Latest News

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Δήμος Πειραιά: Ομάδα που (ΔΕΝ) κερδίζει, αλλάζει! Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι και Πρόεδροι


Από τον Κύρο Παληκάρη 


Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των νέων ονομάτων αντιδημάρχων, εντεταλμένων συμβούλων και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων στο Δήμο Πειραιά...
μπορεί κανείς να κάνει έναν απολογισμό και να πει κάποιες αλήθειες για τη διοίκηση Μώραλη.

Τι είδαμε μέχρι τώρα 

Στο πρώτο μισό θητείας της δημοτικής αρχής Μώραλη στο Δήμο Πειραιά είδαμε μια ομάδα διοίκησης στο πλαίσιο των ισορροπιών και των συμφωνιών προεκλογικών και μη, στην επιλογή των 8 αντιδημάρχων, 6 εντεταλμένων συμβούλων και 3 προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων (ΟΠΑΝ, ΚΟΔΕΠ, ΔΗΡΑΠ).
Σχεδόν το 50% των στελεχών προέρχονται από το λεγόμενο κεντροδεξιό χώρο και το υπόλοιπο από τον κεντροαριστερό που υποτίθεται ότι εκφράζεται από το παλαιό παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί των "εκλεκτών" είναι απόμαχοι δημοτικοί σύμβουλοι, συνταξιούχοι κυρίως του δημόσιου τομέα, ενώ οι άλλοι είναι νέοι και άπειροι, χωρίς ένσημα σε θέσεις διοίκησης στον ιδιωτικό τομέα.
Κατά κοινή ομολογία η διοίκηση αυτή δεν φάνηκε ν' αποδίδει τα αναμενόμενα με τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά τα πρώτα 2,5 χρόνια θητείας της δημοτικής αρχής Μώραλη.
 (σ.σ. Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν, αλλά είπαμε να πούμε καμία αλήθεια, όχι να λιβανίζουμε  και να μην δουλευόμαστε μεταξύ μας...)

 Και ποιους ν΄ αλλάξει; 

Κατ' αρχήν, δεν μπορεί όλα τα σημερινά στελέχη να τα πήγαν τόσο καλά, όπως θέλουν να πιστεύουν οι ίδιοι  που νομίζουν πως έκαναν ...θαύματα και θεωρούν πως είναι αναντικατάστατοι. (Άλλοι βοήθησαν λίγο τον δήμαρχο και άλλοι... λιγότερο, για να το πούμε κομψά.)
Ή αν θέλετε πρέπει κάπως να επιβραβευτούν όσοι έδειξαν ότι έχουν διάθεση να προσφέρουν περισσότερα από άλλους που δεν μπόρεσαν ν' ανταποκριθούν επαρκώς στα καθήκοντα τους.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς να μην σκέφτεται ν' αλλάξει τη διοίκηση στις δύο από τις τρεις δημοτικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που τώρα ΔΗΡΑΠ και ΚΟΔΕΠ λειτουργούν σε χειρότερο επίπεδο -χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική βελτίωσης- όχι μόνο από την προηγούμενη δημαρχία Μιχαλολιάκου, αλλά ακόμα και από την εποχή Φασούλα! 

"Πως ν' αλλάξει τον άλλον που ήταν οκτώ χρόνια δήμαρχος;" ρωτούν υποκριτικά κάποιοι.   
Όταν έχεις διατελέσει 8 χρόνια δήμαρχος,τότε έχεις κριθεί από τους δημότες και την... ιστορία. Πραγματικά δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ποιο νόημα έχει να κάνει τώρα στα 70 του χρόνια μια νέα καριέρα αντιδημάρχου και μάλιστα σ' ένα τομέα, όπου καλύπτεται σχεδόν από την ΚΟΔΕΠ.
(Αν θέλουν μπορούν να τον τιμήσουν με το να χαιρετίζει, όπως γίνεται έως τώρα,
τις εκδηλώσεις των ΚΑΠΗ που γίνονται με "ξένα κόλλυβα", αφού τα έξοδα πληρώνει η ΠΑΕ Ολυμπιακός).
Πως ν' αλλάξει τον άλλο που θέλει να κατέβει υποψήφιος βουλευτής; λένε άλλοι.
 Αν κάποιος επιθυμεί να γίνει βουλευτής είναι θεμιτό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος όλης της δημοτικής αρχής και πάνω απ' όλα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο Δήμος Πειραιά για να μαζεύει ψήφους, χωρίς ταυτόχρονα παράγει κανένα άλλο έργο για τους δημότες.  

Ο πάγκος...

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πάγκος, αλλά αυτό δεν μπορεί να λέγεται ούτε για αστείο, όταν στη διοίκηση του δήμου δεν συμμετέχουν μεγάλα ονόματα της πλειοψηφίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται για παράδειγμα:
Ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Μαρινάκης δεν θα έπρεπε να είναι κανονικά στη διοίκηση του Δήμου; 
Ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Τζεφεράκος δεν θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα απ' άλλους αντιδημάρχους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους;

Ή δεν θα μπορούσαν  ν' αλλάξουν θέση...

 O εντεταλμένος σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης θα μπορούσε να έχει μια αντιδημαρχία με αρμοδιότητες θέματα, όπως Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Οικονομίας, ή...  Ημέρες Θάλασσας;
Η εντεταλμένη  σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά δεν θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα ιδίως στο κοινωνικό τομέα και την πρόνοια;

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα στελέχη που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα, αλλά σταματάμε εδώ για μην το...τερματίσουμε!

Τι πρέπει να γίνει 
Το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι η δημοτική αρχή Μώραλη  ν' αποκτήσει τη δική της ταυτότητα "Πειραιάς Νικητής". 
Αυτό, κατά την ταπεινή μας άποψη, δεν μπορεί να γίνει με πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με προηγούμενες δημοτικές αρχές κι άφησαν κληρονομιά ένα σωρό προβλήματα στο Δήμο Πειραιά.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται να γίνουν ριζικές αλλαγές στη διοίκηση του Δήμου Πειραιά, καθώς τα πρώτα 2,5 χρόνια δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσεις, αν διοικεί ακόμα ο Λογοθέτης, ο Αγραπίδης, ο Φασούλας, ο Μιχαλολιάκος, ο Μώραλης ή ... όλοι αυτοί μαζί και από λίγο. 

@ Με λίγα λόγια, στο δεύτερο μισό της  θητείας, η ομάδα χρειάζεται να κάνει αλλαγές και να δοκιμάσει κι άλλα πρόσωπα, προκειμένου να παίξει δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, αν θέλει να έχει τύχη στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2019. 
( Κάτω στον Πειραιά λέγεται ότι κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν θέσεις στη διοίκηση γιατί δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθούν τα Πόθεν Έσχες τους! 
Απλά να πούμε ότι ούτε όλοι όσοι είναι σήμερα αντιδήμαρχοι και μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής έχουν αναρτήσει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης...)