Latest News

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ο «χάρτης» με τα λουκέτα στην αγορά του Πειραιά: Κλειστό ένα στα τρία μαγαζιά στο κέντρο της πόλης! (ΕΡΕΥΝΑ - ΠΙΝΑΚΕΣ)

 Από τον Κύρο Παληκάρη

Η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη φαίνεται πως δεν έριξε άγκυρα στον Πειραιά που δεν έχει γίνει επενδυτικός προορισμός παρά τα όσα υποστηρίζονται με πανηγυρικό τόνο από τη δημοτική αρχή Μώραλη, η οποία μάλιστα...

προεκλογικά είχε υποσχεθεί 30.000 νέες θέσεις εργασίας!

Ένα στα τρία μαγαζιά παραμένει κλειστό στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά με τα περισσότερα λουκέτα σε καταστήματα (αναλογία 4 στα 10) να βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού και στη Τερψιθέα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ.

Από τα στοιχεία της έρευνας εμφανίζεται μια (αμελητέα) μείωση (0,3%) των «λουκέτων», η οποία αποδίδεται στην (ευκαιριακή) ενίσχυση της εστίασης και της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού.

Ο «χάρτης» της αγοράς του Πειραιά



Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας της ΕΣΕΕ η κατάσταση της αγοράς στον Πειραιά διαμορφώνεται ως εξής:
•    Το 66% των καταστημάτων είναι ανοιχτά και τα κλειστά αντιστοιχούν στο 34%, σημειώνοντας μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο και εξάμηνο και κατά 0,2% συγκριτικά με το Μάρτη του 2017.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη αύξηση των καταστημάτων εστίασης, που αντισταθμίζει τη μείωση των καταστημάτων υπόδησης και άλλων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.
Η χειρότερη εικόνα με τα κλειστά καταστήματα να ανέρχονται στο 34,9% του συνόλου είχε καταγραφεί στο τέλος του 2014. Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης άρχισε το Μάρτη του 2015, οπότε τα κλειστά καταστήματα είχαν μειωθεί στο 33,5%.



Σε ότι αφορά τους δρόμους:
•    Τα περισσότερα κλειστά καταστήματα βρίσκονται στις οδούς Νοταρά σε ποσοστό 54% και Αλκιβιάδου σε ποσοστό 53,6%, Έπονται τα κλειστά καταστήματα στις οδούς Πραξιτέλους (42,3%),  Υψηλάντου (42,2%), Κουντουριώτου (41,3%), Φίλωνος (41%) και Κολοκοτρώνη (40,7%)
Αντίθετα, τα λιγότερα κλειστά καταστήματα βρίσκονται στη λεωφόρο Βασ. Γεωργίου Α’ (6,9%) και στην οδό Σωτήρος Διός (9,7%). Έπονται η οδός Ανδρούτσου με τα κλειστά καταστήματα να ανέρχονται στο 16,4% και οι λεωφόροι Εθνικής Αντιστάσεως (19,6%), Ηρώων Πολυτεχνείου (21,3%) και Γρ. Λαμπράκη (25,9%)



Σε ότι αφορά τις περιοχές:
•    Τα περισσότερα κλειστά καταστήματα με αναλογία 4 στα 10 βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού και στη Τερψιθέα.
Η ουσιώδης διαφορά όμως είναι ότι η περιοχή του λιμανιού καταγράφει τη σημαντικότερη ανάκαμψη ενώ η Τερψιθέα έχει σταθερά αυξανόμενα «λουκέτα».
Συγκεκριμένα, στην περιοχή του λιμανιού το Μάρτιο του 2017  τα κλειστά καταστήματα έφτασαν στο 40,5% και φέτος έχουν μειωθεί στο 38,3%. Αντίθετα, στη Τερψιθέα το περυσινό Μάρτη τα κλειστά καταστήματα ανέρχονταν στο 41% και έχουν ανέλθει στο 44,4%
Αντίθετα, με τις δύο περιοχές του στο κέντρο του Πειραιά η αναλογία μειώνεται στα 3 στα 10 εμφανίζοντας μια σταθερά χαμηλή αναλογία στα κλειστά καταστήματα της τάξης του 28%, όπως έχει διαμορφωθεί από το Μάρτη του 2015.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι τα περισσότερα κλειστά καταστήματα βρίσκονται στους μικρότερους δρόμους του κέντρου σε αντίθεση με τις κεντρικές λεωφόρους.


•    Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις.
Καταγράφεται υποχώρηση της παρουσίας του λιανικού εμπορίου ( --0,64%), που οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση που καταγράφεται στους κλάδους του λιανικού εμπορίου υπόδησης (-0,34%) και των λοιπών κλάδου λιανικών εμπορίων (-0,25).
Αντίθετα ενισχύεται σημαντικά η εστίαση (0,64%) που ως ο κλάδος συμβάλει θετικά στη μείωση του ισοζυγίου ανοιχτών- κλειστών καταστημάτων.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω πίνακα μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν τα super market/παντοπωλεία (-0,22%), τα καταστήματα με υποδήματα/ δέρματινα είδη (-0,34%) κ.α.




@ Άντε τώρα, με τόσα μαγαζιά κλειστά στο λιμάνι να λες ότι έρχεται η ανάπτυξη με το βλέμμα στη θάλασσα και να σε πιστεύει κανείς κάτω στο λιμάνι του Πειραιά...