Latest News

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Παρέμβαση Κατσαφάδου για τις τουριστικές επιχειρήσεις - Τι απάντησε η Έλενα Κουντουρά



Την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τις μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σχετικά με...
την προσαρμογή τους στα νέα κριτήρια κατάταξης, εξέφρασε η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής επικαλούμενος την υπουργική απόφαση 216/2015 για τον ‘’καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων’’, ανέφερε ότι «για ένα σημαντικό τμήμα της ξενοδοχειακής αγοράς που αφορά μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν καταλύματα κυρίως στον τύπο των επιπλωμένων διαμερισμάτων-δωματίων, καθίσταται σχεδόν ανέφικτη η προσαρμογή τους στις νέες διατάξεις μέχρι τις 31.12.2017, εξωθώντας τους, είτε στη διακοπή λειτουργίας, είτε στην παράνομη λειτουργία».
Ο κ. Κατσαφάδος ρωτούσε τον αρμόδιο Υπουργό, αν υπάρχει πρόβλεψη κάποιων μεταβατικών διατάξεων ή ευνοϊκών ρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα κατάταξης για τις μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και αν υπάρχει σχεδιασμός για να ενταχθούν σε ένα άμεσο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 6 του ν.4276/2014 ‘’έχει δημιουργήσει το εν λόγω πρόβλημα, ώστε να μην προβλέπεται εξαίρεση από την απαγόρευση ανακατάταξης σε κατηγορία μικρότερη των 4* αστέρων για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης και πληρούν τις προϋποθέσεις ανακατάταξης.’’
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, πρόθεση του Υπουργείου είναι η έγκαιρη και οριστική επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς αφορά μια από τις περιπτώσεις στις οποίες έχουν εντοπιστεί αντιφάσεις και αντικρουόμενες ρυθμίσεις.
«Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας επεξεργάζονται τα ζητήματα και τις σχετικές ρυθμίσεις που αφορούν είτε σχολάζουσες ξενοδοχειακές μονάδες εντός Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, είτε ξενοδοχεία που ανακατατάσσονται στις ίδιες ως άνω Π.Ε.Τ.Α,  με σκοπό να δοθεί διέξοδος σε σημαντικό αριθμό ήδη λειτουργούντων και αδειοδοτημένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κατηγορίας 1*,2* ή 3* αστέρων, που βρίσκονται εντός των περιοχών αυτών (Π.Ε.Τ.Α) να εκσυγχρονισθούν ποιοτικά αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κουντουρά.