Latest News

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Οι 3+1 αλήθειες του Γιώργου Γαβρίλη για τον ΟΛΠ

Τέσσερις αλήθειες για την πώληση του ΟΛΠ είπε στην Βουλή ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους αιρετούς που έχει κρατήσει μια...
συνεπή και αξιοπρεπή στάση στο θέμα του μεγάλου λιμανιού.
Δείτε όσα είπε χθες στην επιτροπή της Βουλής ανέβασε ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο facebook όπου σημειώνει τα εξής:


Γιώργος Γαβρίλης
8 λεπτά
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης παρέστη χτες (29/6) στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο της ακρόασης των φορέων σχετικά με το νομοσχέδιο για τη κύρωση της σύμβασης παραχώρησης Δημοσίου- ΟΛΠ, που ουσιαστικά ρυθμίζει τις «σχέσεις» των δύο πλευρών μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού στη Cosco.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά αναφέρθηκε στις δύο αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα Πειραιά, οι οποίες ήταν σύμφωνες με τις εκφρασμένες θέσεις όλων των Φορέων της ευρύτερης περιοχής και ανέπτυξε τους λόγους, που οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις:
(α) Η αποτίμηση της παρουσίας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία χρόνια είναι αρνητική.

Πέρα από τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει η εταιρεία, δεν συνέβαλλε στο ελάχιστο στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην Οικονομία. Επίσης, παρά τις «πολυδιαφημισμένες» θέσεις εργασίας όχι μόνο δεν δημιούργησε νέες σταθερές θέσεις, αντίθετα υποβάθμισε ποιοτικά και ποσοτικά τις υφιστάμενες, εγκαθιστώντας ένα μοντέλο «εργολάβων».
(β) Η κυρίαρχη θέση, που έχει, από το 2008, η κινέζικη εταιρεία στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της επέτρεψε να αυξήσει κατά 30% τα κόστη στο εισαγωγικό- εξαγωγικό φορτίο της χώρας.
Αυτή η κυριαρχία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά την απόκτηση του ελέγχου του ΟΛΠ αφού διαγωνισμός, που διεξήχθη με μια μόνο προσφορά, οδηγεί- σε αντίθεση με τις αρχές ακόμα και της ελεύθερης αγοράς- στη δημιουργία ενός πανίσχυρου ιδιωτικού μονοπωλίου, στη θέση μιας δημόσιας, κερδοφόρας επιχείρησης όπως είναι ο ΟΛΠ.
Ένα τέτοιο μοντέλο, που είναι το μοναδικό στην Ευρώπη, δεν συνιστά παράδειγμα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
(γ) Η ισχύουσα νομοθεσία για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα δίνει τη δυνατότητα στη Cosco να ελέγξει με διαδικασίες fast track, σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, ΟΛΑ τα λιμάνια της Αττικής (Ραφήνα, Λαύριο, Ελευσίνα)
(δ) Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι αντιμετωπίζονται σα μια… λεπτομέρεια και αφήνονται απροστάτευτοι στη κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στο κίνδυνο απολύσεων.

Η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, με συγκροτημένα δικαιώματα, μας αφορά όλους. Γι’ αυτό η κοινή προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι τη τελική δικαίωση".