Latest News

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ο Δήμος Πειραιά έχασε την μάχη με τον ΟΛΠ


Προσωρινή διαταγή υπέρ του ΟΛΠ εξέδωσε χθες το διοικητικό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε ο Οργανισμός μετά την απόφαση του Δήμου Πειραιά να προβεί...

στις 4 Ιουλίου 2016 σε αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτου, του ποσού των 6.285.940 € που διατηρεί η ΟΛΠ ΑΕ στον κύριο και "τροφοδότη" τραπεζικό λογαριασμό του που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα.
Ειδικότερα, ο Δήμος στο παρελθόν προχώρησε στην έκδοση χρηματικού καταλόγου κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, χωρίς την ύπαρξη δικαστικής απόφασης, για δημοτικά τέλη καθαριότητας, φωτισμού και δημοτικό φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τα οποία υποστηρίζει ότι του οφείλονται και τα οποία είχε στο παρελθόν επιβάλλει στον ΟΛΠ για την έκταση της χερσαίας λιμενικής ζώνης Πειραιά. Ωστόσο από την πλευρά του ο ΟΛΠ υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν είχε νόμιμο δικαίωμα είσπραξης των τελών καθώς στην 10ετή και πλέον δικαστική του διαμάχη του Δήμου με τον Οργανισμό έχασε όλες τις δίκες σε όλα τα επίπεδα (μέχρι και το ΣτΕ).
Παρά την πάγια νομολογία που δημιουργήθηκε o Δήμος Πειραιά προχώρησε στην κατάσχεση των χρημάτων, παρά το γεγονός ότι ο ν. 4337/2015 στο άρθρο 13, ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα υποχρεώνοντας τους Δήμους όχι μόνο να μην απαιτήσουν την καταβολή αυτών των ποσών αλλά να προχωρήσουν και στη οριστική διαγραφή τους (όπου φυσικά δεν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις), δεδομένου ότι τα ελληνικά δικαστήρια είχαν πολλάκις κρίνει ότι οι Δήμοι δεν δικαιούνται τα ποσά αυτά. Ο νόμος αυτός ήταν σαφέστατος καθώς αναφέρει ότι:
"3. Δεν επιβάλλονται ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες προς τους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο ή το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε. ή Οργανισμοί Τοπικής

Αυτοδιοίκησης έχουν αναθέσει την παροχή υπηρεσίας ή την εκτέλεση έργου, με σύμβαση παραχώρησης, που κυρώνεται από τη Βουλή με τυπικό νόμο, εφόσον στην εν λόγω σύμβαση προβλέπεται ότι οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται από τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.
4. Ανταποδοτικά τέλη της προηγούμενης παραγράφου και κάθε είδους συναφείς κυρώσεις, που έχουν καταβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν αναζητούνται, εκτός αν αφορούν εκτέλεση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
Με την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου,

βεβαιωμένες οφειλές τέτοιων ανταποδοτικών τελών ή συναφών κυρώσεων διαγράφονται, κατόπιν διαπιστωτικής απόφασης του οικείου οργάνου των Ο.Τ.Α.. Τέλη και συναφή πρόστιμα που με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις έχει αναγνωριστεί η υποχρέωση να καταβληθούν στον οικείο Ο.Τ.Α. εξαιρούνται της παρούσας ρύθμισης και εισπράττονται κανονικά.
Χθες εξετάστηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής του ΟΛΠ, με το Δήμο Πειραιά να υποστηρίζει ότι υποστήριξε ότι το διοικητικό δικαστήριο δεν είχε δικαίωμα να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης κρίνοντας εάν ο Δήμος Πειραιά είχε νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει στην αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτου του λογαριασμού του ΟΛΠ. Επομένως κατά το σκεπτικό του ΔΠ το δικαστήριο δεν μπορούσε να εκδώσει προσωρινή διαταγή υπέρ του ΟΛΠ, αφήνοντας το Δήμο έστω και προσωρινά πρόσβαση στα χρήματα του λογαριασμού μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής της ΟΛΠ ΑΕ. Ωστόσο το δικαστήριο δέχτηκε τα στοιχεία που προσκόμισε η ΟΛΠ ΑΕ σύμφωνα με τα οποία η βλάβη που θα προξενούσε η κίνηση του Δήμου στον ΟΛΠ θα ήταν τόσο μεγάλη που ο Οργανισμός θα βρισκόταν σε αδυναμία αποπληρωμής βασικών του υποχρεώσεων σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα επηρεαζόταν η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.