Latest News

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή - Το βράδυ η ψήφιση του προϋπολογισμού (LIVE)


Με τη “μονομαχία” του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις ομιλίες των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία στο τέλος της...
διαδικασίας κορυφώνεται σήμερα Σάββατο η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. 
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι με τις ομιλίες υπουργών της κυβέρνησης που δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. 
Σύμφωνα με τον κοινοβολευτικό προγραμματισμό στόχος είναι οι ομιλίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 10 το βράδυ με την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η ψηφοφορία, ώστε η όλη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού να ολοκληρωθεί πριν τα μεσάνυχτα.
Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία θα κλείσει η συνεδρίαση αλλά και στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. 


«Είναι η καλύτερη στιγμή να σκεφτεί ο λαός τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε έλθει η πολιτική αλλαγή τον Ιανουάριο. Θα είχαμε την απόφαση του Εurogroup για το χρέος όταν η τότε θέση εκείνης της κυβέρνησης ήταν πως το χρέος ήταν βιώσιμο;» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στην ομιλία του στην συζήτηση του προϋπολογισμού
 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως σήμερα περισσότερο από ποτέ οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ χαράσσονται με τη μεγαλύτερη ευκρίνεια, σημειώνοντας πως  «η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων». 
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης καταλόγισε στη ΝΔ ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική ταύτιση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε στο “γαλάζιο” στρατόπεδο λέγοντας πως “εάν θέλετε να μετατρέψετε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας σε υποκατάστημα, παράρτημα ή πρακτορείο του Σόιμπλε, αυτό τον ρόλο σας τον χαρίζουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι τέτοιο”.
Το χάσμα που χωρίζει το ΔΝΤ, τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την κυβέρνηση περίγραψε σε σύντομη παρέμβαση του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις πιέσεις που ασκεί το Ταμείο είτε για την προληπτική λήψη μέτρων είτε να υπάρξει άλλος “μηχανισμός”
Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τη ΝΔ που υποστηρίζει ότι θα τα κάνει όλα τέλεια, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά ότι είναι δική της ευθύνη που ο Μητσοτάκης θα κάνει πανηγυρική νίκη στις εκλογές, μιας και δεν στήριξε την απλή αναλογική. «Ναι, πήρατε, πήρατε... Να μη σας πω τι πήρατε. Όλοι εσείς που βγαίνατε στα κανάλια εννοούσατε κούρεμα χρέους. Δεν εννοούσατε επιμηκύνσεις και χαλαρώσεις. Να εξηγούμαστε» είπε χαρακτηρίστηκα προς την κυβέρνηση.