Latest News

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Έτσι θα γίνει η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες


Στις 30 Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου...
πανελλαδικής εμβέλειας.
Το πρωί, λοιπόν, της 30ής Αυγούστου γύρω στα 100 άτομα θα μπουν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) που βρίσκεται δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υπολογίζεται πως θα ξαναβγούν έπειτα από τουλάχιστον 16 ώρες «εγκλεισμού». Κάποιοι υπολογίζουν τη διάρκεια της όλης διαδικασίας σε δύο 24ωρα!
Σημειώνεται ότι οι 120 νομικοί, τεχνικοί, οικονομολόγοι και στελέχη επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στη διαδικασία, με τη σφραγίδα της «Singular Logic», δεν θα έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν πριν από την ολοκλήρωσή της και ούτε να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, ενώ διαλείμματα για ξεκούραση και ύπνο δεν προβλέπονται. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κτίριο δεν διαθέτει καν την απαραίτητη υποδομή τουαλέτας για τόσα άτομα, με αποτέλεσμα την παραγγελία τριών χημικών τουαλετών.
Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Γραμματείας θα αποτελέσει το «στρατηγείο» της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού και των ανθρώπων της υπηρεσίας που θα συνδράμουν το έργο της Θα αξιοποιηθούν επίσης πολλά γραφεία του προσωπικού, τα οποία θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να διευκολύνουν την πορεία του διαγωνισμού και θα σφραγιστούν.
Το μοναδικό που θα «συνδέει» την αίθουσα και τα «αρχηγεία» θα είναι το κλειστό σύστημα παρακολούθησης, το οποίο εγκαταστάθηκε μετά από αυτοψία και μελέτη των ειδικών συνθηκών διεξαγωγής της δημοπρασίας από υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε δύο φάσεις η διαδικασία
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ένας εκπρόσωπος κάθε υποψήφιας εταιρείας θα απομονωθεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, έχοντας μπροστά του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο θα έχει εγκατασταθεί ένα ειδικό λογισμικό που θα του επιτρέπει να επικοινωνεί μόνο με τον κεντρικό συντονιστή της διαδικασίας. Οι άδειες θα δημοπρατηθούν ξεχωριστά η καθεμία και σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη, η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρώτα χτυπήματα πάνω από την τιμή εκκίνησης έχουν οριστεί στα 500.000 ευρώ. Συνεπώς, το πρώτο χτύπημα από τον πρώτο ενδιαφερόμενο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 3,5 εκατ. ευρώ, το δεύτερο 4 εκατ. ευρώ και ούτω καθεξής μέχρι να παρέμβει ο συντονιστής και να ορίσει χαμηλότερο ύψος «χτυπήματος» στην πορεία.
Όταν τα χτυπήματα ολοκληρωθούν, οι επτά υποψήφιοι που έχουν προσφέρει χαμηλότερο τίμημα θα ενημερωθούν ότι αποκλείονται από τη δεύτερη φάση και θα συνταχθεί αντίστοιχο πρακτικό που θα συνυπογραφεί από τους πάντες. Οι δύο υποψήφιοι που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση θα ενημερωθούν μόνο για το υψηλότερο τίμημα που υπήρξε στην πρώτη, αλλά όχι και για το τίμημα που πρόσφερε ο δεύτερος και θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση, αυξάνοντας το τίμημα υποχρεωτικά πάνω από την υψηλότερη προσφορά. Θα συνταχθεί και για τους δύο επικρατέστερους αντίστοιχο πρακτικό και θα συνυπογραφεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα «χτυπήματα» θα δίνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο χρονική προθεσμία δέκα λεπτών για να σταθμίσει τη νεότερη προσφορά του. Άρα, μόνο για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3-4 ώρες.
Στη δεύτερη φάση, οι δύο επικρατέστεροι θα καταθέσουν στον συντονιστή της διαδικασίας έγγραφες και σφραγισμένες προσφορές. Οι προσφορές θα αποσφραγιστούν ενώπιον των ενδιαφερομένων, αλλά ούτε τότε ανακηρύσσεται ο νικητής. Θα ακολουθήσει άλλος ένας γύρος σφραγισμένων προσφορών, όπου ο χαμένος θα έχει το δικαίωμα με νέα βελτιωμένη προσφορά να διεκδικήσει την επικράτηση και ο κερδισμένος αντίστοιχα να υπερασπιστεί την πρωτιά του. Αφού τελειώσει και ο δεύτερος γύρος ανακοινώνεται μόνο στον νικητή της διαδικασίας ότι επικράτησε, ενώ ο χαμένος απλώς επιστρέφει στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για να διεκδικήσει από την αρχή την επόμενη άδεια.
Μέχρι να κατακυρωθούν και οι τέσσερις άδειες, από το δωμάτιό του δεν θα μπορεί να αποχωρήσει ούτε ο νικητής του πρώτου γύρου! Δεν θα έχει καν το δικαίωμα να ενημερώσει το αφεντικό και εντολέα του ότι επικράτησε! Και αυτό για να μην υπάρξει κίνδυνος διαρροής πληροφοριών στους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. Συνεπώς, μέχρι το τέλος της διαδικασίας, ο πρώτος νικητής θα είναι υποχρεωμένος να κάθεται στο δωμάτιό του μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Αμέσως, μετά θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία για τη δεύτερη άδεια. Και στη συνέχεια για την τρίτη και για την τέταρτη. Μόνον τότε τα κινητά θα ανοίξουν για να ενημερωθούν οι πάντες για τα αποτελέσματα.
Ειδικοί υπολόγισαν τους χρόνους και υποστηρίζουν ότι και για τις τέσσερις άδειες θα απαιτηθούν συνολικά 38 ώρες και 40 λεπτά! Ίσως λόγω της εξοικείωσής τους με το σύστημα, αλλά και ορισμένων πιθανών πρόωρων αποχωρήσεων από τη δημοπρασία, ο χρόνος να συντμηθεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προτού χαράξει η Τετάρτη 31 Αυγούστου… Με όλα αυτά τα δεδομένα, είναι άγνωστο με τι εντολές θα προσέλθουν οι εκπρόσωποι των υποψήφιων καναλαρχών, αλλά και με τι προϋπολογισμό o καθένας.