Latest News

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

KEK Κερατσινίου: Απλήρωτοι δύο μήνες οι δάσκαλοι - Χρέη 150.000 ευρώ από ενοίκια καταστήματος


Απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες παραμένουν οι δάσκαλοι στο ΚΕΚ Κερατσινίου, ενώ χρωστάει ενοίκια 150.000 ευρώ μισθωτής καταστήματος...
στη Δραπετσώνα.
Δυσάρεστες καταστάσεις στο ΚΕΚ Κερατσινίου- Δραπετσώνας διαπιστώνει με... εκτενή δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Ζαχαρίας Ζούπης .
Ανάμεσα στα θέματα που θίγει ξεχωρίζουν τα προβλήματα χρηματοδότησης των Καλλιτεχνικών τμημάτων που έχει αναλάβει το ΚΕΚ λόγω προχειρότητας κατάρτισης του Προυπολογισμού από τον Δήμο, με αποτέλεσμα ήδη οι δάσκαλοι να είναι απλήρωτοι πάνω από δύο μήνες, αλλά και μια σειρά άλλα θέματα, όπως η προσπάθεια να συνεχιστεί η μίσθωση καταστήματος που έχει φτάσει να έχει χρέος 150.000 ευρώ και ενώ εκκρεμεί η υλοποίηση έξωσης από το καλοκαίρι.
Στέκεται όμως και σε μια σειρά άλλα θέματα για την οικονομική κατάσταση του ΚΕΚ που παρουσιάζουν ενδιαφέρον . Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Ζαχαρία Ζούπη είναι το παρακάτω :

Με αίτημά μου στις 23-2- 2017 προς την Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλα του ΚΕΚ Κερατσινίου – Δραπετσώνας είχα ζητήσει σειρά στοιχείων. Τα αναφέρω αναλυτικά : Ισοζύγια του 2016, Καθολικά αναλυτικά από 1-1-2016 έως 31-12-2016 , αναλυτική ενημερωης για τα οικονομικά του ΚΕΚ ( Κατάσταση ταμείου , αναλυτική λίστα χρεών- οφειλων ) , αναλυτική κατάσταση για τις εισπράξεις από τα ενοίκια των μαγαζιών που έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο , πορεςλια υλοποίησησς προγραμματικής συμφωνίας για την λειτουργά των καλλιτεχνικών τμημάτων ( λιστα με συμμετέχοντες ανά τμήμα, οικονομικά στοιχεία , οφειλές σε δασκάλους , πορεία εκταμιεύσεων από Δήμο ), πορεία ελέγχου από ορκωτούς λογιστές. Με την ίδια επιστολή ζητούσα να συνεδριάσει το Δ.Σ του Κ.Ε.Κ για να συζητήσει αυτά τα θέματα, πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή σύνθεσης του Δ.Σ της Εταιρείας ,οπως πληροφορηθήκαμε ... από παραταξιακή ανακοίνωση του « ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ». Είχαμε χρέος αν μη τι άλλο να γνωρίζουμε μια σειρά από στοιχεία για να υπάρχει σαφής εικόνα τι παραδίνουμε στο νέο Δ.Σ που θα καθοριστεί από την Γ.Σ της Εταιρείας ,εν ολίγοις από το Δημοτικό Συμβούλιο .

Το αίτημά μου έγινε αποδεκτό και το Δ.Σ συνεκλήθη και συνεδρίασε στις 8-3- 2017. Μόνο που η συζήτηση έκρυβε δυσάρεστες και αποκαλυπτικές εκπλήξεις. Χωρίς άλλες εισαγωγές ,στέκομαι σ΄αυτές .

1.       Πληροφορήθηκα ότι ο Δήμαρχος Χ. Βρετάκος ζητούσε επίμονα να τεθεί προς συζήτηση στο Δ.Σ μια νέα ρύθμιση για το LA LUNA ( το γνωστό μαγαζί της Δραπετσώνας που μισθώνει το Κ.Ε.Κ ) , κάτι που δεν αποδέχτηκε η Πρόεδρος κ. Λίτας Νικάνδρου και έτσι δεν μπήκε στην συζήτηση. Κατά την γνώμη μου καλά έκανε ,αφού η « ρύθμιση  » αυτή που βρέθηκε σε σύσκεψη όλων των άλλων πλην της Προέδρου (!) είναι πολύ προβληματική , για να μην πω επιδεκτική για χαρακτηρισμό ως χαριστική .Η ρύθμιση περιλάμβανε την παράδοση 50.000 ευρώ μετρητα και την καταθεση όλου του άλλου ποσού του χρέους του εκμισθωτή με συναλλαγματικές και με ανοικτό το θέμα της μεταβίβασης του καταστήματος σε άλλον από τον εκμισθωτή,

