Latest News

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Δάνειο με σκληρούς όρους για το Δήμο Πειραιά

Με ιδιαίτερα σκληρούς όρους προχωράει την αναχρηματοδότηση των δανείων του ο Δήμος Πειραιάς με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με...
στόχο να μειώσει την ετήσια δόση, που πληρώνει περίπου κατά 3 εκατομμύρια €.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συμφωνία, που θα συναφθεί, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος εκχωρεί για όλη την διάρκεια του δανείου τη δυνατότητα στο δανειστή «να εισπράττει την εκάστοτε οφειλόμενη δόση από όλα γενικά τα έσοδα του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία».

Να σημειωθεί ότι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προέρχεται η μισθοδοσία των εργαζόμενων στον Δήμο. Κατά συνέπεια, με τη παραπάνω ρύθμιση τίθενται οι απαιτήσεις του δανειστή υπεράνω ακόμα και της μισθοδοσίας…

Η αποδοχή των όρων για τη λήψη του τοκοχρεολυτικού δανείου συζητήθηκε, διεξοδικά, στο Δημοτικό Συμβούλιο και με ευρεία πλειοψηφία λήφθηκε η σχετική απόφαση.

Από την ελάσσονα αντιπολίτευση η κ. Μαρία Σταθάκη, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Το Λιμάνι της Αγωνίας- Πειραιάς η πόλη μας» δήλωσε ότι η παράταξη ψηφίζει επί της αρχής το θέμα αλλά καταψηφίζει ορισμένους όρους.
Αρνητική ψήφο έδωσαν οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι Ελπίδα Παντελάκη και Ηλίας Σαλπέας, όπως και ο υποστηριζόμενος από τη Χρυσή Αυγή Ηλίας Κατσαφάδος.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην εισήγησή του αφού επεσήμανε την ανάγκη να γίνει η αναχρηματοδότηση με σκοπό την εξυγίανση ανέφερε πως το ύψος των δανείων του Δήμου ανέρχεται συνολικά σε 129.512.586,66 €!
Ακολούθησε η εισήγηση της αντιδημάρχου, αρμόδιας για οικονομικά θέματα, Αθηνάς Χαρβαλάκου- Γλύκα και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων για να ακολουθήσει η ψηφοφορία και να γίνουν αποδεκτοί όλοι οι όροι που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία:
1.    Η συνομολόγηση του δανείου θα πραγματοποιηθεί, εφόσον προσκομισθεί ο ισολογισμός έτους 2015, ελεγμένος από ορκωτό ελεγκτή – λογιστή και εγκεκριμένος από το αρμόδιο όργανο και εφόσον μετά την νέα αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου (ισολογισμοί 2013, 2014, 2015) δεν θα προκύψει αλλαγή στο ύψος των δανείων.
2.     Η διαφορά που θα προκύψει, κατά τα έτη 2017 και 2018, στην ετήσια τοκοχρεολυτική δόση από την αναχρηµατοδότηση, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ετήσιας δόσης 2017 και 2018 αντίστοιχα της ρύθμισης των τόκων περιόδου χάριτος 2015 μετά των αναλογούντων τόκων υπερημερίας στο τέλος εκάστου έτους.

Άλλα στοιχεία του δανείου

•    Επιτόκιο χορήγησης: Κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 6M + 4,30 %, αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 και 1/7 εκάστου έτους.

•    Ενδεικτική ετήσια τοκοχρεολυτική δόση : € 7.224.196,57.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του προϋπολογισμού του Δήμου η ετήσια δόση για το 2016 και το 2017 ανέρχεται σε 10.444.502 €. Δηλαδή, θα υπάρχει μια ετήσια εξοικονόμηση για τον Δήμο της τάξης των 3,2 εκατομμυρίων €.

2. Επιτόκιο υπερημερίας: µία (1) ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα εκάστοτε ισχύοντα συμβατικά επιτόκια.

