Latest News

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ώρες αγωνίας για τους οκτώ ναυτικούς ελληνικού τάνκερ - Έπεσε στα χέρια Σομαλών πειρατών και ζητούν λύτρα


Ώρες αγωνίας για τους 8 ναυτικούς μέλη πληρώματος ελληνικού τάνκερ που έπεσε στα χέρια πειρατών αλλά και πολλά ερωτήματα...
για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε, έχει προκαλέσει η πρώτη επιτυχημένη επιχείρηση κατάληψης πλοίου ανοιχτά της Σομαλίας από πειρατές εδώ και περίπου 5 χρόνια.
Οι πειρατές που κατέλαβαν χθες στα ανοικτά της Σομαλίας, ένα πετρελαιοφόρο με πλήρωμα οκτώ πολίτες Σρι Λάνκα ζητούν λύτρα για την απελευθέρωσή του, 
ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη.   
Οι πειρατές κατέλαβαν χθες ένα πετρελαιοφόρο με σημαία των νήσων Κομόρες, το Aris 13, στην πρώτη πειρατεία που σημειώνεται στα ανοικτά της Σομαλίας από το 2012, και το οδήγησαν στο λιμάνι Αλούλα στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ.   Σύμφωνα με το πληροφορίες από το Εθνος,  το Aris 13 ιδιοκτησίας Armi Shipping με έδρα τον Παναμά και σημαία Κομόρος, το οποίο διαχειρίζεται η Aurora Ship Management με έδρα τα ΗΑΕ. Διαχειριστής της συγκεκριμένης εταιρείας εμφανίζεται το γαλλικό υπουργείο Mεταφορών, όμως ιδιοκτήτης της εμφανίζεται η Flair Shipping Trading FZE, γενικός διευθυντής της οποίας είναι ο Αργύρης Καραγιάννης.   
«Η Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη (…) έχει λάβει επιβεβαίωση από τον καπετάνιο του Aris 13 ότι το πλοίο του και το πλήρωμά του κρατούνται αιχμάλωτοι από έναν αριθμό φερόμενων ένοπλων πειρατών σε ένα λιμάνι στη βόρεια ακτή της περιοχής Πούντλαντ, κοντά στην Αλούλα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.   Η EU Navfor πρόσθεσε ότι μόλις έλαβε ενημέρωση για την κατάληψη του πλοίου έστειλε ένα αεροσκάφος περιπολίας από τη βάση της στο Τζιμπουτί για να προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του μέσω ασυρμάτου κάτι που κατάφερε μόλις χθες αργά το βράδυ. 
  «Ο καπετάνιος επιβεβαίωσε ότι ένοπλοι βρίσκονται στο πλοίο και ζητούν λύτρα για την απελευθέρωσή του. Η EU Naval Force έχει μεταβιβάσει τις πληροφορίες σχετικά με το συμβάν στην πλοιοκτήτρια εταιρεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται όμως πληροφορίες για το ύψος των λύτρων που ζητούν οι πειρατές.   

Το πετρελαιοφόρο ανήκει στην εταιρεία Armi Shipping, με έδρα τον Παναμά, και το διαχειρίζεται η Aurora Ship Management στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.   Στο απόγειο της δράσης τους το 2011, οι Σομαλοί πειρατές είχαν εξαπολύσει 237 επιθέσεις εναντίον πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.