Latest News

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Στη φυλακή παραμένουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί - Απορρίφθηκε το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης (ΒΙΝΤΕΟ + ΕΙΚΟΝΕΣ)


Απορρίφθηκε και το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την...
τουρκική δικαιοσύνη.


Οι δύο δικηγόρου κατέθεσαν το αίτημα σήμερα στο 2ο Ειρηνοδικείο το οποίο απέρριψε το αίτημα και αποφάσισε τη συνέχιση της προφυλάκισης.Οι στρατιωτικοί κρατούνται επί 55 και πλέον ημέρες στην Αδριανούπολη.
Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δικηγόροι τους ζήτησαν να απελευθερωθούν οι δύο Ελλήνες στρατιωτικοί, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε
Οι Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου 2018, στις Καστανιές Έβρου. Η «Milliyet» αναφέρει πως οι Μητρετώδης και Κούκλατζης κατηγορούνται για «εισβολή σε τουρκικό έδαφος».
Οι απολογίες
Ο Άγγελος Μητρετώδης στην απολογία του δήλωσε πως πέρασαν τα σύνορα και είναι ξεκάθαρα ως περάσαν λόγω των καιρικών συνθηκών. «Ακολουθούσαμε κάποια ίχνη στα σύνορα. Μόλις μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι κακό. Μετά πήραν τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ως δείγμα καλής πρόθεση θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο αλλά εγώ αυτό δεν το έκανα. Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος, και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρους τους. Αν θέλαμε μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους Τούρκους στρατιώτες. Δεν είχαμε πάνω μας καμιά στολή για να κρυφτούμε. Εμείς απλώς ακολουθούσαμε τα ίχνη στο χιόνι. Σκεφτήκαμε ότι τα ίχνη προέρχονταν από πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες».
Ο Δημήτρης Κούκλατζης ανέφερε παρόμοια πράγματα στην κατάθεση του και τόνισε πως «υπήρχαν παρόμοια συμβάντα με Τούρκους στρατιώτες. Όμως εμείς χωρίς να καταγράψουμε και χωρίς να ενημερώσουμε τους ανώτερους μας είχαμε επιτρέψει να περάσουν στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει συχνά στις δυο πλευρές. Μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει πρόβλημα. Γι´αυτό και απορώ με όσα συμβαίνουν».
Πάιατ: Ελπίζουμε οι δύο στρατιώτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους πολύ σύντομα
«Αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα το ζήτημα με τους δύο στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πλήρως εστιασμένη στο θέμα και ελπίζουμε οι δύο στρατιώτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους πολύ σύντομα» δήλωσε από την Τρίπολη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία θα κλιμακωθούν επικίνδυνα, ο κ. Πάιατ απάντησε πως δεν έχει κρυστάλλινη μπάλα και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργού, να κρατά διαύλους ανοιχτούς στην αναζήτηση μιας βάσης διαλόγου και επαναπροσέγγισης.