Latest News

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Θρασύβουλος Λυκουρέζος: Δεν πέταξα τα σωσίβια επειδή φύσαγε αντίθετα ο αέρας! -


Στην ανακρίτρια Πειραιά απολογήθηκε ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος για την τραγωδία ...
στην Αίγινα.
Στην αρχή της απολογίας του δήλωσε συγκλονισμένος και συντετριμμένος και ότι το μόνο του μέλημα να συμπαρασταθεί στους παθόντες.
Ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος ανέφερε ότι στις 16 Αυγούστου αποφάσισε να μεταβεί με το σκάφος από το λιμάνι της Αίγινας προς τη σπηλιά της φώκιας στη Μονή. Μαζί τους ήταν οι Επαμεινώνδας Βενετσιάνος, Ευθυμία Βενετσιάνου και Θεοδότη Καρακάση.
Τόνισε ότι η ταχύτητα με την οποία έπλεε ήταν 21 ν.κ.: «Πραγματοποιείτο ασφαλής πλους αφού με αυτή το σκάφος πλάναρε δηλαδή ερχόταν σε οριζόντια θέση σε σχέση με τη θάλασσα. Η πορεία πλεύσης μου ήταν από Βορρά προς Νότο και εισερχόμενος στη θαλάσσια ζώνη που παρεμβάλλεται μεταξύ της νησίδας Μονή και των δυτικών ακτών της Αίγινας, στη θέση Πέρδικα αντιλήφθηκα μηχανοκίνητο σκάφος να κινείται από τη θέση Πέρδικα προς τη νήσο Μονή, δηλαδή επί πορείας από Ανατολή προ Δύση".
Και συνέχισε: "Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου. Η πορεία μου ήταν σταθερή χωρίς να έχω τον οποιοδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιοδήποτε αιφνίδιο ελιγμό αφού άλλωστε μετέβαινε για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της Μονής. Το σκάφος Αντωνία με έβλεπε προς τη δεξιά του πλευρά, είχα τεταμένη την προσοχή μου κυρίως προς τα δεξιά όταν ξαφνικά αντιλήφθηκα την παρουσία του ακριβώς λίγα μέτρα μπροστά από την πλώρη άλλου σκάφους το οποίο διασταύρωνε την πορεία μου από τα αριστερά προς τα δεξιά".
Η αιφνίδια εμφάνιση του σκάφους αναφέρει ότι αποτέλεσε την αιτία της πρόσκρουσης. Ο 77χρονος ανέφερε ότι δεν βοήθησε τους ναυαγούς γιατί παρασυρόταν και δεν τους πέταξε καν σωσίβια γιατί «η εκτόξευση σωσιβίων από το παρασυρόμενο Duende αντίθετα προς τη φορά του ανέμου από υπερήλικες σε κατάσταση σοκ πανικού δεν θα μπορούσε επ' ουδενί να έχει θετικά αποτελέσματα»!
Τόνισε, μάλιστα, πως τα σωσίβια δεν προσφέρονταν για μακρινές ρίψεις γιατί ήταν ελαφριά.
Επίσης ομολόγησε ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας επί χρόνια: «Πάσχω από σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, αρτηριακή υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Λαμβάνω χρονίως φαρμακευτική αγωγή και χρησιμοποιώ μηχάνημα ύπνου με παράλληλη χρήση οξυγόνου σε παροχή 3 λίτρα ανά λεπτό κατά τις ώρες του ύπνου από τριετίας. Η καθημερινή χρήση των παραπάνω είναι απαραίτητη για την επιβίωση μου».
Λόγω της κατάστασής του, όπως είπε, δεν πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση γιατί αλλιώς η υγεία του θα υποστεί ενδεχομένως ανεπανόρθωτη βλάβη.
Την ώρα, τέλος, που προσερχόταν στα δικαστήρια συγγενείς και φίλοι των τεσσάρων θυμάτων του ναυτικού δυστυχήματος τον υποδέχτηκαν με βρισιές και λεκτικές επιθέσεις.