Latest News

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ξεχάστε όσα ξέρατε για τα τέλη κυκλοφορίας- 4 συντελεστές «βγάζουν» τις νέες τιμές


Νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, το οποίο...
θα ισχύσει από το 2018, επεξεργάζεται επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο αυτά να γίνουν πιο αναλογικά.
Ο υπολογισμός τους θα γίνει με την εφαρμογή αλγορίθμων και βασικές παραμέτρους την παλαιότητα, την αξία, τις εκπομπές ρύπων και τα κυβικά εκατοστά κάθε οχήματος.
Τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» ανέφερε ότι με αλγόριθμους που θα περιλαμβάνουν την παλαιότητα, την αξία, τις εκπομπές ρύπων και τα κυβικά θα δίνεται πιο αναλογικό αποτέλεσμα στα τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με σήμερα.
«Η προσδοκία μας είναι αυτό να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξέρει και η αγορά πώς θα κινηθεί σε σχέση με το αυτοκίνητο» σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι με το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας επιδιώκεται «κάποιοι να πάρουν τις πινακίδες πίσω», για οχήματα που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να ακινητοποιήσουν λόγω του υψηλού κόστους.
Στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθεί η ανάγκη για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας και θα αρθούν σε μεγάλο βαθμό οι αδικίες του τρέχοντος εφαρμοζόμενου συστήματος.
«Φέτος επιλέξαμε να μείνουν αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να μην γίνουν βεβιασμένες τροποποιήσεις και να πάμε σε ένα ορθότερο σύστημα. Η πληρωμή των τελών για μέρος του έτους και όχι ολόκληρο το έτος ίσχυσε κατ’ εξαίρεση. Θα εξετάσουμε αργότερα αν συντρέχουν οι λόγοι να ισχύσει και φέτος μια παρόμοια ρύθμιση. Ωστόσο δεν είναι πρόθεση μας να γίνει μια μόνιμη ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί κάποιος το αυτοκίνητό του ορισμένους μήνες το χρόνο πληρώνοντας το αντίστοιχο κλάσμα των τελών κυκλοφορίας», συμπλήρωσε η κ. Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας θα γίνει το ταχύτερο δυνατό γνωστό , ώστε να ξέρει και η αγορά τι θα ισχύσει.