Latest News

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Πως η έλλειψη σεξ προκαλεί νεύρα στις γυναίκες


Πρωί στη δουλειά. Μπαίνεις στο χώρο με τη μύτη ψηλά και βήμα που κάνει το πάτωμα...
να σείεται. 
Το άλλοτε λαμπερό σου χαμόγελο μοιάζει να αποτελεί παρελθόν και τη θέση του έχει πάρει το ανέκφραστο, αλλά «δολοφονικό» σου βλέμμα.
«Τι έχεις;», σε ρωτάει η συνάδελφος. «Νεύρα!», απαντάς εσύ και το μάτι σου γυαλίζει.
Ενα σκηνικό που έχει συμβεί σε όλες τις γυναίκες και δίνει τροφή για σχολιασμό και φυσικά, για πλάκα, που αποδίδει συχνότερα τις ευθύνες στην έλλειψη σεξ.
Οπως ακριβώς συμβαίνει μερικές ημέρες και στην 26χρονη Κορίν Χάουνσλοου, που κάνει αγώνα να ξυπνήσει το πρωί για να πάει στη δουλειά και εκεί τσακώνεται με τους συνεργάτες της δίχως λόγο και αιτία, για να συνεχίσει τις διαμάχες της στο σπίτι με τον σύζυγο της Ματ. Διαμάχες που μπορεί να αφορούν σε ασήμαντα πράγματα όπως τα άπλυτα πιάτα και το διάβασμα των παιδιών.
Η νεαρή είναι μητέρα δύο παιδιών και ζει με την οικογένεια της στο Φέρχαμ του Χάμπσαϊρ. Μετά τη γέννηση των μικρών της ( πέντε χρονών και 15 μηνών) άρχισε να διαπιστώνει τις μεταβολές στην ψυχολογία της.
«Πριν αποκτήσω παιδιά, κάναμε σεξ με το σύζυγο μου όποτε το θέλαμε. Δύσκολα περνούσαν μια ή δυο μέρες χωρίς σεξουαλική επαφή. Ομως ο ερχομός των παιδιών έριξε την ενέργεια μας και συχνά αισθανόμαστε εξουθενωμένοι. Τα κενά της ερωτικής μας ζωής άρχισαν να γίνονται πιο μεγάλα. Παρατήρησα τη διαφορά στη συμπεριφορά μου απέναντι στο Ματ. Ακόμα κι όταν δεν κάναμε σεξ για μια εβδομάδα, ένιωθα θυμό. Ανησυχούσα για τα πάντα, για το αν η σχέση μας περνάει κρίση. Φοβόμουν πολύ, γιατί ξέρω ότι τα ζευγάρια είναι πιθανό να χωρίσουν σε τέτοιες περιπτώσεις».
Τι απαντούν οι ειδικοί για αυτό;
Μελέτη του National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles το 2013 έδειξε, ότι το μέσο ζευγάρι ηλικίας 16 – 44 ετών έκανε σεξ πέντε φορές το μήνα το 1990, τέσσερις φορές το 2000 και μόλις τρεις φορές το μήνα το 2010. Το θέμα βέβαια είναι οι σοβαρές επιπτώσεις.
Οπως επηρεάζει τη διάθεσή και την ψυχική υγεία, οι ειδικοί πιστεύουν τώρα η έλλειψη σεξ είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη διάλυση γάμων, αλλά και στην εξάρτηση που έχουν στη Μ. Βρετανία οι άνθρωποι από αντικαταθλιπτικά και χάπια ύπνου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα σημείωσε τη σημασία του σεξ ως προς την ευτυχία που αισθάνονται οι γυναίκες, αποκαλύπτοντας ότι προκαλεί μια «λάμψη» που διαρκεί για 48 ώρες και που συμβάλει στο να διατηρείται ο δεσμός και η ένωση του ζευγαριού.
Σύμφωνα μάλιστα με μια παγκόσμια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 26.000 άνθρωποι ηλικίας 16 ετών και άνω, από συνολικά 26 χώρες, μόνο το 44% των ανθρώπων ήταν πλήρως ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή.
«Αυτά που δείχνουν τα στατιστικά για τη σεξουαλική συμπεριφορά, στην ουσία ρίχνει την ευθύνη της έλλειψης σεξ στο στρες του σύγχρονου τρόπου ζωής και της επαφής με οθόνες όπως η τηλεόραση, που αποσπούν την προσοχή. Κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Οι σύγχρονες γυναίκες εργάζονται επίσης πιο σκληρά. Περίπου 67% των γυναικών ηλικίας 16 έως 64 ετών έχουν δουλειά και εργάζονται περίπου σαράντα ώρες την εβδομάδα.
Το συζήτηση για το θέμα συμπληρώνει ο Δρ. Γκέοφ Χάκετ, πρώην πρόεδρος της βρετανικής εταιρείας σεξουαλικής ιατρικής, που πιστεύει πως αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, το σεξ θα αποτελέσει «χαμένη τέχνη».
Σύμφωνα με τον Χάκετ, οι γυναίκες σήμερα είναι κουρασμένες. Επικεντρώνονται στα παιδιά. Μερικές εξουθενώνουν τον εαυτό τους στο γυμναστήριο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και να καταστρέψει τις σεξουαλικές ορμές. Μια ενεργή σεξουαλική ζωή αντιθέτως κρατάει ενωμένο το ζευγάρι και χαρίζει μακροζωία».