Latest News

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Άρωμα εκλογών: Γιατί ο Τσίπρας έκανε διάγγελμα και ανακοίνωσε παροχές

Πολλά είναι τα πολιτικά μηνύματα, πέραν των οικονομικών, που προκύπτουν από ξαφνικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος...
ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των συνταξιούχων αλλά και των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό κύμα.

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι ο πρωθυπουργός κάνει εξαγγελίες επειδή έχει στο πίσω μέρος του μυαλού τις πρόωρες εκλογές. Είναι γεγονός ότι όταν ανακοινώνονται παροχές ο νους όλων πάει στις κάλπες.

Υπάρχει η άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δείξει ότι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται πραγματικότητα. Οτι η 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί τελικά δίνεται σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους. Από την άποψη αυτή ο πρωθυπουργός θέλει να «γυρίσει» το παιχνίδι και να σταματήσει τη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης. Θέλει, επίσης, να κάνει στροφή προς την κοινωνία δίνοντας από το πλεόνασμα το οποίο, όμως, να σημειωθεί ότι προέκυψε από την υπερφορολόγηση και βεβαίως από τις περικοπές σε όλους, και στους συνταξιούχους.

Ο τρίτος λόγος των εξαγγελιών θα μπορούσε να είναι η ρήξη με τους δανειστές. Διότι όταν κάποιος διαπραγματεύεται ακόμη και για μερικά εκατομμύρια και από την άλλη μοιράζει πάνω από 600 εκατ. τότε θα πρέπει να περιμένει την αντίδραση των δανειστών. Οταν οι θεσμοί ζητούν μέτρα κι άλλα μέτρα και η κυβέρνηση δίνει παροχές, έστω κι αν έχει δίκιο και δικαίωμα να το κάνει, τότε θα πρέπει να επέλθει σύγκρουση.

Υπάρχει, όμως, και μια τελευταία εξήγηση των όσων συνέβησαν. Να έχει έλθει δηλαδή σε συμφωνία με τους δανειστές για να δώσει το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να περάσει με μικρότερη κοινωνική ένταση, τα δύσκολα μέτρα που απαιτεί η τρόικα.
 Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5,% και για μετά το 2018 αν και επιμένει ότι θα πρέπει να μειωθούν στο 1,5%. Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup κάτι τέτοιο θα σημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων άνω των 4,2 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά. Αν και η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τα σενάρια για νέα, σκληρά μέτρα (μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κ.λπ.) σε περίπτωση που αναγκαστεί να τα πάρει, ώστε να μην έρθει σε πλήρη ρήξη με τους δανειστές, τότε θα έπρεπε να βρει ένα αντίβαρο. Κι αυτό είναι οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους και τους νησιώτες.

Το τελευταίο σενάριο, αν ισχύει, θα μπορούσε να πει κανείς ότι απομακρύνει το σενάριο των εκλογών. Η κυβέρνηση τότε έχει αποφασίσει να πάει σε όσο το δυνατόν πιο σκληρή διαπραγμάτευση, να αναγκαστεί να υπογράψει σκληρά μέτρα, αλλά υποσχόμενη ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την επιστροφή στις αγορές, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την ανάπτυξη.

Το διάγγελμα

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την προστασία των ευπαθών ομάδων, με χρήματα από το πρωτογενές πλεόνασμα. 
Πιο αναλυτικά: 
  • Έκτακτη ενίσχυση συνολικού ύψους 617 εκατ ευρώ σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη έως 830 ευρώ (με κατώτερο ποσό 300 ευρώ)
  • Μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου που έχουν χτυπηθεί από την προσφυγική κρίση 
Δείτε το διάγγελμα του πρωθυπουργού στο βίντεο που ακολουθεί: