Latest News

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την τραγωδία στην Αίγινα: "Δεν μας άκουγαν, δεν μας είδαν..." (ΒΙΝΤΕΟ)


Τα δύο αδέρφια, ηλικίας 74 και 62 ετών  ο Παντελής και ο Γιώργος Μπήτρος είχαν φύγει ξημερώματα από το σπίτι τους με το αλιευτικό τους σκάφος για να βγάλουν τη ψαριά...
της ημέρας. 
Η μοίρα όμως ήθελε τα δύο αδέρφια όπως γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μαζί έτσι ακριβώς να φύγουν από τη ζωή.
Τραγικές φιγούρες τα παιδιά και οι σύζυγοι των δύο νεκρών που από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο λιμεναρχείο και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι δύο εβδομηντάχρονοι, για να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.
Κατά πάσα πιθανότητα ο θάνατός των δύο άτυχων ψαράδων που έπεσαν στο νερό οφείλεται σε πνιγμό μετά από σφοδρή πτώση, ενώ τα δύο θύματα ήδη αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους στο κέντρο υγείας της Αίγινας.
Μέσα σε πέντε λεπτά το αλιευτικό βούλιαξε και πνίγηκαν οι άνθρωποι», δήλωσε για το ναυτικό δυστύχημα με τους δύο άτυχους ψαράδες ο υποπλοίαρχος του πλοίου - υδροφόρας "Αίγινα", Εμμανουήλ Καραγιάννης.
Ο υποπλοίαρχος της υδροφόρας «Αίγινα» περιέγραψε τη στιγμή της τραγωδίας, αναφέροντας ότι ο καπετάνιος έκανε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, ενημερώνοντας τις Αρχές, ενώ προσπάθησαν να ειδοποιήσουν τους δύο άτυχους ψαράδες, αλλά δυστυχώς δεν τους αντιλήφθηκαν.
«Προφανώς ήταν με πλάτη, ξεψάριζαν, δεν έβλεπαν μπροστά τους και πήγαιναν με δρόμο. Σε αυτά τα αλιευτικά, οι μηχανές κάνουν πολύ θόρυβο, δεν ακούς τίποτα. Δεν μας άκουγαν, δεν μας είδαν και έγινε αυτό που έγινε».
«ήμασταν στα 50 μέτρα, τους φώναζα "περιμένετε"…  Ήταν δίπλα μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, δεν ξέραμε ότι δεν ήξεραν να κολυμπούν».
«(Την ώρα του δυστυχήματος) ήμουν εκτός βάρδιας, κοιμόμουν, βγήκα και είδα το (αλιευτικό) σκάφος να έχει βουλιάξει να έχει πέσει... και να έχουν πνιγεί δυο άνθρωποι».
«Έκανε ό,τι χρειάζεται ο καπετάνιος, κάναμε ό,τι προβλέπεται για να το αποτρέψουμε (σ.σ το δυστύχημα) αλλά οι άνθρωποι δεν μας έβλεπαν, ξεψάριζαν» επέμεινε.
Συνελήφθησαν και κρατούνται ο πλοίαρχος της υδροφόρας «Αίγινα» και ένας ναύτης με ανοικτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες να οδηγηθούν στο αυτόφωρο για την τραγωδία με τους δύο ψαράδες όταν το πλοίο υδροφόρα συγκρούστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες με το αλιευτικό στις 7:30 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας..
Το «Αίγινα» επιθεωρήθηκε το μεσημέρι από εμπειρογνώμονες του Λιμενικού Σώματος και απαγορεύτηκε προσωρινά ο απόπλους του, ενώ τα έξι μέλη του πληρώματος έδωσαν καταθέσεις στο λιμεναρχείο του νησιού.
Το χρονικό
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Καβουρόπετρας.
Οι δύο άτυχοι ψαράδες προσπαθούσαν να μαζέψουν τα δίχτυα ενώ φέρεται ότι δεν άκουγαν τις φωνές του πλοιάρχου του πλοίου που τους ζητούσε να απομακρυνθούν.
Ο πλοίαρχος του «Αίγινα» προσπάθησε να πραγματοποιήσει ελιγμό ωστόσο το αλιευτικό με τους δύο επιβαίνοντες συγκρούστηκε στη δεξιά πλευρά της πρύμνης του πλοίου.
Από τη σύγκρουση, το αλιευτικό σκάφος που ήταν ξύλινο διαλύθηκε, ενώ τα δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό, έπεσαν στη θάλασσα και περισυνελέγησαν στη συνέχεια νεκροί, από το πλήρωμα της υδροφόρας.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού
Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό σύγκρουσης του Δεξαμενόπλοιου Υδροφόρου “ΑΙΓΙΝΑ” Ν.Π. 9252 με το Αλιευτικό σκάφος “ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ” Λ. Αίγινας 1465, στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ν.μ. βορειοδυτικά της Σουβάλας ν. Αίγινας.
​Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η βύθιση του Αλιευτικού, ενώ οι δύο (02) επιβαίνοντες σ΄ αυτό, περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του Δεξαμενόπλοιου Υδροφόρου, χωρίς ωστόσο να έχουν τις αισθήσεις τους, κατά δήλωση του πλοιάρχου.
​Το Δεξαμενόπλοιο Υδροφόρο “ΑΙΓΙΝΑ” κατέπλευσε στο λιμένα Αίγινας, όπου από το πλήρωμα του ασθενοφόρου οχήματος του ΕΚΑΒ διαπιστώθηκε ο θάνατος των δύο ατόμων, ηλικίας 62 και 74 χρονών.
​Στην θαλάσσια περιοχή του συμβάντος μετέβη κλιμάκιο στελεχών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου διενεργήσει περαιτέρω έρευνα. Παράλληλα, προσωπικό της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.) έχει ήδη επιληφθεί του περιστατικού και μεταβαίνει στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
​Από το Λιμεναρχείο της Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, συνελήφθη ο Πλοίαρχος και ένα μέλος του πληρώματος του Δεξαμενόπλοιου Υδροφόρου, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του.