Latest News

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ταϊλάνδη: Έσπασε ο σωλήνας αποστράγγισης στο σπήλαιο Όλο το χρονικό της διάσωσης των 12 παιδιών (ΒΙΝΤΕΟ)


Κυριολεκτικά στο παρά απεφεύχθη η απόλυτη καταστροφή  στην επιχείρηση διάσωσης των τελευταίων παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο ...
Ταμ Λουάνγκ, στην Ταϊλάνδη. 
Λίγες μόλις ώρες αφότου απεγκλωβίστηκε το τελευταίο παιδί και ο προπονητής του, την Τρίτη, ο κεντρικός σωλήνας που χρησιμοποιούνταν για την αποστράγγιση του σπηλαίου από τα νερά έσπασε, με αποτέλεσμα η περιοχή να πλημμυρίσει ξανά.
Την ώρα που όλος ο κόσμος πανηγύριζε το αίσιο τέλος της πρωτοφανούς αυτής περιπέτειας, δύτες και διασώστες βρίσκονταν ακόμη σε βάθος περίπου 1,5 χλμ. από την κεντρική είσοδο του σπηλαίου. 
Η αποστολή τους δεν είχε ακόμη τελειώσει. Έπρεπε να μαζέψουν τον εξοπλισμό που επί μέρες αποδείχτηκε σωτήριος για την αίσια έκβαση της επιχείρησης.
Τρεις Αυστραλοί δύτες έκαναν μία σύντομη στάση στον λεγόμενο «θάλαμο 3», ο οποίος χρησιμοποιούνταν ως βάση ανεφοδιασμού, όταν ξαφνικά άκουσαν ουρλιαχτά. Με τους φακούς ανά χείρας, οι εργάτες έτρεχαν πανικόβλητοι προς την έξοδο, αποκαλύπτουν οι δύτες στην «Guardian».
Από το σκοτάδι στο φως
Η τριήμερη επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από τα σπήλαια της Ταϊλάνδης, όπου είχαν παγιδευθεί για πάνω από 2 εβδομάδες, στέφθηκε με... απόλυτη επιτυχία!
«Οι 12 Αγριόχοιροι και ο προπονητής βγήκαν από το σπήλαιο και είναι ασφαλείς», ανακοίνωσε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook η ταϊλανδέζικη μονάδα SEAL.
Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση.
Ενα συγκλονιστικό βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, όπου είχαν εγκλωβιστεί για πάνω από 14 ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα.
Το βίντεο αναρτήθηκε στο twitter και δείχνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών που περνούν από στενά περάσματα, κοφτερούς βράχους και πλημμυρισμένα σημεία.
Η τεράστια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις
Ο απεγκλωβισμός των 12 παιδιών και του προπονητή τους, ολοκληρώθηκε 17 ημέρες μετά την εξαφάνισή τους.
Η δραματική επιχείρηση διάσωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας Ταϊλανδός βατραχάνθρωπος. ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου.
Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι σ' έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα. Αφού επί ημέρες σχεδίαζαν πώς θα βγάλουν έξω τους 13, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε την Κυριακή και εξελίχθηκε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη έλαβε χώρα την Κυριακή και διήρκησε 11 ώρες κατά τη διάρκειά της οποίας απεγκλωβίστηκαν 4 παιδιά. Η δεύτερη φάση έγινε τη Δευτέρα, μετά από μια παύση 10 ωρών, και διήρκησε 9 ώρες οδηγώντας στον απεγκλωβισμό άλλων 4 παιδιών. Τέλος, η τρίτη φάση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τον απεγκλωβισμό των τελευταίων 4 παιδιών και του προπονητή τους. 
Οι πανηγυρισμοί για τη διάσωση μετριάζονται από τη θλίψη για την απώλεια ενός πρώην δύτη του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια αποστολής ανεφοδιασμού των παιδιών μέσα στο σπήλαιο.
Το χρονολόγιο της δραματικής επιχείρησης 
Ημέρα 0 - Σάββατο, 23 Ιουνίου: Μια μητέρα σημαίνει συναγερμό, καθώς ο γιος της δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά την προπόνηση. Τα πράγματα των αγοριών, ποδήλατα και παπούτσια, βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοσο του σπηλαίου. Ξεκινούν οι έρευνες που όμως διακόπτονται γρήγορα αφού πέφτει το σκοτάδι.
Ημέρα 1 - Κυριακή, 24 Ιουνίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, η στάθμη του νερού στη σπηλιά ανεβαίνει απότομα. Κινητοποιούνται δύτες.
Ημέρα 2 - Δευτέρα, 25 Ιουνίου: Οι διασώστες φτάνουν στην πρώτη μεγάλη "αίθουσα" μέσα στο σπήλαιο.
Ημέρα 3 - Τρίτη, 26 Ιουνίου: Ο αρχηγός της κυβέρνησης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα ζητά "να κινητοποιηθούν οι πάντες" για να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά. Η ομάδα διάσωσης αποτελείται πλέον από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες δύτες. Το νερό φτάνει, σε ορισμένα σημεία, τα πέντε μέτρα, μολονότι γίνεται συνεχώς απάντληση.
