Latest News

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Αυτή είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Πειραιά


Ζοφερή εικόνα για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου Πειραιά αποκάλυψε η έκθεση των ορκωτών λογιστών για την χρήση του...
οικονομικού έτους 2014.

Άγνωστος οφειλέτης ποσού 4.000.000 ευρώ,  ανεξόφλητα χρέη προς τη ΕΥΔΑΠ -προχώρησε σε κατάσχεση σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου!-, ανεξόφλητες οφειλές σε προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία,  μη πληρωμή ΕΝΦΙΑ, διπλά γραμμάτια είσπραξης δημοτικών τελών, αλλά και μη καταβολή προνοιακών επιδομάτων και λογιστικές αλχημείες στην πληρωμή τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. 

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα ευρήματα στην έκθεση για τη χρήση του οικονομικού έτους 2014 που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. 
( Η περίοδο της χρήσης αφορά την περίοδο 1-1-2014 έως 31-12-2014, δηλαδή 8 πρώτοι μήνες της τελευταίας χρονιάς της θητείας Βασίλη Μιχαλολιάκου και 4 μήνες της θητείας του Γιάννη Μώραλη που ανέλαβε 1-9-2014). 

Ειδικότερα, η οικονομική χρήση του 2014 προκύπτει ότι έκλεισε ζημιογόνα κατά 1.783.000 ευρώ, αν αφαιρέσει κανείς τα πραγματικά έσοδα από τα έξοδα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την έκθεση των ορκωτών λογιστών, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά. Επίσης. Αυτό προκύπτει και από το ταμειακό υπόλοιπο των 12,3 εκατομμυρίων ευρώ με την εξόφληση των βραχυπρόθεσμων οφειλών ύψους 18.705.925 ευρώ. 
Οι άμεσες υποχρεώσεις του Δήμου ήταν, σύμφωνα με την έκθεση,  648 159 ευρώ για πληρωμή ΕΝΦΙΑ (για το γκαράζ του 34ου Συντάγματος), 612.884 ευρώ οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, και 5.126.927 ευρώ ανεξόφλητα τιμολόγια σε προμηθευτές.

Στην έκθεση καταγράφονται ορισμένα στοιχεία που δίνουν μια εικόνα για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Πειραιά, τα οποία είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
  • 131 εκατομμύρια ευρώ είναι το συνολικό ύψος των δανείων στο Παρακαταθηκών και Δανείων που έχει γίνει μια ρύθμιση με περίοδο χάριτος με τους τόκους να επιβαρύνουν για το 2014 περί  6,3 εκατομμύρια ευρώ
  • Επισφαλής απαιτήσεις ύψους περίπου 54 εκατ. ευρώ (πρόκειται κυρίως για πρόστιμα για παράνομες κλήσεις, δημοτικά τέλη κλπ) τα οποία εκτιμάται πως δεν είναι πιθανόν να εισπραχθούν και τα χρήματα δεν θα μπουν στα ταμεία του Δήμου.
  • 9,8 ευρώ οικονομική επιβάρυνση για την υπό εκκαθάριση δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο αφορά στις απαιτήσεις μέσω δικαστικών αποφάσεων (αγωγές) από ιδιώτες/εταιρείες προς το Δήμο Πειραιά, ενώ παραμένει άγνωστο αν υπάρχουν ευθύνες αιρετών ή υπηρεσιακών παραγόντων στην οικονομική επιβάρυνση, λόγω κακοδιαχείρισης ή αμέλεια ή για άλλους λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα ευρήματα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών για το 2014 δείχνουν να επαναλαμβάνονται συνεχώς σχεδόν τα ίδια στη διαχείριση των οικονομικού στο Δήμο  Πειραιά. (Ανάλογα ευρήματα προέκυψαν και από τον διαχειριστικό έλεγχο για την περίοδο 2003-2012, τον οποίο αποφεύγουν συστηματικά να συζητήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, με εξαίρεση το Λιμάνι της Αγωνίας).

@ Τα στοιχεία της έκθεσης για τον ισολογισμό του 2014 παρουσίασε η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Νανά -Χαρβαλάκου Γλύκα κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου  Πειραιά. Δημοσιεύουμε ορισμένα από τα βασικά σημεία  που μπορέσαμε να καταγράψουμε με εξαιρετική δυσκολία λόγω της κακής ποιότητας μετάδοσης μέσω web tv που φανταστείτε ότι έκανε διακοπές ήχου ακόμα και στην εισαγωγή της ομιλίας του δημάρχου Γιάννη Μώραλη...

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας απουσίαζαν από την ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του ισολογισμού του 2014 Περισσότερα εδώ