης, όμως κατά τη διάρκεια που οι θερμές αέριες μάζες θα μας επισκεφτούν.
Μέχρι στιγμής, παρόλο που σε κάποιες περιοχές η ζέστη είναι παρατεταμένη, μόνο ήπιες θερμές εισβολές έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα.
Φυσιολογικές θερμοκρασίες μέχρι και σήμερα
Μέχρι και σήμερα Παρασκευή θα σημειώνονται ήπιες θερμοκρασίες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Παρασκευής, η μέγιστη θερμοκρασία ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει τους 36°C κατά μέσο όρο.
Μεταβατική αλλά αρκετά ζεστή ήμερα το Σάββατο
Το Σάββατο, καθώς οι θερμές αέριες μάζες σταδιακά θα πλησιάζουν από τις περιοχές της βόρειας Αφρικής, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο. Έτσι, ο υδράργυρος σε τμήματα της Θεσσαλίας (ή και της κεντρικής Μακεδονίας), πιθανότατα της ανατολικής Στερεάς ή και της ανατολικής Πελοποννήσου θα αγγίξει τους 37-38°C. Στην Αθήνα για παράδειγμα, το μεσημέρι του Σαββάτου τα θερμόμετρα θα καταγράψουν πιθανότατα 37°C ως μέγιστη τιμή. Ναι μεν θα είναι μια ζεστή μέρα το Σάββατο, όμως θα είναι μεταβατική πριν τον καύσωνα που θα έρθει.
Κυριακή και Δευτέρα : Θερμοκρασίες 40°C-41°c και σκόνη από την Αφρική
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι δύο δύσκολες μέρες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας διότι οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα βρεθούν πάνω από την περιοχή μας, «εκτοξεύοντας» τον υδράργυρο αρκετά εύκολα στα επίπεδα των 40°C και πιθανότατα σε τοπικό επίπεδο ακόμη και στους 41°C.
Η ζέστη θα είναι πολύ αισθητή κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα (παρ’ όλο που και στην κεντρική Μακεδονία ίσως καταγραφούν 39°C -40°C) διότι σε αυτές τις περιοχές θα επικρατήσουν οι πιο αυξημένες τιμές της θερμοκρασίας. Έτσι λοιπόν, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και πιθανότατα και σε περιοχές της ανατολικής, νότιας και δυτικής Πελοποννήσου θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές 39°C-40°C και τοπικά ακόμη και 41°C. Η πιθανότητα να σημειωθούν σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 42°C θεωρώ πως είναι περιορισμένη, ωστόσο είναι υπαρκτή και δεν αποκλείεται να συμβεί.
Επίσης, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όχι όμως σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις, παρ’ όλα αυτά όμως θα προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.
Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Κυριακή
Η Κυριακή φαίνεται ότι θα είναι η πιο δύσκολη μέρα, διότι σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα η ζέστη θα υποχωρήσει από τα δυτικά και τα βόρεια και μάλιστα θα αναπτυχθούν και κατά τόπους πυκνές νεφώσεις σε αυτές τις περιοχές που ίσως δώσουν λίγες μπόρες στα βόρεια και βορειοδυτικά τις μεσημεριανές ώρες. Αντίθετα, στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και σε όλο το Αιγαίο η ζέστη θα συνεχίσει και τη Δευτέρα με αμείωτη ένταση και περίπου με τις ίδιες μέγιστες θερμοκρασίες.
Πάνω από 38°C Και στην Κρήτη
Ειδικά τη Δευτέρα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα και σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη όπου ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 38°C.
Μέγιστες θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αθήνα :
Παρασκευή : 34-35°C
Σάββατο : 36-37°C
Κυριακή : 39-40°C
Δευτέρα : 38-39°C
Θεσσαλονίκη :
Παρασκευή : 34°C
Σάββατο : 35°C
Κυριακή : 35-36°C
Δευτέρα : 33-34°C
Υποχώρηση της ζέστης σε όλη τη χώρα από την Τρίτη
Οι ισχυροί κατά περιόδους βοριάδες που θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας από την ερχόμενη Τρίτη, θα εκτοπίσουν τη ζέστη νοτιότερα και έτσι θα πάρουμε δροσερές ανάσες, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνιση τους και αρκετές βροχοπτώσεις ή και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές, καθιστώντας για άλλη μια φορά το φετινό καλοκαίρι «κυκλοθυμικό» σε ότι αφορά στα καιρικά…
Αναλυτικότερα για σήμερα, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι αυξημένες. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται από το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, όμως το μεσημέρι και απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές τοπικού χαρακτήρα, κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές και δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, όμως στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα φτάνουν και τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Η πρόγνωση από την ΕΜΥ:
Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες με μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βορείων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις με σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βορείων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 31 και στην Κρήτη κατά τόπους 33 βαθμούς Κέλσιου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα νοτιά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.