3. Η διάρκεια της αναχρηµατοδότησης ορίζεται:
 - τριάντα πέντε [35 ] έτη

4. Η έναρξη εξυπηρέτησης του δανείου της αναχρηµατοδότησης ορίζεται:
• η 1-1-2017 αν η σχετική διαδικασία συνομολόγησης ολοκληρωθεί μέχρι 30-6- 2017, µε ανάλογη αναπροσαρμογή της τοκοχρεολυτικής δόσης από τον επόμενο μήνα της συνοµολόγησης και συµψηφισµό της διαφοράς που θα προκύψει μεταξύ των δόσεων που τυχόν έχουν παρακρατηθεί από 1-1-2017, ή
• η 1-1- του επόμενου έτους συνομολόγησης, εφόσον δεν συνοµολογηθεί έως 30-6-2017, µε υπολογισμό ενδιάμεσων τόκων από την ημερομηνία της εκταμίευσης μέχρι την ηµεροµηνία έναρξης εξυπηρέτησης. Το ποσό δε των ενδιάμεσων τόκων, θα καταβληθεί από τον Δήμο την ημέρα της εκταµίευσης ή θα παρακρατηθεί από τα διερχόμενα έσοδα Κ.Α.Π. του Δήμου.

Από εκεί και πέρα, το «Μνημόνιο» του Δήμου Πειραιά προβλέπει τα εξής:
α) Για την ασφάλεια του δανείου σε κεφάλαιο, κάθε είδους τόκους, τόκους των τόκων, έξοδα κ.λ.π., ο οφειλέτης εκχωρεί στον δανειστή από τώρα και για όλη την διάρκεια του δανείου και ο δανειστής δικαιούται να εισπράττει την εκάστοτε οφειλοµένη δόση από όλα γενικά τα έσοδα του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία παρόντα και μελλοντικά, τις προσόδους του, τα μισθώματα τις προς αυτόν χρηματικές παροχές και επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτους, παρούσες και μελλοντικές εκτός εκείνων που δεν εκχωρούνται.
Σε κάθε περίπτωση, η εκάστοτε τρέχουσα δόση μετά των εν γένει τόκων, εξόδων κ.λ.π. θα πρέπει να καλύπτεται από τα εκχωρηθέντα έσοδα του οφειλέτη.

β) Οι υφιστάμενες εκχωρήσεις κατά το χρόνο σύναψης των αναχρηµατοδοτούµενων δανειακών συβάσεων διατηρούνται και ως προς την εξασφάλιση των νέων συµβάσεων,

γ) Για πρόσθετη ασφάλεια του δανείου, το Τ.Π και δανείων δύναται να προβαίνει σε :
 1) Εγγραφή υποθήκης επί ακινήτων ή μέρους αυτών για το ποσό του δανείου εφόσον τα ακίνητα αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον δανειολήπτη και είναι δεκτικά απαλλοτριώσεως υπό τη γενική του όρου έννοια.
 2) Σύσταση ενεχύρου επί κινητών ή μέρους αυτών για το ποσό του δανείου εφόσον τα κινητά αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον δανειολήπτη και είναι δεκτικά μεταβιβάσεως.
 3) Παροχή εγγύησης υπέρ του δανειολήπτη εκ μέρους αναγνωρισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων ή χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού ή ενωσιακών οργάνων ή διεθνών οργανισμών που έχουν µμεταξύ των σκοπών τους την παροχή τέτοιων εγγυήσεων.
4) Εάν κατά τη διάρκεια του δανείου η αξία της ασφάλειας που έχει εκχωρηθεί, έχει μειωθεί και δεν κρίνεται από το Ταμείο επαρκής για την εξασφάλιση του δανείου, ο οφειλέτης οφείλει να τη συμπληρώσει κατά τη σχετική υπόδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου,
5. Ο Δήμος µας αποδέχεται την τοκοδοσία των τόκων υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και ?ανείων.
6. Ο Δήμος µας οφείλει να αναγράφει στον προϋπολογισμό του και μέχρι  την απόσβεση του δανείου, το σχετικό τοκοχρεολύσιο.
7. Το δάνειο μπορεί να εξοφληθεί και πριν τη λήξη του, είτε στο σύνολο του, είτε μερικώς.
8. Ο Δήμος µας οφείλει να χρησιμοποιήσει το δάνειο αποκλειστικά για την αναχρηµατοδότηση των ήδη συναφθέντων δανείων του µε το Τ.Π και Δανείων
9. Ο Δήμος υποχρεούται να επιτρέπει τη διενέργεια κάθε νόμιμου ελέγχου.  
Αναδημοσίευση από το pireas2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


 Οι Πειραιώτες θα πληρώσουν 253 εκατ. ευρώ έως το 2051 - REPORTAZ NET http://www.reportaznet.gr/2017/03/253-2051.html#ixzz4dr7eJqRG


Αυτά είναι όλα τα δάνεια του Δήμου Πειραιά (ΠΙΝΑΚΕΣ)