Latest News

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Πώς να μη χαλάσετε τη διατροφή σας στις διακοπές;


Ένα από τα καλύτερα πράγματα στις διακοπές είναι το φαγητό. Πεντανόστιμες ντόπιες κουζίνες μας περιμένουν για να τις απολαύσουμε, αλλά τι συμβαίνει με την διατροφή μας;
Δικαιολογούνται όλα στις διακοπές;
Όχι. Η απάντηση είναι όχι. Και επειδή οι πειρασμοί είναι πολλοί και δεν θέλουμε να χαλάσουμε την διατροφή μας, ούτε τον υγιεινό τρόπο ζωής που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε, αυτές οι συμβουλές θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε προσεκτικοί όσο κάνουμε διακοπές.
Προσοχή στο πρωινό του ξενοδοχείου
Τα πρωινά των ξενοδοχείων μπορεί να ανήκουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: Είτε θα υπάρχει ένας επικός μπουφές με κάθε λογής λιχουδιά, είτε θα υπάρχει το κλασικό φρυγανισμένο ψωμί, με μαρμελάδα και μερικές επιλογές για χυμό. Στην δεύτερη περίπτωση, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Στην πρώτη επιλογή, το σημαντικό είναι να μην το παρακάνουμε, βάζοντας στο πιάτο μας τα πάντα. Επιλέξτε την μία μέρα ένα πρωινό με αυγό, την επόμενη φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, κ.ο.κ. Αν υπάρχει ομελέτα, είναι πάντα τέλεια επιλογή για πρωινό—αρκεί να έχει λιγότερο τυρί και πολλά λαχανικά.
Παραμένουμε δραστήριοι
Ναι, ακόμα και στις διακοπές. Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι εξοπλισμένα με γυμναστήριο, και μπορούμε να κάνουμε ένα γρήγορο, εικοσάλεπτο session για να κάψουμε μερικές θερμίδες. Ακόμα κι αν το ξενοδοχείο σας δεν έχει αυτή την υπηρεσία, όμως, μπορείτε να βγείτε για περπάτημα ή τρέξιμο—πόσο μάλλον, το προσωπικό του ξενοδοχείου σίγουρα θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη περιοχή. Ακόμα καλύτερα, αν το ξενοδοχείο σας έχει πισίνα, μπορείτε να γυμναστείτε με τον πιο χαλαρωτικό και διασκεδαστικό τρόπο.
Τρώμε προσεκτικά
Καθώς βρισκόμαστε σε διακοπές, και ο χρόνος κυλάει πιο αργά, δεν έχουμε καμία απολύτως δικαιολογία για να τρώμε βιαστικά. Πόσο μάλλον, από την στιγμή που βρισκόμαστε κάπου με κουζίνα που δεν έχουμε δοκιμάσει, αυτός είναι ακόμα ένας λόγος να απολαύσουμε αργά το φαγητό μας. Και, προφανώς, αν η τοπική κουζίνα έχει αρκετές ανθυγιεινές επιλογές (που, εντάξει, διακοπές είμαστε, θέλουμε λίγο να τις γευτούμε), φροντίζουμε να είναι μικρή η μερίδα μας, και να τις συνδυάζουμε πάντα με άφθονα λαχανικά.
Κοιμόμαστε καλά
Ο σκοπός των διακοπών είναι να ξεκουραστούμε από την καθημερινότητα. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χορτάσουμε ύπνο. Συνεπώς, φροντίζουμε κάθε μέρα των διακοπών μας να κοιμόμαστε τουλάχιστον οκτώ ώρες—και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα υπέροχα, μαλακά κρεβάτια του ξενοδοχείου.
Πίνουμε πολύ νερό
Χρειάζεται να το επαναλάβουμε αυτό; Θα το επαναλάβουμε ούτως ή άλλως. Και αν βγούμε έξω για ποτό, πάντα πίνουμε ένα γεμάτο ποτήρι νερό ανάμεσα στα… αλκοολούχα ποτήρια.
Έξυπνα σνακ
Δεν χρειάζεται να τιμάμε πάντα την ντόπια (και πολλές φορές ακριβή) κουζίνα. Για τα μικρά μας σνακ ανάμεσα στα κανονικά γεύματα, μπορούμε να ψωνίσουμε και να έχουμε πάντα διαθέσιμα φρούτα, ξηρούς καρπούς, και ένα γιαούρτι στο ψυγειάκι του ξενοδοχείου.
Πίνουμε έξυπνα
Λογικά δεν θα γλυτώσουμε το αλκοόλ (και δεν είμαστε σίγουροι ότι θέλαμε να γλυτώσουμε, για να είμαστε ειλικρινείς), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε έξυπνοι με το τι καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, αντί να πάρουμε μια μαργαρίτα, που είναι από τα πιο βάρβαρα κοκτέιλ από άποψη κενών θερμίδων, απολαμβάνουμε ένα μοχίτο.
Τι κάνουμε με τα γλυκά;
Τα απολαμβάνουμε, αλλά με μέτρο. Είναι αδικία να γυρίσουμε από τις διακοπές και να μην έχουμε απολαύσει κάποιο τοπικό γλυκό, αλλά έχουμε πάντα την επιλογή να το μοιραστούμε με κάποιον, ή απλά να ζητήσουμε μισή μερίδα.
Περνάμε καλά
Ναι, αυτή η συμβουλή δεν ακούγεται και τόσο… επιστημονική, αλλά σκεφτείτε αυτό: Αν τελειώσετε τις διακοπές σας ακολουθώντας κάποιο σφιχτοδεμένο πρόγραμμα με δραστηριότητες, και τουριστικά αξιοθέατα και τρέξιμο, λογικά θα επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας πιο κουρασμένοι από πριν. Κάντε τα πράγματα που σας χαλαρώνουν και σας φαίνονται ενδιαφέροντα, και μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει αν περάσετε τις διακοπές σας χωρίς να το κουνήσετε από την ξαπλώστρα της παραλίας. Οι διακοπές είναι ο προσωπικός σας χρόνος, και σας αξίζει να τον αξιοποιήσετε όπως εσείς θέλετε. Μόνο έτσι θα φορτίσετε τις μπαταρίες σας! Iatronet