Latest News

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

H χαρά της κληρονομιάς, εφιάλτης για χιλιάδες Έλληνες


Κατά τους ιδιοκτήτες ακινήτων  και τον Πρόεδρό του Στράτο Παραδιά   < πλέον το να έχεις ακίνητο  σημαίνει  36  φόρους ΕΝΦΙΑ  και...
πολλά  βάρη….>   
Την ίδια ώρα, στα ειρηνοδικεία  αρκετές χιλιάδες αποποιούνται  ακίνητα  κάθε αξίας   ιδίως  από τους γονείς …
Του Γιώργου Αυτιά
Ζούμε κάθε μέρα τέτοιες σκηνές  στα δικαστήρια τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου  < Πολλοί  Ελληνες πολίτες  δεν αντέχουν τα φορολογικά βάρη των ακινήτων και προχωρούν σε  αποποίηση περιουσίας. Δεν δέχονται την κληρονομιάκαι κατ αυτό τον τρόπο   το Δημόσιο  καθίσταται ο κύριος του ακινήτου…..
Ηδη   οι αποποιήσεις κληρονομιών αυξήθηκαν 85%.  Αυτό γιατί  οι φόροι και οι εισφορές καθιστούν το ακίνητο  χωρίς αξία….Ετσι λοιπόν , επιλέγουν να  αφήσουν στο κράτος την περιουσία, ώστε   να μην βρεθούν αντιμέτωποι με  φόρους και χρέη!
Πώς όμως πρέπει να κινηθεί ο   ενδιαφερόμενος πολίτης?
Κατ αρχήν, αποποίηση κληρονομιάς, είναι η δήλωση του προσωρινού κληρονόμου ότι, δεν δέχεται την κληρονομιά.
Κατ αρχήν  υπάρχει προθεσμία για την αποποίηση κληρονομιάς. Εάν ο θανών υπήρξε οφειλέτης ή εγγυητής σε ένα χρέος, οι  κληρονόμοι  κατά το νόμο, τονίζει η κ Νικολοπούλου  μπορούν  να αποποιηθούν την κληρονομιά εντός 4 μηνών, οι ίδιοι, τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους.
Να τονιστεί, ότι  η δήλωση γίνεται στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου  είχε την κατοικία του ή τη διαμονή του ο κληρονομούμενος κατά το χρόνο του θανάτου του ,  εντός τεσσάρων μηνών από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση ότι κατέστη προσωρινός κληρονόμος.  Αν  ο κληρονόμος έμαθε  για την κληρονομιά  όταν έμενε στην αλλοδαπή, η προθεσμία αυτή ανέρχεται στο ένα έτος.
Επίσης η κ Νικολοπούλου σημειώνει, ότι  < δεν μπορεί κάποιος να αποποιηθεί τα χρέη και να αποδεχθεί την υπόλοιπη περιουσία. Η αποποίηση αφορά το σύνολο της κληρονομιάς .>
Αν όμως δεν υπάρχει διαθήκη τι γίνεται?
Εδώ αποποιούνται   την κληρονομιά  οι αναγκαστικοί κληρονόμοι., όπως  τέκνα και σύζυγοι. Μετά την αποποίηση  αυτών των κληρονόμων, η τετράμηνη προθεσμία αρχίζει για κληρονόμους που θα κληρονομούσαν, αν δεν υπήρχαν οι πρώτοι κληρονόμοι. Μετά την αποποίηση αυτών ξεκινά η τετράμηνη προθεσμία αποποίησης των αδελφών του.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο