Latest News

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Οι γαλλικές εκλογές μέσα από τέσσερα αιχμηρά σκίτσα (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Οι σκιτσογράφοι που ασχολήθηκαν με τις γαλλικές εκλογές έχουν την τιμητική τους σήμερα, μιας και οι δημιουργίες τους αναπαράγονται στα...
περισσότερα διεθνή μέσα.
 Ο λόγος, απλός. Κάποιες φορές, ένα σκίτσο λέει περισσότερα από ένα μακροσκελές άρθρο, θίγοντας μέσα από λίγες ή και καθόλου λέξεις τα τεκταινόμενα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Ο σκιτσογράφος του Economist βάζοντας τίτλο «H Γαλλία σε σταυροδρόμι», δείχνει τους 4 βασικούς υποψηφίους των εκλογών, Εμανουέλ Μακρόν, Φρανσουά Φιγιόν, Μαρίν Λεπέν και Ζαν Λικ Μελανσόν, να τραβολογούν το εθνικό σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας, τη «Μαριάν» ως άλλοι Προκρούστες. Μάλιστα, η Λεπέν εμφανίζεται να στραγγαλίζει τη Μαριάν.
Σε άλλο σκίτσο, το σύμβολο της Γαλλίας στα αθλητικά, ο τρικολόρ κόκορας, εμφανίζεται φοβισμένος καλύπτοντας με τα φτερά του τα μάτια του, αναμένοντας τα αποτελέσματα. Το σκίτσο του David Perkins έχει τίτλο: «Μια αβέβαιη εκλογική διαδικασία με συνέπειες».
Ο Ολλανδός σκιτσογράφος Tom Janssen, παρομοιάζει τις εκλογές με το κουτί της Πανδώρας. Έχοντας προηγηθεί το Brexit, η εκλογή Τραμπ, η νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα, το μόνο που μένει είναι και μία νίκη της Λεπέν στη Γαλλία, κατά τον καλλιτέχνη.

Ο σκιτσογράφος Kap της ισπανικής La Vanguardia, απεικονίζει έναν τζιχαντιστή σε ρόλο αφισοκολλητή της Λεπέν, ο οποίος κολλάει αφίσες της σε ματωμένο τοίχο.