Latest News

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Μετωπική και συμμαχίες στον «άγνωστο πόλεμο» κυβέρνησης – καναλαρχών


Ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» με χαρακτηριστικά επιχειρηματικό-μιντιακού πολέμου βρίσκεται σε ...
πλήρη εξέλιξη, μετά την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Η «κορυφή του παγόβουνου» έγινε ορατή διά γυμνού οφθαλμού μετά την αγωγή που κατέθεσε o τηλεοπτικός σταθμός Star εναντίον τριών υπουργών της κυβέρνησης, διεκδικώντας αποζημίωση για τη ζημιά την οποία υπέστη ο σταθμός εξαιτίας των αντισυνταγματικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στην ακυρωθείσα από το Συμβούλιο της Επικρατείας διαδικασία αδειοδότησης.
Συγκεκριμένα, στράφηκε ονομαστικά εναντίον των υπουργών Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, υποβάλλοντας αγωγή εναντίον τους με την οποία ζητεί να του καταβληθεί αποζημίωση 32,4 εκατομμυρίων ευρώ, με το σκεπτικό ότι εξαιτίας της μη αδειοδότησής του έχασε διάφορα προγράμματα που είχε κλείσει, όπως το «Survivor», και υπέστη εξ αυτού ζημιά από διαφυγόντα διαφημιστικά έσοδα.
Επιπλέον, το κανάλι ζητεί επίσης να του επιστραφούν περίπου 300.000 ευρώ για τα έξοδα του φακέλου που ετοίμασε για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αλλά και 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από φράσεις όπως «αεροπειρατεία καναλαρχών» και άλλες παρόμοιες που χρησιμοποίησαν ο κ. Παππάς και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Επέλεξε σύγκρουση η οικογένεια Βαρδινογιάννη
Είναι η πρώτη φορά από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία που η οικογένεια Βαρδινογιάννη επιλέγει να έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση και ειδικότερα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.
Το ερώτημα κατά πολλούς είναι αν η τελική πρόθεση της πλευράς Βαρδινογιάννη είναι να οδηγηθεί εκτός κυβέρνησης ο κ. Παππάς ή πρόκειται για ολοκληρωτική ρήξη με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, διότι ως γνωστόν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είναι εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα έγιναν κάποιες κινήσεις που αποσκοπούσαν στην αποφυγή της ολοκληρωτικής ρήξης. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Γιάννης (Τζίγγερ) Βαρδινογιάννης επισκέφτηκε πρόσφατα και το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των εκεί επαφών του.
Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, ωστόσο, έσκασε «η βόμβα» της αγωγής του Star, η οποία σημειωτέον σημειώθηκε λίγο διάστημα μετά τη «συμμαχία» Βαρδινογιάννη – Μαρινάκη κατά του εκλεκτού της κυβέρνησης, Ιβάν Σαββίδη, και του «κόκκινου εκδότη», Φώτη Μπόμπολα.
Σε μία πρώτη αντίδραση, ο Ν. Παππάς επιχείρησε να «πολιτικοποιήσει» την κόντρα ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν, ενώ απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που είναι αρμόδιο για τη διαδικασία χορήγησης των αδειών, σημείωσε ότι ο διαγωνισμός «πρέπει να γίνει πολύ σύντομα» και ότι «το τίμημα οφείλει να είναι υψηλό, ανάλογο αυτού που πέτυχε ο πρώτος διαγωνισμός».
Ξεκίνησαν διεργασίες
Οι υπόγειες αλλά και δημόσιες διεργασίες πυροδοτήθηκαν μετά την απόφαση του ΕΣΡ και εν όψει του ορισμού του τιμήματος αλλά και των όρων για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών.
Με βάση την ισχύουσα διαδικασία, το ΕΣΡ θα πρέπει να αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του την τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία των επτά αδειών. Παρ’ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση, πηγές της αγοράς υπολογίζουν το τίμημα σε περίπου 30-35 εκατ. ευρώ με βάση την εμπειρία του ακυρωθέντος διαγωνισμού.
Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι δύσκολα θα βρεθούν ισάριθμοι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και, ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι οι λύσεις εκ μέρους των επιχειρηματιών θα αναζητηθούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, κάτι που ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας που εκπέμπουν σήμερα είναι επτά: ΣΚΑΪ, ANT1, Alpha, Star, Mega, Epsilon και Μακεδονία TV.
Συνεργασία ΣΚΑΪ – Star
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες –διότι το τοπίο παραμένει ρευστό–, οι τηλεοπτικοί σταθμοί Star και ΣΚΑΪ βρίσκονται ήδη σε μακρές διαβουλεύσεις προκειμένου να προκύψει κάποιου τύπου συνεργασία.
Στην αιχμή των συζητήσεων βρίσκεται το σχέδιο για «συγκατοίκηση» των δύο τηλεοπτικών σταθμών στο κτίριο του Star, αλλά και για κοινή εμπορική εκμετάλλευση προγραμμάτων τους. Παρ’ ότι αρχικά το εγχείρημα φαινόταν σχετικά εύκολο, και όλα έδειχναν ότι επρόκειτο να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τη νέα τηλεοπτική σαιζόν, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι, όσο βαθαίνουν οι συζητήσεις, τόσο μεγαλύτερα ζητήματα προς επίλυση ανακύπτουν.
Κατά τις ίδιες πηγές, ένα από τα ζητήματα που φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη από το κανάλι του Φαλήρου είναι οι σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων στο Star για τις επαπειλούμενες απολύσεις, αλλά και για το σχέδιο μεταφοράς κυρίως του τεχνικού προσωπικού σε άλλη εταιρεία.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μάλιστα, κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι αντί για συνεργασία ΣΚΑΪ – Star είναι πιθανό να προκύψει συνεργασία του τηλεοπτικού σταθμού του Φαλήρου με άλλον εκδοτικό όμιλο, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη κατακτήσει σημαντική θέση στο μιντιακό πεδίο.
Στο Star, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι οι ψυχαγωγικές εκπομπές να «βγαίνουν» πλέον από ιδιωτικά στούντιο και το µόνο στούντιο που θα χρησιμοποιείται να είναι αυτό των ειδήσεων, ενώ ήδη δρομολογείται σχέδιο για εθελουσία έξοδο εργαζομένων, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με την ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού, ήταν προαποφασισμένη και δεν προέκυψε λόγω των τελευταίων εξελίξεων.
Οι κινήσεις Μαρινάκη
Την ίδια ώρα, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του Β. Μαρινάκη σχετικά με την τύχη του Mega, ενώ τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι έχει αναζωπυρωθεί και το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη του ομίλου Media24 Δημ. Μάρη για συμμετοχή στο εγχείρημα, αλλά και για την απόκτηση του «Πήγασου», ο δημόσιος διαγωνισμός για τον οποίον έχει οριστεί για τις 26 Ιουλίου από την Εθνική Τράπεζα. Ο πλειστηριασμός αφορά τις εφημερίδες «Έθνος», «Έθνος της Κυριακής» και «Ημερησία», καθώς και τα αντίστοιχα portal.
Σε απόσταση ΑNT1 και Αlpha
Επί του παρόντος, από απόσταση φαίνεται ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις ο ΑΝΤ1, ο Αlpha αλλά και το Epsilon. Στον ΑΝΤ1, όλοι περιμένουν να δουν το νέο στίγμα του σταθμού μετά την αιφνίδια απώλεια του ιδιοκτήτη του, Μίνωα Κυριακού. Στον Αlpha ο Δ. Κοντομηνάς προχωρά στον σχεδιασμό της νέας τηλεοπτικής σαιζόν, ενώ πολλά ακούγονται σε σχέση με το Epsilon, ιδιοκτησίας κ. Βρυώνη, και τα σενάρια είτε περί συνεργασιών είτε περί εξαγοράς του.
Ο Λαυρεντιάδης
Ένα από τα πρόσωπα που το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να επιστρέψουν στον χώρο των media είναι ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη. Ορισμένες πηγές εμφανίζουν τον επιχειρηματία να σκέφτεται ένα δυναμικό «comeback» στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.
Δ. Αργ. από το Παρασκήνιο