Latest News

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Καθαρά Δευτέρα 2018: Το έθιμο της λαγάνας, που να γιορτάσετε τα κούλουμα

Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα...
μέχρι σήμερα.

Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται», ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών».

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Που θα πετάξουμε χαρταετό και θα γιορτάσουμε τα Κουλουμα στην Αττική:
Με τα παραδοσιακά Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού, ολοκληρώνεται σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, το εορταστικό τριήμερο.

Σε ό,τι αφορά στον καιρό, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν από το βράδυ και τα δυτικά με σποραδικές καταιγίδες, ενώ λίγα χιονιά θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά.

Για σήμερα ο δήμος Αθηναίων έχει προγραμματίσει παραδοσιακό γλέντι στον Λόφο Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι, από το πρωί, θα γιορτάσουν παραδοσιακά τα Κούλουμα με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.

Γιορτή για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (ΚΑΠΑΨ), με παραδοσιακή μουσική και χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματίσει οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής.
Ενδεικτικά:

Στο Περιστέρι, ο δήμος θα εορτάσει τα Κούλουμα, στον στεγασμένο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου (Δωδεκανήσου & Αγ. Βασιλείου, σταθμός Μετρό «Ανθούπολη»). Οι πολίτες θα απολαύσουν σαρακοστιανούς μεζέδες και άφθονο κρασί, που θα προσφέρονται δωρεάν και παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με παραδοσιακή συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο και Ειρήνη Τουμπάκη

Ο δήμος Καλλιθέας από την πλευρά του έχει οργανώσει εορταστικό λαϊκό πρόγραμμα με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την ορχήστρα του και με τη συμμετοχή της Μαρίας Καραγκιόζη με παραδοσιακά και νησιώτικα τραγούδια

Παράλληλα, η Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «Βάκχαι» θα παρουσιάσει το έθιμο του Μπέη, χιουμοριστικό λαϊκό δρώμενο που ολοκληρώνετε με γλέντι, υπό τους ήχους της παραδοσιακής γκάιντας.

Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» παρουσιάζει το αποκριάτικο έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» της Νάουσας Ημαθίας.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμα γευσιγνωσία, παραδοσιακά εδέσματα για όλους, κατασκευές, spin art σε μια ρόδα ποδηλάτου, ομαδικό εικαστικό δρώμενο με θέμα «Ο δικός μου χαρταετός είναι πιο πολύχρωμος«και πολλά συναγωνιστικά, ομαδικά παιχνίδια.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής (πρώην Ιππόδρομος), από τις 11:00 το πρωί, ενώ σε περίπτωση βροχής οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο Ταγματάρχου Πλέσσα και Λάμπρου Κατσώνη.

«Ανεπανάληπτο παραδοσιακό γλέντι» υπόσχεται ο δήμος Αμαρουσίου στο κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» ( Βασ. Όλγας 12, σταθμό ΗΣΑΠ), από τις 12:00 το μεσημέρι με πατροπαράδοτες λιχουδιές και μεζέδες, άφθονο κρασί, και πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με πολύ χορό και τραγούδι.

Στους πρόποδες του Υμηττού και συγκεκριμένα, στη θέση Πατητήρι, από τις 12 το μεσημέρι, θα εορτάσει τα Κούλουμα ο δήμος Γλυφάδας. Εκτός από το πέταγμα των χαρταετών και τα σαρακοστιανά εδέσματα που θα προσφερθούν, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι και συναυλία με την Ελένη Καρουσάκη και το Χάρη Ακριτίδη.
Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα καταστήματα

Ανοιχτά θα είναι τα περισσότερα καταστήματα στην Κεντρική Αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη (ΟΚΑΑ) σήμερα, Καθαρά Δευτέρα. Η κεντρική ιχθυαγορά στη Βαρβάκειο άνοιξε από το βράδυ της Κυριακής και τα μαγαζιά θα μείνουν ανοικτά μέχρι το μεσημέρι, ώστε να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.

Ανοιχτά θα είναι, όμως, σήμερα, Καθαρά Δευτέρα και τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ, ενώ θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό της προς τις ομοσπονδίες - μέλη της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές - υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο - επιχειρηματία εάν η επιχείρησή του θα λειτουργήσει ή όχι.

Τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους.