Latest News

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στο πλευρό των Συμβασιούχων - Τι αναφέρει το ψήφισμα


Παρέμβαση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά πραγματοποίησε το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά μαζί με την...

Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων.
Η παρέμβαση ήταν επικεντρωμένη στο μεγάλο πρόβλημα των συμβασιούχων που έχει ανακύψει από τις διαρροές στον τύπο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αμφισβητούνται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων ενώ σύμφωνα πάντα με τις διαρροές η απόφαση βάζει τέρμα και στην συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων κρίνοντας αντισυνταγματικές τις παρατάσεις που έχουν δοθεί.


Ο Βασίλης Γκιτάκος, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Σωματείου, στην τοποθέτηση του επεσήμανε ότι επιτέλους πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός που δέχονται οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση που από την μία υπόσχεται και δεσμεύεται για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου και από την άλλη τα μαζεύει και οριοθετεί την διάρκεια στην εργασία το τέλος του 2017 όπου και λήγει η παράταση της σύμβασης.
Ενώ κατήγγειλε και την υποκριτική στάση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ που εξαρχής ήταν αντίθετη με τις παρατάσεις των συμβάσεων, με αρκετούς δικούς της Δημάρχους να μην υπογράφουν την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων ή να απολύουν εργαζόμενους που φτάνουν τους 24 μήνες συνεχούς εργασίας κα παράλληλα να παρουσιάζεται τώρα ως θεματοφύλακας των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε αντίθεση ομολογουμένως με την Δημοτική Αρχή Πειραιά που έγκαιρα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης υπέγραψε τις διαπιστωτικές πράξεις παράτασης των συμβάσεων, ενώ κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων του νόμου επαναπρόσλαβε συμβασιούχους που είχαν λήξει οι συμβάσεις τους πριν την δημοσίευση του ν.4429/2016.

Τελειώνοντας ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία παρέμβασης του Σωματείου και της Συντονιστικής Επιτροπής δεν κινείται στην λογική της ανάθεσης και δεν αντικαθιστούνται οι αγώνες και οι κινηματικές διεκδικήσεις που υπάρχουν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. ‘Όσο τα αιτήματα για κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, κατάργηση της σύγχρονης δουλείας των ολιγόμηνων, κακοπληρωμένων και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενων και μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα για όλους παραμένουν ανοιχτά και βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Το ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά υιοθετώντας πλήρως την πρόταση που κατέθεσε το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των και της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβασιούχων προχώρησε με πρόταση του Δημάρχου Πειραιά στην ομόφωνη πλην της Χρυσής Αυγής ψήφισή του. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει: «Στον Δήμο Πειραιά εργάζονται στον τομέα της Καθαριότητας 229 εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου όπου οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν διαδοχικά, με το αρθ.49 του ν.4325/2015, το αρθ.50 του ν.4351/2015, με την Π.Ν.Π. που κυρώθηκε με το Δεύτερο Άρθρο του ν. 4366/2016 και με το αρθ.16 του ν.4429/2016 καθώς και με την νομοθετική ρύθμιση του αρθ.25 του ν.4456/2017 όπου θεώρησε νόμιμες τις δαπάνες μισθοδοσίας τους. Οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν ήρθαν στον Δήμο μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, αλλά μέσα από τον δρόμο της μακροχρόνιας ανεργίας τους και διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Εργάζονται στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας και πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη καθαρή. Καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και πρωτίστως εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας. Είναι άκρως απαραίτητοι και τυχόν απομάκρυνσής τους θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και ανυπέρβλητες δυσκολίες στους Δημότες και τους επισκέπτες της πόλης με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ειδικά την περίοδο της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ζητά από την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους με νομοθετικές ρυθμίσεις, να παραμείνουν στις θέσεις τους έως τις 31/12/17 - όπως είχε αρχικά προβλεφθεί και να διασφαλίσει την ακώλυτη καταβολή της μισθοδοσίας τους. Να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, που εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο Δήμος Πειραιά υπερασπίζεται την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, ώστε να λήξουν παρόμοια φαινόμενα εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας.»