Latest News

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί οι άντρες ξεπερνάνε πιο εύκολα ένα χωρισμό;


H ιστορία είναι γνωστή: Αγόρι συναντά κορίτσι. Το αγόρι λέει στο κορίτσι ότι θα το αγαπά για...
πάντα. 
Στη συνέχεια όμως το αγόρι κάνει στροφή 180 μοιρών και λέει στο κορίτσι ότι είναι καλύτερα να… μείνουν φίλοι.
Και τότε το αγόρι αρχίζει να βγαίνει, να ξενυχτάει και να βάζει στο Facebook φωτογραφίες με κοπέλες και με πάρτι. Το κορίτσι εντωμεταξύ καταρρέει και λέει στις φίλες της πως είναι άδικο εκείνος να έχει ξεπεράσει τόσο εύκολα τη σχέση τους, ενώ εκείνη να αναλύει ακόμα τους λόγους που χωρίσανε.
Όλες έχουμε βιώσει παρόμοιες καταστάσεις, εξάλλου όπως αποκαλύπτει μια μελέτη το 85% των γυναικών θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μια ερωτική απογοήτευση. Όσο αφορά το αντρικό φύλο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, αφού από ότι φαίνεται ξεπερνάει πολύ πιο εύκολα ένα χωρισμό.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Binghamton ρώτησαν 50.000 άτομα από 96 χώρες και διαπίστωσαν ότι όταν πρόκειται για χωρισμό, κανείς δεν βγαίνει τελείως αλώβητος. Όμως οι άντρες κατά μέσο όρο νιώθουν λιγότερο πόνο από ό,τι οι γυναίκες όταν χωρίζουν.
Και αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι οι άντρες αγαπάνε λιγότερο τη σύντροφο τους, αλλά έχει να κάνει με τα γονίδια. Από βιολογική άποψη οι γυναίκες επενδύουν περισσότερα σε μια σχέση, γιατί είναι γραμμένη στο DNA τους η μητρότητα. Έτσι συνειδητά ή υποσυνείδητα  σκέφτονται την εγκυμοσύνη και τείνουν να είναι πιο επιλεκτικές στην επιλογή συντρόφου. Γι αυτό και βιώνουν το χωρισμό σαν το τέλος του κόσμου. Όμως, ας μη ξεχνάμε ότι και οι άντρες πληγώνονται, απλά εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο τα συναισθήματα τους.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όταν ένας άντρας πληγωθεί, τείνει να έχει πιο αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές από ό,τι οι γυναίκες. Οι γυναίκες μετά από ένα χωρισμό νιώθουν περισσότερη θλίψη, ενώ οι άντρες περισσότερο θυμό. Αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να οφείλονται στο ότι το γυναικείο φύλο έχει την τάση να διατηρεί μια σχέση, ενώ οι άντρες έχουν αυτοκαταστροφικές στρατηγικές για να διατηρήσουν την αυτοεκτίμηση τους.
Η μελέτη επίσης επισήμανε ότι ενώ οι γυναίκες χάνουν τον αυτοσεβασμό τους περισσότερο από τους άντρες όταν χωρίζουν, ωστόσο μετά είναι σε θέση να κάνουν καλύτερες μελλοντικές επιλογές και νιώθουν πιο δυνατές. Οι άντρες τείνουν να κρύβουν τη θλίψη που νιώθουν και τη θάβουν βγαίνοντας έξω με φίλους και πηγαίνοντας σε πάρτι.
Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να παραπλανήσει τις γυναίκες, οι οποίες νομίζουν ότι εκείνος διασκεδάζει και ότι δεν στεναχωρήθηκε καθόλου που χώρισε.
Και τα δυο φύλλα λοιπόν νιώθουν θλίψη μετά από ένα χωρισμό, ωστόσο η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων. Και είναι αυτή η έλλειψη συναισθηματικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους και που δυσκολεύει τις σχέσεις.
Όταν μπορέσουν και τα δυο φύλα να εκφράζουν αυτά που νιώθουν, τότε θα γίνουν πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι.Jenny.gr