Latest News

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Αυτό το φυσικό συστατικό κρατά μακριά τα κουνούπια


Στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες προϊόντα που στόχο έχουν να μας προστατεύσουν από τα κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα που ειδικά τώρα το καλοκαίρι δεν μας αφήνουν...
σε ησυχία!
Ωστόσο, χρειάζεται να διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα ενός προϊόντος προκειμένου να γνωρίζουμε τι περιέχει και πόσο αποτελεσματικό είναι κάθε συστατικό του. Επειδή πιθανότατα προσπαθείτε να αποφεύγετε τα χημικά επάνω στο δέρμα σας, μάλλον αναζητάτε αντικουνουπικά με φυσικά συστατικά, όπως αιθέρια έλαια ή μηλόξυδο.
Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα φυσικά αντικουνουπικά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, κάτι που επιβεβαιώνει και η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (EWG) των ΗΠΑ, οργανισμός που σημειωτέον τάσσεται ανοιχτά και ένθερμα κατά των τοξικών χημικών. Η EWG επισημαίνει πως τα αιθέρια έλαια δεν προλαμβάνουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα τσιμπήματα των κουνουπιών και των εντόμων γενικότερα, γι’ αυτό και συνιστά τα συνθετικά ενεργά συστατικά DEET (20-30%), Πικαριδίνη (20%) και IR3535 (20%) ως καλές και σχετικά ασφαλείς επιλογές για τους καταναλωτές.
Ένα φυσικό συστατικό όμως φαίνεται ότι είναι ταυτόχρονα και ασφαλές και αποτελεσματικό ενάντια στα κουνούπια αλλά και στα τσιμπούρια, γι’ αυτό και το συνιστά η EWG. Το συστατικό αυτό είναι το εντομοαπωθητικό OLE (oil of lemon eucalyptus). Η ουσία που αντλείται από το OLE και εξασφαλίζει επαρκή προστασία από τα έντομα ονομάζεται PMD και συνιστάται σε συγκέντρωση 30-40%.
Τη σύσταση της EWG υποστηρίζουν και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, καθώς αναφέρουν ότι τα προϊόντα που περιέχουν το OLE «παρουσιάζουν απωθητική δράση επαρκή για να μειώσουν τα τσιμπήματα από κουνούπια». onmed.gr