Latest News

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Μιχάλης Τσιφάκης: Tι πρέπει να γνωρίζετε, τι να προσέξετε, τι να αποφύγετε στην αγορά ενόψει της Καθαράς Δευτέρας


Την προσοχή των καταναλωτών ενόψει της Καθαράς Δευτέρας εφιστά η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος, δίνοντας αναλυτικές οδηγίες για...
όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν επιδοθούν στην καθιερωμένη αγορά των πατροπαράδοτων σαρακοστιανών προϊόντων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης,  Μιχάλης Τσιφάκης,  συμβουλεύει το αγοραστικό κοινό σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζει, τι να αποφύγει και που πρέπει να καταγγείλει πιθανές παρατυπίες.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές στις πινακίδες των αλιευμάτων, οι οποίες υποχρεωτικά πρέπει  να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και στις συνθήκες διάθεσης των θαλασσινών προϊόντων.
Τα φρέσκα κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα) πρέπει να έχουν υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια σώματος, ζωηρά και γυαλιστερά μάτια, πλοκάμια – βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα και σάρκα συμπαγή γυαλιστερή.  Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
Αντίστοιχα, τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των οστρακοειδών (μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια) είναι ότι διατίθενται ζωντανά μέσα στο όστρακό τους, το όστρακο είναι κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη, το εσωτερικό τους είναι υγρό, διαυγές και άοσμο. Πιστοποίηση της φρεσκάδας είναι  η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα.
Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα πρέπει να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο. Ακόμη, στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις :
• Η επωνυμία της επιχείρησης
• Το είδος των οστρακοειδών
• Η ημερομηνία παραγωγής
• Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης
Όσον αφορά τα μαλακόστρακα (γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)  η μυρωδιά πρέπει να είναι ευχάριστη, τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα, το χρώμα φυσιολογικό σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ροζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες.  Όταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, η θωρακική μεμβράνη είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη, ο κεφαλοθώρακας ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος, τα πόδια μαλακά και εύκαμπτα ενώ οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.
Στις κονσέρβες, η ετικέτα πρέπει να αναγράφει τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή, την ημερομηνία παραγωγής (στις παστεριωμένες και ημερομηνία λήξης της συντήρησης). Το κοινό θα πρέπει να κοιτάει να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες.
Επίσης, θα πρέπει να προσέχει τις κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο καλό είναι να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επιπροσθέτως, ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση ενώ η λαγάνα, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα καλοψημένη.
Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος εφιστά την προσοχή και στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη προϊόντων. Στις  συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους, ο οποίος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15%  στα κατεψυγμένα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, γαρίδες, αστακοί,-καραβίδες, κ.λ.π.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, ......Μιχάλης Τσιφάκης, καλεί το καταναλωτικό κοινό να καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι «στραβό» πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (Υπουργείο Ανάπτυξης), 11717 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210 41 11 080.