Latest News

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Ζητούν και τα ρέστα για την Αγία Σοφία οι Τούρκοι – Παρέμβαση από τις ΗΠΑ


Πρόκληση χωρίς όρια από τους Τούρκους, που μετέτρεψαν την Αγία Σοφιά σε τζαμί με το έτσι θέλω και ζητούν τα…
ρέστα από την Ελλάδα γιατί αντέδρασε
Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να αφήσουν αιχμές κατά της χώρας μας, την οποία καλούν να γίνει μια «μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες!»
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Καταδικάζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την απαγγελία του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να δώσει συγχαρητήρια στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη «Νύχτα της Δύναμης», επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.
Το ιστορικό της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία είναι μεταξύ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καλά γνωστό.
Αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι Ελληνικές αρχές υποβάλουν την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, υποβάλουν νόμους κατά των εκλεγμένων μουφτήδων σχετικά με τα καθήκοντά τους και απέρριψαν, φέτος, για άλλη μια φορά το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει ανοιχτό τζαμί.
Γι’ αυτό, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τι αντιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία ακόμα δεν έχει τζαμί ούτε στην πρωτεύουσά της, από τον διαθρησκευτικό διάλογο που ανέφερε η ανακοίνωση.
Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες.
Στο μεταξύ σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο εξαιρετικής σημασίας το οποίο θα πρέπει να διατηρήσει με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία μετά την ανάγνωση του Κορανίου, μέσα στον ναό-σύμβολο για τον χριστιανισμό.
Ειδικότερα, σε ερώτηση για τη θέση της αμερικανικής διπλωματίας στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Heather Nauert, απάντηση: «Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της».
Όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να την μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, δήλωσε: «Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και γι ‘αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει».