Latest News

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Γιατί δεν έχει ακόμα βρεθεί εμβόλιο για τον ιό του AIDS;


Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα πανηγυρίζει για την έναρξη του πιο φιλόδοξου πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού κατά του ιού HIV, ο οποίος... ευθύνεται για την ασθένεια του AIDS, παρά ταύτα, περιμένει με αγωνία να δει τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος, τα οποία, ωστόσο, δεν αναμένονται πριν το 2020.
 
Κατ’ αρχάς, τα καλά νέα: στη Νότια Αφρική άρχισε ήδη ο δοκιμαστικός εμβολιασμός 5.400 σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών, από 18 ως 35 ετών, με το εμβόλιο HVTN 702. Το πρόγραμμα θεωρείται ως το πιο φιλόδοξο της τελευταίας επταετίας και οι επιστήμονες θεωρούν ότι αν το εμβόλιο λειτουργήσει, σε συνδυασμό με τα εργαλεία προστασίας από τον HIV, θα σημάνει το τέλος της ασθένειας.
 
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εμβολιασμών δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά πριν το 2020, αν και η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι ακόμα και ένα μετρίως αποτελεσματικό εμβόλιο θα μείωνε πολύ το βάρος από τον HIV μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
 
Ο μεγάλος προβληματισμός των επιστημόνων έγκειται στην ίδια τη φύση του ιού: συνήθως τα εμβόλια δεν είναι τίποτα περισσότερο από εξαιρετικά αδυνατισμένα στελέχη του παθογόνου, τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παράγει αντισώματα τα οποία καταπολεμούν τα ίδια τα παθογόνα.
 
Ωστόσο, ο HIV προσβάλλει ακριβώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, δηλαδή, σκοτώνει τα αντισώματα που θα μπορούσαν να τον καταπολεμήσουν. Πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο νέος πιλοτικός εμβολιασμός ο οποίος στηρίζεται σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές που έγιναν στην Ταϊλάνδη και είχαν ποσοστό επιτυχίας περίπου 30% θα μπορούσε να αποτελέσει το κρίσιμο σημείο για την παρασκευή ενός απόλυτα αποτελεσματικού εμβολίου.