Πρόκειται για ρύθμιση πολύ προβληματική που μπάζει από παντού , αφού ο εμισθωτής χρωστάει 150.000 ευρώ (!) και ενώ το Δ.Σ του Κ.Ε.Κ έχει συμφωνήσει μαζί του αλεπάλληλες ρυθμίσεις μαζί του , χωρίς αυτές ποτέ να τηρηθούν. Έτσι το χρέος του αυξήθηκε επί της νυν Διοίκησης τουλάχιστον 250% ! Επιπλέον μετά από μήνυση που αποφασίσαμε ομόφωνα ως Δ.Σ κατά του εκμισθωτή  το Δικαστήριο από την μια τον έχει παραπέμψει στον εισαγγελέα για να διερευνηθεί πιθανή πλαστογραφία και επμένως να υπάρχει συκοφαντική δυσφήμηση ( γυρνούσε επί μήνες και παρουσίαζε υποτιθέμενες αποδείξεις είσπραξης ενοικίων από ανθρώπους του Κ.Ε.Κ για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι χρωστάει λιγότερα ) και από την άλλη τον έχει κηρύξει εξωστέο ! Η απόφαση αυτή θα έπρεπε να εφαρμοστεί,κάτι που δεν έγινε.

Προς τι λοιπόν οι συζητήσεις του Δημάρχου μαζί του, εν αγνοία του Δ.Σ του Κ.Ε.Κ ; Πως παράβλεψε στις συννενοήσεις που έκανε το όργανο που χειρίζεται το θέμα; Πως παραβλέπει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης; Γιατί αυτή η πίεση , το νυν Δ.Σ να πάρει μια απόφαση κόντρα σε όσα έχει αποφασίσει μέχρι τώρα; Γιατί δεν το άφηνε να το χειριστεί το Δ.Σ με την νέα σύνθεση όπως θα καθοριστεί ; Δεν είναι αυτονόητα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης ; Θα συζητηθούν ασφαλώς όλα αυτά στο Δημοτικο Συμβούλιο ,ωστόσο τον συμβουλεύω από τώρα να μην προχωρήσει σε ρυθμίσεις που δημιουργούν σκιές και αγνοούν αποφάσεις της Δικαιοσυνης, γιατί σ΄αυτή την περίπτωση θα αναγκαστούμε να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο. Νομίζω πως είμαι σαφής .

2.       Δεν είναι σαφής η οικονομική θέση του Κ.Ε.Κ , αφού δεν υπάρχουν τα ισοζύγια του 2016, κάτι που με την σειρά του παραπέμπει σε προβλήματα από τις εγγραφές του 2015. .Ετσι είναι όλα ασαφή .Μπορεί ο Διευθύνων Σύμβουλος να έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να παρουσιάσει μια σειρά οικονομικών στοιχείων , ομως το πρόβλημα παραμένει . Δεν είναι σαφής η οικονομική θέση του Κ.Ε.Κ και αυτό συνιστά μείζον θέμα για μια Ανώνυμη Εταιρεία. Η εξήγηση για προβλήματα με την συνεργασία με τον προηγούμενο λογιστή είναι μια απάντηση στο εύλογο ερώτημα γιατί συνέβη αυτό. Ωστόσο , χρειαζόταν ένας ολόκληρος χρόνος για να διαπιστωθεί αυτό το πρόβλημα και να γίνει αλλαγή του;

Ελπίζω η νέα λογίστρια να λύσει το πρόβλημα , ώστε να παρουσιαστούν τα στοιχεία στο Δημοτικο Συμβούλιο σε είκοσι περίπου μέρες που θα συζητήσει για την αλλαγή της Διοίκησης .Στην συνεδρίαση αυτή δεν μπορεί ασφαλώς να συζητήσουμε απλά κάποιες αλλαγές προσώπων , αλλά να δούμε συνολικά τον απολογισμό του Κ.Ε.Κ αυτή την περίοδο .Προσωπικά πάντως κατάθεσα εκ νέου αίτημα στος 14-3 για να μου αποδοθούν τα ισοζύγια του 2016 ,τα καθολικά ανλυτικά ,αλλά και τα πρακτικά των δυο συνεδριάσεων που συζητήθηκε ο Ισολογισμός του 2015.

3.       Έγινε φανερό, ότι η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου και Κ.Ε.Κ για την λειτουργία των Καλλιτεχνικών Τμημάτων και που ετοιμάστηκε με πολιτική και υπηρεσιακή ευθύνη των ιθυνόντων του Δήμου είναι για τον κάλαθο των απορριμμάτων ! Οι οικονομικοί υπολογισμοί που συμπεριλαμβάνει αποδεικνύονται ότι είναι στον αέρα και « μπήκαν στο πόδι » και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στην δραστηριότητα των καλλιτεχνικών τμημάτων , όσο και στην οικονομική σταθερότητα του Κ.Ε.Κ .

