Latest News

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Φωτιά στον Κάλαμο: «Καίνε» οι κατηγορίες για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού


Υδροφόρες χωρίς νερό, εναέρια μέσα που δεν επαρκούν, οδηγοί χωματουργικών μηχανημάτων που δεν ξέρουν που...
να κατευθυνθούν.
Αυτά είναι μερικά από τα γεγονότα που συνέβησαν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στον Κάλαμο και σήμερα έχει φτάσει στο Βαρνάβα, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο καταστρέφοντας ακόμη και σπίτια.
Έτσι, είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες από κατοίκους και τοπικούς φορείς των περιοχών ανά την επικράτεια, που έχουν παραδοθεί στις φλόγες, για την ολιγωρία και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στην χαοτική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι φωτιές.
Ενδεικτικό είναι ότι κάτοικοι της περιοχής του Καλάμου κατήγγειλαν χθες, ότι στην αρχή της φωτιάς, ρίψεις νερού πραγματοποιούσε μόνο ένα ελικόπτερο, ενώ και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, κατήγγειλε στον τηλεοπτικό «αέρα» ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν στην περιοχή.
Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, αλλά και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, καθώς το νησί καίγεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.
Οι μαρτυρίες των κατοίκων και των δημοτικών αρχών μεταφέρουν εικόνα χάους, ολιγωρίας και πλήρους ανυπαρξίας συνεννόησης. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πόσα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες ή ακόμα και για το αν υπάρχουν θύματα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι αυτή την ώρα πολλοί κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους με τα λάστιχα να σώσουν τα σπίτια τους από τη φωτιά.