Ημέρα 4 - Τετάρτη, 27 Ιουνίου: Πλημμυρίζει άλλη μια ζώνη του υπόγειου δικτύου. Το βράδυ φτάνουν στην περιοχή Βρετανοί δύτες για να βοηθήσουν.
Ημέρα 5 - Πέμπτη, 28 Ιουνίου: Άφιξη πολλών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών και άλλων ξένων ειδικών.
Ημέρα 6 - Παρασκευή, 29 Ιουνίου: Ξαναρχίζουν οι έρευνες που είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Οι διασώστες αναζητούν μια νέα δίοδο πρόσβασης και τοποθετούν στον δρόμο τους κουτιά με είδη πρώτης ανάγκης - τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα.
Ημέρα 7 - Σάββατο 30 Ιουνίου: Οι δύτες δίνουν τη μάχη τους στα λασπόνερα, με μηδενική ορατότητα. Η βροχή επιτέλους σταματά.
Ημέρα 8 - Κυριακή, 1η Ιουλίου: Οι διασώστες καταφέρνουν να οργανώσουν μια προκεχωρημένη βάση για τις επιχειρήσεις τους μέσα στη σπηλιά, σε βάθος 3 χιλιομέτρων από την είσοδό της.
Ημέρα 9 - Δευτέρα, 2 Ιουλίου: Οι δύτες προχωρούν, υπολογίζουν ότι απέχουν μόλις 600 μέτρα από το σημείο όπου υποθέτουν ότι θα βρίσκονται τα παιδιά. Το ίδιο βράδυ, τα εντοπίζουν ζωντανά δυο Βρετανοί δύτες και δίνουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο.
Ημέρα 10 - Τρίτη, 3 Ιουλίου: Τρόφιμα και φάρμακα μεταφέρονται στο σημείο όπου παραμένουν εγκλωβισμένα τα παιδιά και ο προπονητής της. Τα εξετάζουν γιατροί για να δουν αν είναι σε κατάσταση για να καταδυθούν. Η απάντληση συνεχίζεται αδιάκοπα για να πέσει όσο είναι δυνατόν η στάθμη του νερού και να καταστεί ευκολότερη η επιχείρηση διάσωσης.
Ημέρα 11 - Τετάρτη, 4 Ιουλίου: Δίνεται στη δημοσιότητα ένα δεύτερο βίντεο στο οποίο τα παιδιά δηλώνουν ότι είναι "καλά στην υγεία τους".
Ημέρα 12 - Πέμπτη 5 Ιουλίου: Η απάντληση συνεχίζεται και οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ημέρα 13 - Παρασκευή, 6 Ιουλίου: Ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης χάνει τη ζωή του, λόγω έλλειψης οξυγόνου, επιστρέφοντας στην είσοδο αφού εφοδίασε τα παιδιά. Αναζητούνται άλλοι τρόποι για τον απεγκλωβισμό τους.
Ημέρα 14 - Σάββατο, 7 Ιουλίου: "Ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς" - Ο νεαρός προπονητής των παιδιών, εγκλωβισμένος και ο ίδιος, στέλνει επιστολή στους συγγενείς των παιδιών. Το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά πέφτει, αλλά οι αρχές αποκλείουν προς το παρόν μια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ομάδας μέσω κατάδυσης.
Ημέρα 15 - Κυριακή, 8 Ιουλίου: Τα τέσσερα πρώτα παιδιά βγαίνουν σώα και ασφαλή από τη σπηλιά. το καθένα συνοδεύεται από δύο έμπειρους δύτες.
Ημέρα 16 - Δευτέρα, 9 Ιουλίου: Άλλα τέσσερα αγόρια απεγκλωβίζονται.
Ημέρα 17 - Τρίτη 10 Ιουλίου: Επιτυχής έξοδος και των υπόλοιπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή.
 Δεν θα έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους
Όπως έχει γίνει γνωστό, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις - κυρίως οι αιματολογικές - τα παιδιά δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους. «Οι επισκέπτες θα μπορούν μόνο τους ασθενείς από απόσταση ενός-δύο μέτρων. Καμία αγκαλιά, καμία επαφή μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων» εξήγησε ο γιατρός. Αυτό που προβληματίζει τους γιατρούς είναι το ενδεχόμενο τα μικρά αγόρια να έχουν προσβληθεί από λεπτοσπίρωση και μελιοείδωση.
Δεν θα πάνε στον τελικό του Μουντιάλ
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό τα 12 αγόρια δεν θα πάνε τελικά στον τελικό Μουντιάλόπου τα είχε προσκαλέσει ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA όταν ήταν ακόμα εγκλωβισμένα στο σπήλαιο.
"Δεν μπορούν να πάνε, θα πρέπει να μείνουν προς το παρόν στο νοσοκομείο", είπε ο Τονγκτσάι Λερτβιλαϊραταναπόνγκ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αντικείμενο την κατάσταση της υγείας των παιδιών.

"Μάλλον θα το δουν από την τηλεόραση", πρόσθεσε μιλώντας σε πλήθος δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο του Τσιανγκ Ράι.