Ας γίνω πιο σαφής. Με βάση την Προγραμματική, η Δημοτική Αρχή υπολόγισε και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισε κατά πλειοψηφία ( προσωπικά μειοψήφησα με ένα ολοκληρωμένο σκεπτικό που δημοσιοποίησα ), ότι με το ποσόν των 180.000 ευρώ του Δήμου προς το Κ.Ε.Κ συνυπολογίζοντας και ένα ποσόν 70.000 ευρώ από εισπράξεις των διδάκτρων θα μπορούσε η δραστηριότητα των καλλιτεχνικών τμημάτων να στηριχτεί.  Τι γίνεται λίγους μήνες μετά ; Ο Δήμος έχει δώσει ήδη τα μισά προς το Κ.Ε.Κ ( 90.000 ευρώ ) και εκκρεμούν άλλες δύο δόσεις των 45.000 ευρώ εκάστη. Ωστόσο δεν υπολογίστηκε ότι το Κ.ΕΚ λόγω χρεών σε Εφορία και Ι.Κ.Α είναι ανοικτό σε παρακρατήσεις στα ποσά που εκταμιεύονται για αυτό .Έτσι από τα 90.000 ευρώ που έδωσε ο Δήμος ,στο Κ.Ε.Κ έφτασαν ... 15.580 ευρώ !

Δεν ειναι άραγε εύλογο το ερώτημα γιατι αυτό το πρόβλημα δεν υπολογίστηκε, ενώ όπως ειπώθηκε τόσο η Πρόεδρος ,όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος το είχαν εντοπίσει ;  Γιατί όσοι ετοίμασαν την Προγραμματική δεν τους έλαβαν υπόψη; Δεν έχει σοβαρές ευθύνες ο Δήμαρχος για αυτόν τον τραγέλαφο; Δεν έχει καθοριστικές ευθύνες για το γεγονός ότι ήδη οι δάσκαλοι των καλλιτεχνικών τμημάτων ειναι δύο μήνες απλήρωτοι; Τι θα έλεγε αλήθεια αν αυτό συνέναινε επί άλλης Δημοτικής Αρχής ; Τι θα γίνει που και τα 90.000 ευρώ που θα δώσει θα μεταφραστούν σε 16.000 ευρω στην πράξη για το Κ.Ε.Κ , την ίδια ώρα που από τα δίδακτρα έχουν εισπραχτεί μόλις 16.627 ευρώ; Δεν κινδυνεύει το ΚΕΚ , αλλά και η δραστηριότητα των τμημάτων, αλλά και οι μισθοί των δασκάλων;

Ταυτόχρονα και υπό το φως αυτών των γεγονότων δεν επανέρχεται γα συζήτηση το θέμα της λειτουργίας αυτών των τμηματων από τον Δήμο , αφού για να φτάνουν καθαρά 180.000 ευρώ στο ΚΕΚ θα πρέπει ο Δήμος να δίνει πολλαπλάσιο ποσόν ,ώστε να λύνεται το θέμα των παρακρατήσεων ; Γιατί οι δημότες να πληρώνουν πολλαπλάσια για μια δραστηριότητα που μπορεί να κοστίζει λιγότερα; Αυτά προς το παρόν , γιατί υπάρχουν και άλλα θέματα οργάνωσης των τμημάτων, εέγχου και αξιολόγησης της δραστηριότητας που ασκούνται με ερασιτεχνισμό . Κανένας δεν έλαβε υπόψη από την Δημοτική Αρχή ,ότι το ΚΕΚ δεν μπορεί να ασκήσει όλη αυτή την δραστηριότητα ,αλλά και άλλες που παραχωρούνται με Προγραμματικές ,έχοντας μόλις δύο εργαζόμενους; Εντόπιζα ολους αυτούς τους κινδύνους από την αρχή.Κανένας όμως δεν άκουγε. ..

ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΚ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΗ ΗΝ ΔΙΕΤΙΑ .Θα αναφερθώ αναλυτικά με νέα ανακοίνωση ,για να υπάρχει μια συνολική εικόνα που δεν θα αδικεί την έντιμη, φιλότιμη προσπάθεια των αποχωρούντων Προέδρου και Διευθύνοντων Συμβούλων . Θα τοποθετηθώ και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο ,φαίνεται ότι το ΚΕΚ για άλλη μια φορά κινδυνεύει να πληρώσει σκεπτικά,πρακτικές και εμμονές της κεντρικής διοίκησης του Δήμου και προσωπικά του Δημάρχου .Τα τρία θέματα για τα οποία ενημερώνω τους δημότες μ΄αυτή την μακροσκελή δήλωση – ενημέρωση είναι χαρακτηριστικά για την αδυναμία,την ανικανότητα και την άγνοια , αλλά και την κώφευση απέναντι σε κάθε άλλη πρόταση.