Latest News

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Αυτή είναι η βασική αιτία που καταστρέφει μια σχέση


Λένε πως μερικές φορές η καλύτερη απάντηση είναι η...
μη απάντηση, κατά τη γνωστή ρήση η σιωπή μου προς απάντησή σου. 
Όπως λένε επίσης πως η σιωπή είναι εκείνη που κάνει τον πιο μεγάλο θόρυβο. Τρόπος αποφυγής της έντασης, στάση που εκφράζει αδιαφορία ή κατανόηση.

Τελικά η σιωπή πιάνει τόπο όταν την εφαρμόζουμε στις ερωτικές μας σχέσεις;

Όχι και τόσο. Μια από τις βασικές δράσεις της είναι να διαβρώνει αργά και σε βάθος τα θεμέλια της αγάπης και της εμπιστοσύνης που με κόπο ενδεχομένως εσύ κι ο σύντροφός σου έχετε ρίξει στο οικοδόμημα της σχέσης σας.

Σ' αυτό το συμπέρασμα έχουν οδηγηθεί ψυχολόγοι κι ερευνητές οι οποίοι έχουν θέσει υπό το μικροσκόπιο τον τρόπο που ερωτεύονται και συνυπάρχουν οι σύγχρονοι άνθρωποι.

Είναι οι ίδιοι που έχουν μιλήσει για τα 4 επικοινωνιακά μοτίβα που παρατηρώντας τα, μπορεί να προβλέψει κανείς αν ένα ζευγάρι θα έχει κοινό μέλλον ή είναι ζήτημα χρόνου να χωρίσει: Κριτική, περιφρόνηση, αμυντικότητα, κωλυσιεργία. Όσο πιο πολύ τα νιώθεις να ζουν (ανά)μεσά σας, τόσο πιο μάταιο το σκηνικό που έχει στηθεί.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε καλά πως τα ζευγάρια που τσακώνονται για πλάκα (χωρίς να έχει πλάκα) έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν αν όλη αυτή η ένταση δεν μεταλλαχθεί σε πραγματική ανάγκη για αλλαγή. Τα ζευγάρια που κατανοούν και θεωρούν δεδομένο το ότι οι σχέσεις θέλουν δουλειά από κοινού, που θεωρούν την κοινή βελτίωση υπό το πρίσμα της ατομικής υπευθυνότητας και της επικοινωνίας, που στρέφονται προς το σύντροφό τους για αύξηση της συναισθηματικής σύνδεσης και που δεν ξεχνάνε να επικοινωνούν μεταξύ τους, είναι σαφώς πιο βιώσιμα.

Εκείνοι, όμως, που δεν λένε κουβέντα όταν είναι πληγωμένοι, εκνευρισμένοι ή απογοητευμένοι από το σύντροφό τους γιατί μ' αυτή τη στάση θέλουν ν' αποφύγουν τα χειρότερα- κοινώς σιωπούν- λειτουργούν με τρόπο που ίσως τους γυρίσει μπούμερανγκ. Κι αυτό γιατί η σιωπή ως στάση ερμηνεύεται, λειτουργεί και πάνω απ' όλα βιώνεται ως έλλειψη ειλικρινούς επικοινωνίας. Διαβρώνει σιγά- σιγά τόσο την οικειότητα, όσο και τη συναισθηματική ασφάλεια που πρέπει να μας γεννάει η σχέση μας.

Μη διαστάζεις λοιπόν, μίλα ανοιχτά για ό,τι σοβαρό σ' ενοχλεί, μην τα παίρνεις όλα μέσα σου, μην κλειδώνεσαι και μην νιώθεις ότι είναι μάταιο να θίξεις το πρόβλημα. Η σιωπή δεν είναι πάντα η λύση. Ίσα ίσα.