Latest News

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Αποκαλυπτήρια του μνημείου γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πειραιά (FOTO REPORTAZ NET)


Σε ιδιαίτερο συναισθηματικό κλίμα και χωρίς πολιτική χρεία, όπως αρμόζει στο σκοπό της δωρεάς του Βαγγέλη Μαρινάκη, έγιναν σήμερα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Αλεξάνδρας του Πειραιά. ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


   Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν εμφανώς συγκινημένος, όταν αναφέρθηκε στην οικογένεια της μητέρα του Υψηλάντη του που έλκει την καταγωγή της από τον Πόντο.

 Ο ίδιος ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι «επρόκειτο για ένα προσωπικό χρέος προς την μητέρα μου».


Το μνημείο αποκάλυψαν ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης. 


 Ο Βαγγέλης Μαρινάκης τιμήθηκε από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τη δωρεά του
  Από τις υπόλοιπες ομιλίες ξεχώρισε αυτή της Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου

Ιδιαίτερα ξεχωριστή και συμβολική  ήταν η παρουσία της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά, η οποία μεταφέρθηκε από την Ημαθία και αποτελεί σύμβολο για τον Ποντιακό ελληνισμό.

 Στην τελετή  έδωσαν το παρών πολιτιστικοί σύλλογοι και οργανώσεις Ποντίων από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ ο Ηλίας Υφαντίδης ερμήνευσε το «Αητέν' ς επαραπέτανεν» και άλλα Ποντιακά τραγούδια.


 Το «Πυρρίχιο Πέταγμα»  φέρει την υπογραφή του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη





 Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου,  στελέχη του Δήμου Πειραιά, ενεργεία και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού κ.α.










Ο κόσμος ήταν αρκετός, αλλά θα μπορούσε και θα έπρεπε να ήταν και περισσότερος στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Πλατεία Αλεξάνδρα στον Πειραιά...