Latest News

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Δάνειο - «Μνημόνιο» για τον Δήμο Πειραιά: Οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν 253 εκατ. ευρώ έως το 2051!


Από τον Κύρο Παληκάρη

Νέο δάνειο με σκληρούς όρους που θυμίζουν "Μνημόνιο", υπέγραψε ο Δήμος Πειραιά με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν 253 εκατομμύρια ευρώ μέχρι...
το 2051!
Ενδεικτικό είναι ότι η συμφωνία προβλέπει ότι ο Δήμος εκχωρεί για όλη την διάρκεια του δανείου τη δυνατότητα στο δανειστή «να εισπράττει την εκάστοτε οφειλόμενη δόση από όλα γενικά τα έσοδα του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προέρχεται η μισθοδοσία των εργαζόμενων στον Δήμο. Κατά συνέπεια, με τη παραπάνω ρύθμιση τίθενται οι απαιτήσεις του δανειστή υπεράνω ακόμα και της μισθοδοσίας...

Ειδικότερα, το δάνειο -«Μνημόνιο» του Δήμου Πειραιά προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
α) Για την ασφάλεια του δανείου σε κεφάλαιο, κάθε είδους τόκους, τόκους των τόκων, έξοδα κ.λ.π., ο οφειλέτης εκχωρεί στον δανειστή από τώρα και για όλη την διάρκεια του δανείου και ο δανειστής δικαιούται να εισπράττει την εκάστοτε οφειλοµένη δόση από όλα γενικά τα έσοδα του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία παρόντα και μελλοντικά, τις προσόδους του, τα μισθώματα τις προς αυτόν χρηματικές παροχές και επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτους, παρούσες και μελλοντικές εκτός εκείνων που δεν εκχωρούνται.
Σε κάθε περίπτωση, η εκάστοτε τρέχουσα δόση μετά των εν γένει τόκων, εξόδων κ.λ.π. θα πρέπει να καλύπτεται από τα εκχωρηθέντα έσοδα του οφειλέτη.

β) Οι υφιστάμενες εκχωρήσεις κατά το χρόνο σύναψης των αναχρηµατοδοτούµενων δανειακών συβάσεων διατηρούνται και ως προς την εξασφάλιση των νέων συµβάσεων,


γ) Για πρόσθετη ασφάλεια του δανείου, το Τ.Π και δανείων δύναται να προβαίνει σε :

 1) Εγγραφή υποθήκης επί ακινήτων ή μέρους αυτών για το ποσό του δανείου εφόσον τα ακίνητα αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον δανειολήπτη και είναι δεκτικά απαλλοτριώσεως υπό τη γενική του όρου έννοια.
 2) Σύσταση ενεχύρου επί κινητών ή μέρους αυτών για το ποσό του δανείου εφόσον τα κινητά αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον δανειολήπτη και είναι δεκτικά μεταβιβάσεως.
 3) Παροχή εγγύησης υπέρ του δανειολήπτη εκ μέρους αναγνωρισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων ή χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού ή ενωσιακών οργάνων ή διεθνών οργανισμών που έχουν µμεταξύ των σκοπών τους την παροχή τέτοιων εγγυήσεων.
4) Εάν κατά τη διάρκεια του δανείου η αξία της ασφάλειας που έχει εκχωρηθεί, έχει μειωθεί και δεν κρίνεται από το Ταμείο επαρκής για την εξασφάλιση του δανείου, ο οφειλέτης οφείλει να τη συμπληρώσει κατά τη σχετική υπόδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου,
5. Ο Δήμος µας αποδέχεται την τοκοδοσία των τόκων υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και ?ανείων.
6. Ο Δήμος µας οφείλει να αναγράφει στον προϋπολογισμό του και μέχρι  την απόσβεση του δανείου, το σχετικό τοκοχρεολύσιο.
7. Το δάνειο μπορεί να εξοφληθεί και πριν τη λήξη του, είτε στο σύνολο του, είτε μερικώς.
8. Ο Δήμος µας οφείλει να χρησιμοποιήσει το δάνειο αποκλειστικά για την αναχρηµατοδότηση των ήδη συναφθέντων δανείων του µε το Τ.Π και Δανείων
9. Ο Δήμος υποχρεούται να επιτρέπει τη διενέργεια κάθε νόμιμου ελέγχου.  


Στοιχεία του δανείου


•    Επιτόκιο χορήγησης: Κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 6M + 4,30 %, αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 και 1/7 εκάστου έτους.


•    Ενδεικτική ετήσια τοκοχρεολυτική δόση : € 7.224.196,57.



2. Επιτόκιο υπερημερίας: µία (1) ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα εκάστοτε

 ισχύοντα συμβατικά επιτόκια.

3. Η διάρκεια της αναχρηµατοδότησης ορίζεται:

 - τριάντα πέντε [35 ] έτη

4. Η έναρξη εξυπηρέτησης του δανείου της αναχρηµατοδότησης ορίζεται:

η 1-1- του επόμενου έτους συνομολόγησης.


Τι λέει ο Δήμαρχος...
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε με αφορμή τη σύναψη του νέου δανείου τα εξής
«Το χρέος που παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014,  το οποίο άγγιζε τα 130.000.000 ευρώ, αποτελούσε μια «θηλιά» στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. 
Η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πειραιά, αποτέλεσμα του δανεισμού 
προηγούμενων ετών, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τον Δήμο σε αδιέξοδο. 
Μετά από συνεχείς συζητήσεις με όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς τα τελευταία 3 χρόνια, καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση. 
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, καθώς η αναχρηματοδότηση του δανείου
 επιφέρει σημαντικό όφελος,  το οποίο θα αξιοποιηθεί επ΄ ωφελεία των δημοτών και της πόλης μας. Δεν μου αρέσει να πανηγυρίζω. Όπως γνωρίζετε, για εμάς το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου Πειραιά αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Έχουμε περιορισμένα μέσα τα οποία θα εξαντλήσουμε και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, προκειμένου να καταφέρουμε να απεγκλωβιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο Δήμος από την οικονομική ασφυξία».