Latest News

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Αυτές είναι οι φθινοπωρινές δουλειές που πρέπει να κάνεις στο σπίτι


Το φθινόπωρο είναι η πιο ρομαντική εποχή του χρόνου καθώς ξεκουβαλάμε τις αναμνήσεις του καλοκαιριού και φορτώνουμε μπαταρίες για...
το χειμώνα.
Ωστόσο «βγάζει» δουλειές στο σπίτι για όλους τους νοικοκύρηδες και τις νοικοκυρές.
 Αυτές είναι οι δουλειές που πρέπει να κάνετε στο σπίτι το φθινόπωρο:
Κουρτίνες / Στόρια: μέσα στη σκόνη εκτεθειμένα όλο το καλοκαίρι με τα παράθυρα ανοιχτά.  Πρέπει να καθαριστούν και να επανατοποθετηθούν στη θέση τους. 
Επιπλα βεράντας: τα πλαστικά πρέπει να καθαριστούν και να τοποθετηθούν σε ειδικά πλαστικά καλλύματα, ενώ τα ξύλινα πρέπει αφού καθαριστούν να περαστούν με ειδικό βερνίκι που θα τα κάνει να ανακάμψουν από την ταλαιπωρία του καλοκαιρινού ήλιου και να αντέξουν τις αντίξοοες συνθήκες του χειμώνα
Φυτά εσωτ. & εξωτ. χώρου: ελέγξτε αν έχουν αρκετό χώμα, καθαρίστε τα από τα καφέ φύλλα, ρίξτε λίγο λίπασμα και αραιώστε σταδιακά το πότισμα.
Τοίχοι-πλακάκια: με την αλλαγή της θερμοκρασίας κάποιοι τοίχοι, κάποια πλακάκια υποχωρούν ή απλά εμφανίζουν ρωγμές.  Με τα κατάλληλα υλικά (στόκος, κόλλα ειδική για πλακάκια) μπορείτε σχετικά εύκολα να τα επισκευάσετε.
Ετοιμάστε το τζάκι: Για όσους είναι τυχεροί να έχουν τζάκι σπίτι τους, καλό είναι να ετοιμάσουν και αυτό για τον επερχόμενο χειμώνα. Καθαρίστε όλες τις παλιές στάχτες, ελέγξτε την καλή κυκλοφορία του αέρα μέσα από την καμινάδα και βεβαιωθείτε για την καλή κατάσταση του αποσβεστήρα. Στην ανάγκη προσλάβετε κάποιον ειδικό να καθαρίσει την καμινάδα και το τζάκι, ώστε να το έχετε απολύτως έτοιμο να σας ζεστάνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Προμηθευτείτε τώρα ξύλα για το χειμώνα. 
Είσοδος: καθαρίστε το χαλάκι εισόδου και περάστε την πόρτα σας με ένα κατάλληλο λούστρο.  Μην ξεχάσετε να περάσετε με ένα βρεγμένο πανάκι το κουδούνι και το φωτιστικό πάνω από την πόρτα. Η τελευταία σας φροντίδα πρέπει να αφορά στο χερούλι.  Ανάλογα με το υλικό, γυαλίστε το και κάντε το να αστράψει.
Κάντε συντήρηση στις "λευκές" ηλεκτρικές σας συσκευές και απόψυξη στον καταψύκτη σας.
Ελέγξτε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τις αποχετεύσεις: Πριν πιάσουν οι πρώτες μπόρες και βρεθείτε προ τετελεσμένου, ελέγξτε αν όλες οι δίοδοι του νερού είναι καθαρές και έτοιμες να προωθήσουν τα νερά εκεί που πρέπει να τα προωθήσουν. Ελέγξτε αν όλα είναι ακέραια και κάντε τυχόν αντικαταστάσεις ή επισκευές, όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός.
Επισκευάστε τα χαλασμένα υδραυλικά: Μπορεί όλο το καλοκαίρι και τον περασμένο χειμώνα να αγνοούσατε τις διαρροές στο υδραυλικό σύστημα και τις βρύσες που έσταζαν, αλλά ήρθε η ώρα να το λύσετε το πρόβλημα, πριν αποκτήσει ιδιαιτέρως δαπανηρές, διαστάσεις τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.
Αλλάξτε τα φίλτρα στο σύστημα κλιματισμού: Κάντε ένα γενικό service στον κλιματισμό, καθώς είναι πολύ πιθανό και φέτος να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο  για θέρμανση. Ελέγξτε ακόμα την κατάσταση της θέρμανσης του σπιτιού, για να είστε έτοιμοι από κάθε έννοια για το χειμώνα που θα έρθει.
Ελέγξτε τα κουφώματα: Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τα κουφώματα σε παράθυρα και πόρτες για τυχόν διαρροές αέρα. Αντικαταστήστε τις αυτοκόλλητες ταινίες μόνωσης με καινούριες αν το κρίνετε απαραίτητο και βάλτε πιο βαριές κουρτίνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που είναι φύσει προβληματικά. Όσο πιο καλά είναι τα κουφώματα του σπιτιού σας, τόσο περισσότερη θέρμανση θα κρατήσετε μέσα σε αυτό και περισσότερη οικονομία θα πετύχετε σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.
Αποθηκεύστε τα έπιπλα της βεράντας: Αφού το πάρετε απόφαση ότι το καλοκαίρι τελείωσε και ο καιρός δεν επιτρέπει να περνάτε τα απογεύματα στη βεράντα, καθαρίστε καλά τα έπιπλα και τα μαξιλάρια και αποθηκεύστε τα σε μέρος που δεν το πιάνει η υγρασία, ώστε του χρόνου να είναι ξανά έτοιμα προς χρήση και σε καλή κατάσταση.
Φροντίστε την άρδευση της βεράντας: Τσεκάρετε συχνά ότι το αρδευτικό σύστημα της βεράντας σας λειτουργεί σωστά και ποτίζονται επαρκώς όλες οι γλάστρες σας. Με τη βοήθεια ενός ειδικού ή ενός φίλου που ξέρει, προετοιμάστε τα φυτά για τις κρύες θερμοκρασίες και κάντε τα απαραίτητα για να επιβιώσουν του χειμώνα που έρχεται, πριν είναι αργά.
clickatlife.gr   noikokirio.blogspot.gr