Latest News

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Τάκης Θεοδωρικάκος: O άνθρωπος «κλειδί» της Συγγρού



Ποιος είναι ο Πειραιώτης Τάκης Θεοδωρικάκος που έχει αναλάβει σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Η λογική χημεία» είναι ίσως ένας ιδιότυπος τρόπος για να εξηγήσει κανείς τη σχέση εμπιστοσύνης που εδώ και μερικούς μήνες έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκη και τον σύμβουλό του σε ζητήματα στρατηγικής και επικοινωνίας, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Η πνευματική έλξη, δηλαδή, που αισθάνονται οι δύο άνδρες, οι οποίοι, αν και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, συνηγορούν τόσο στα αίτια της σημερινής κατάστασης στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, όσο κυρίως στο πού πρέπει να αναζητηθεί η έξοδός της από αυτήν.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο σύμβουλος επικοινωνίας και στρατηγικής δεν είχαν παρά μία κοινωνική σχέση, η οποία ξεκίνησε στα πλαίσια κοινών εμφανίσεων σε τηλεοπτικές συζητήσεις για αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και συνεχίστηκε με ανταλλαγή απόψεων γύρω από πολιτικά ζητήματα. Υπ’ αυτή την έννοια, ο κ. Θεοδωρικάκος μάλλον αιφνιδιάστηκε ευχάριστα λίγο μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Κυρ. Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ, όταν ο νυν πρόεδρος του κόμματος του τηλεφώνησε και του πρότεινε να είναι στο πλευρό του κατά τις έξι εβδομάδες της εσωκομματικής προεκλογικής μάχης, η οποία τελικά διήρκεσε 3,5 μήνες.
H πρόταση από τον Κυριάκο
Η απάντηση, φυσικά, ήταν άμεση και ο κ. Θεοδωρικάκος, όπως λέει συχνά σε φίλους και συνεργάτες, αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση, γιατί στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη βρήκε «έναν πολιτικό από τον χώρο της κεντροδεξιάς με σπάνια προσόντα»: Βαθιά γενική παιδεία και μόρφωση, ειδική γνώση του κυρίαρχου προβλήματος της χώρας που είναι το «μάνατζμεντ», η διοίκησή της, αλλά και πηγαία αξιοπιστία και ειλικρίνεια. «Ο Μητσοτάκης θα σου πει ακριβώς αυτά που πιστεύει και μόνον αυτά, είτε αφορά εσένα είτε αφορά τη χώρα», λέει συχνά ο κ. Θεοδωρικάκος, που θεωρεί τύχη να συνεργάζεται με έναν άνθρωπο που «έχει την ίδια αντίληψη για το δέον γενέσθαι στη χώρα».
«Θέλω να συνεχίσουμε»
Μία πολύ ενδεικτική στιγμή στις σχέσεις των δύο ανδρών ήταν το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου του 2016, παραμονή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε πάλι το τηλέφωνο και αυτή τη φορά είπε στον σύμβουλό του ότι «ό,τι και να γίνει αύριο, θέλω να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας». Ανάλογη ήταν και η απάντηση του κ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε έξι μήνες στο πλευρό του νέου αρχηγού της ΝΔ.
Στο διάστημα αυτό, που έχει και τη βασική ευθύνη της επικοινωνιακής στρατηγικής του ιδίου του κ. Μητσοτάκη αλλά και του κόμματος, ο κ. Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι έχουν επιτευχθεί πολλά. Το πρώτο είναι η σημαντικότατη ενίσχυση της εικόνας του κ. Μητσοτάκη στην κοινωνία, αφού πλέον εμφανίζεται ως ο πιο δημοφιλής από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είναι πολύ ψηλότερα από τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού. Το δεύτερο είναι η παγίωση του προβαδίσματος της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του οποίου, κατά τον επικοινωνιολόγο της Συγγρού, είναι η πλέον απαξιωμένη της μεταπολίτευσης.
Τι πιστεύει για τις εξελίξεις
Ο κ. Θεοδωρικάκος συμμερίζεται απολύτως την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη ότι από το φθινόπωρο οι εξελίξεις θα είναι ταχείες. Όπως λέει, μπορεί αυτή τη στιγμή να μην εκφράζεται η κοινωνική δυσαρέσκεια με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά αυτό συμβαίνει για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους και δεν θα κρατήσει για πολύ: Γιατί ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος, κυριολεκτικά εξουθενωμένος από την εξαετή παραμονή στα μνημόνια, αλλά και διότι ο κόσμος της ΝΔ δεν ήταν συνηθισμένος να παίρνει μέρος σε πορείες και μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Από το φθινόπωρο, όμως, θα ξεσπάσει», προβλέπει ο κ. Θεοδωρικάκος.
Στη βάση της παραπάνω εκτίμησής του, μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος όχι απλώς αποκρούει την κριτική που δέχθηκε από μερίδα κομματικών στελεχών της ΝΔ για το αίτημα περί προσφυγής στις κάλπες, αλλά υπερασπίζεται τη θέση του, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του αιτήματος για εκλογές διότι αυτή είναι η λύση του προβλήματος της χώρας. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοκ. Σοκ εμπιστοσύνης. Η λέξη ‘’κλειδί’’ είναι η εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη είναι ο μόνος τρόπος για να ‘’ισιώσει’’ η τραυματισμένη σχέση της κοινωνία με το κράτος».
Η εξειδίκευση της πρότασης ΝΔ
Για τον κ. Θεοδωρικάκο, όπως και για τον αρχηγό της ΝΔ, το μεγάλο στοίχημα του επόμενου διαστήματος είναι η εξειδίκευση της πρότασης του κ. Μητσοτάκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης. Στόχος είναι να υπάρξει αναλυτική και απολύτως αξιόπιστη παρουσίαση της πρότασης της ΝΔ, του «συμβολαίου Αλήθειας» και η επεξεργασία του βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αντιμετωπίζει χωρίς αντίδραση τις κατά καιρούς μεμονωμένες φωνές κριτικής για την παρουσία του στο πλευρό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και προερχόμενος από άλλον πολιτικό χώρο. Διότι, όπως λέει, «δεν ήρθε στη ΝΔ γιατί ήταν γραμματέας στην ΚΝΕ, αλλά γιατί είναι επαγγελματίας της έρευνας και της πολιτικής και κυρίως γιατί είναι ένας άνθρωπος που ανήκει στη σιωπηλή πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής και που ανεξάρτητα από το πού ήταν στα χρόνια της μεταπολίτευσης, όταν μαζικά οι άνθρωποι ήταν οργανωμένοι σε κόμματα, νεολαίες κ.λπ., συμμερίζεται το ίδιο όραμα για την έξοδο της χώρας από τη βαθιά κρίση.
Απόφοιτος της Ιωνιδείου
Ο κ. Θεοδωρικάκος είναι απόφοιτος της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε θέματα δημόσιων πολιτικών.
Συνεργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας με πολιτικές προσωπικότητες και πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.
Ειδικότερα στην Κύπρο, από το 2006 ξεκίνησε έναν πολυετή κύκλο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ ως σύμβουλος στην επικοινωνιακή του στρατηγική, με αποκορύφωμα την εκλογή του Δ. Χριστόφια στην Προεδρία της χώρας το 2008.
Έχει αρθρογραφήσει σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες, ενώ έχει πραγματοποιήσεις πολλές ομιλίες και παρουσιάσεις που άπτονται θεμάτων της πολιτικής έρευνας και ανάλυσης σε συνέδρια και ημερίδες.
Γεννήθηκε το 1964 και έζησε τα εφηβικά και νεανικά του χρόνια στις γειτονιές του Πειραιά. Από μαθητής στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή είχε έντονη οργανωμένη ενασχόληση με την πολιτική στα μαθητικά και στη συνέχεια στα φοιτητικά κινήματα της εποχής. Διετέλεσε γραμματέας της ΚΝΕ την περίοδο 1990-91 έχοντας ωστόσο από τότε ευρύτερους προοδευτικούς πολιτικούς προσανατολισμούς. Ασχολήθηκε με την Αυτοδιοίκηση και διετέλεσε αντινομάρχης Πειραιά την περίοδο 1994-96.
Η συνεργασία με Λαλιώτη
Στα επόμενα χρόνια, συνεργάστηκε σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας με τον Κώστα Λαλιώτη για την προβολή των περιφερειακών προγραμμάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ (1997-1999) και στο ΠΑΣΟΚ (2001-2003), ενώ από το 2004 ηγείτο της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων GPO. Με αυτή την ιδιότητα είχε την επιστημονική εποπτεία της διεξαγωγής, ανάλυσης και παρουσίασης των κεντρικών πολιτικών ερευνών της GPO στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Της Έλλης Τριανταφύλλου
* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9/7/2016